Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В ПАМЕТ: Убитият Григор бил с добър нрав и весел характер, казват близките му.
В ПАМЕТ: Убитият Григор бил с добър нрав и весел характер, казват близките му.

Полковникът от запаса Тодор Димитров вече е в затвора за 16 години след окончателното решение на Върховния касационен съд.
През лятото на 2009 година той уби с пистолет 21-годишния младеж Григор Николов на плажа в местността Иракли.
“Убиецът на брат ми дори не се свърза с нас, за да изкаже съболезнования за смъртта му. Нито той, нито съпругата му, с която с ожениха, докато беше в следствения арест. Пред съда се опита да се изкара психически разстроен. Твърдеше, че не го е убил той. Горе има някой, който вижда какво се случва. Лошото е, че се връща на децата. Година след случката с мен се свърза момче, което е лежало в една килия с него. То ми разказа какво мисли Тодор за случая. Според него Гого си го е заслужавал. Дори е признал, че той е убил “малкия". Момчето беше съгласно да свидетелства, но беше късно. Изслушването на свидетели беше приключило и нямаше как да го призовем" - разказва Елена Табакова, сестра на жертвата Григор Николов. До последно бившият полковник от армията твърди, че не е убиецът на Григор. Тезата му е оборена от всички доказателства, които са събрани по делото.
Предисторията
На 29 юни 2009 г. Григор пристига с приятели на плажа. Всяка година разпъват палатка край горичката и отново се насочват към любимото си място. Там, за разлика от минали години, до дърво виждат вързани два ротвайлера. Кучетата започват да лаят агресивно, бранейки територията си. Тогава идва приятелката на Тодор Димитров Цвета Божкова, с която ще се оженят по-късно, докато той е задържан. Вижда, че момчетата опъват палатка до кучетата. Казва им да се махат. Те отказват. Тогава жената вика на помощ Тодор Димитров, който е бивш полковник от армията. Той също не успява да убеди Григор да се махне. Момчето се възмущава, че някой се разпорежда с плажа като със своя собственост. По-късно вечерта Григор се прибира към палатката. Димитров го забелязва и още веднъж му казва да се маха, защото кучетата са зли и ще го наръфат.
Тук версиите на държавното обвинение и на защитата на Димитров се разминават
Според прокуратурата Тодор Димитров вади пистолет, за да сплаши Григор, а после момчето го удря.
Според Димитров Григор му нанася силен удар по главата и тогава той вади пистолета. После Тодор отива да превърже главата си, а Григор, изплашен, се връща в компанията си, която се е събрала на брега и се забавлява. Напрежението между младежите и семейството на полковника расте. Чуват се псувни и закани и от двата лагера.
Късно вечерта настава масов бой между двете компании. Григор е повален на земята и жестоко пребит от полковника и негов приятел. След това Тодор Димитров вади пистолет и прострелва Григор. Приятел на момчето вижда всичко това и твърди пред съда, че ако изстрелът е бил само на сантиметри встрани, убитият е щял да бъде той.
“Кой е следващият”, крещи вбесеният полковник и размахва пистолета в полумрака. След това изчезва. В показанията си твърди, че хора от компанията на Григор са нападнали дъщеря му и за да предотврати побой над нея, е извадил пистолета, силно афектиран от постъпката на младежите. Казва, че искал да ги разгони с оръжието, но чул подигравателни подвиквания и затова натиснал спусъка, но пистолетът бил насочен нагоре. Казва, че изстрелът, от който умира Григор, е дошъл откъм палатката и не го е произвел той. В крайна сметка на първа инстанция е осъден за убийство по особено жесток начин. Апелативният съд и Върховният касационен приемат, че е извършил престъплението, но не по жесток начин.
“Не сме доволни от присъдата, но все пак делото приключи на последна инстанция, а други подобни казуси още се влачат.
Брат ми беше жестоко
 пребит и после застрелян.
Убили са го и са
 продължили да го бият

Имаше огромна рана на главата. Видях на лицето му отпечатък от обувка. Искахме да дарим органите му. Дори говорихме със съдебния лекар, който каза, че има годни органи, но не ни позволиха. Всичко това го е извършил 55-годишен човек, който има две малки внучета. Те са били на няколко метра от случващото се. Благодаря и на момчетата, които са били до брат ми и в чийто ръце е умирал. Те свидетелстваха и казаха истината за случилото се. Свидетелите от другата страна се опитваха да лъжат. Едно момиче беше заплашено, че ще бъде осъдено за лъжесвидетелстване и веднага се поправи и започна да говори истината”, разказва сестрата на Григор Елена Табакова.
Тодор Димитров трябва да плати и 140 хиляди лева обезщетение на родителите на Григор.
 На делото подсъдимият разказва, че има вила в село Ромча, която е закупил от бивш полковник от УБО. Така той се опитва да прехвърли вината на предишния собственик за незаконните боеприпаси, които са открити от ченгетата по време на обиска след убийството на Григор. Имотът вече е запориран.
“След решението на ВКС се свързахме с частен съдебен изпълнител, който задейства процедурата по изплащането на сумата. Запорирали сме сметките и имуществото на убиеца на брат ми. Съпругата му Цвета обаче продължава да създава проблеми. Пуска жалби, заплашва ни", продължава разказа си Елена Табакова.
Хората, които познават Димитров,
още не могат да повярват,
 че е убил младото момче

 че е убил младото момче Според тях той бил отзивчив, неконфликтен и много дисциплиниран човек, любящ баща и дядо. След задържането му за убийството на Григор изпада в депресия. Приятелката му до този момент Цвета Божкова не го изоставя и се жени за него в ареста. Тя обяснява пред съда, че заедно летуват на Иракли от 10 години и там се чувстват като у дома си. Останалите плажуващи Цвета определи така: “Нещо като комуна наркомани, които са в самия край на плажа и са изолирани от другите.”
В последните години плажът на Иракли вече не е място, където почитателите на дивата природа могат да летуват необезпокоявано. Местността се застроява и става все по-населена. След случая с убийството на Григор Иракли вече не е онова райско кътче, където можеш да се наслаждаваш на природата. Мястото вече е оцапано с кръв, категорични са летуващите там.

АРЕСТ: Осъденият на 16 години затвор Тодор Димитров
АРЕСТ: Осъденият на 16 години затвор Тодор Димитров
ИРАКЛИ: Райското кътче пропило се с невинната кръв на Григор.
ИРАКЛИ: Райското кътче пропило се с невинната кръв на Григор.