Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако президентът Володомир Зеленски е лицето на войната на Украйна с Русия, то вицепремиерът на страната му Микайло Федоров е задкулисната сила. Главата на министерството на цифровата трансформация е най-младият министър в историята на украинската политика, като през последния месец и половина показа, че е вещ във воденето на модерна война. Използвайки технологиите и финансите като съвременни военни оръжия, той се утвърждава като един от най-успешните "генерали" в битката. Федоров и неговият екип работят от неразкрито място или места, далеч от атаките в Киев.

31-годишният бивш IT предприемач проведе ефективна офанзива за осигуряване на подкрепа от мултинационални компании, за да отдели Русия от световната икономика и да отреже страната от глобалния интернет. В операцията по изолирането на врага и изграждането на т.нар. цифрова блокада министерството му използва умело социалните медии и други дигитални инструменти. Също така сформира IT армия от хакери доброволци, които да внесат хаос в руските уебсайтове и онлайн услуги. В подкрепа на украинските военни създаде фонд за криптовалута, който събра повече от $63 милиона дарения за тях.

Министърът сякаш постига победи без особени усилия, но същевременно увереността и ефективността му лежат върху многогодишни усилия и амбициозни начинания за превръщането на Украйна в разрастващ се технологичен център.

От началото на инвазията Федоров и младата предприемаческа класа около него измислят изцяло нов начин за водене на война онлайн. С безмилостни кампании в социалните мрежи те наводняват интернет с постоянни актуализации за военни и дипломатически успехи.

Приложението Telegram се превърна в основния фронт на информационната война, след като екипът на Зеленски още през 2019 г. използва платформата за провеждането на успешната му президентска кампания. Тогава именно Микайло Федоров ръководи дигиталната борба на кандидата за поста на държавен глава и спокойно може да се каже, че е човекът, отговорен за неговата победа.

“Мисля, че бъдещето е с технологиите и затова ще спечелим - коментира вицепремиерът пред TIME по време на видеообаждане от своето тайно убежище. - Ръководството на Русия все още живее в XX век. Те не са забелязали, че... правителствата трябва да се стремят да стават все повече и повече като технологични компании, вместо да бъдат твърди като танк, като военна машина.”

Докато руската армия продължава бруталната си офанзива, оставяйки след себе си разрушени градове и стотици загинали цивилни, украинското правителство задържа вниманието на света върху конфликта чрез постоянен поток от публикации в социални мрежи като фейсбук, туитър и инстаграм, както и в приложения за размяна на съобщения. Изявите варират от неофициални, лични видеоклипове от Зеленски, до редовни актуализации, предназначени за "предварително размазване" на руската дезинформация, директни призиви към самите руснаци, редовни обръщения и съобщения от Виталий Кличко, кмет на Киев, брат му Владимир Кличко и други популярни и влиятелни украинци. Украинските власти категорично възнамеряват да поддържат моралната висота в глобалната битка за сърца и умове.

“Бих могъл дори да кажа, че това е нашият терен”, сигурен е Федоров. Той разяснява, че с колегите му са особено бдителни за всяка дезинформация от тяхна страна, която може да наруши доверието, което са изградили. За целта има създадени екипи и процеси за проверка на фактите във всички актуализации, публикувани от украински служители. Този акцент върху достоверността според министъра е “умножител на силата”. Стремежът им е да защитят своята, по думите му, “марка” - “като една честна нация и честен народ, който се опитва да каже истината”.

Украйна отдавна е обект на руски дезинформационни кампании и кибератаки. Затова и скоро след инвазията Федоров призова за създаването на това, което той нарича - IT армия, която е нараснала до над 300 000 доброволци. Голяма част от нейната огромна мрежа се състои от представители на технологични компании и специалисти по киберсигурност, които украинските лидери координират за борба с руските нахлувания чрез защитени групи за съобщения.

Дигиталните воини на Украйна под ръководството на вицепремиера съсредоточено действат върху създаването на т.нар. цифрова блокада, която да направи живота толкова неприятен и неудобен за руските граждани, че те да поставят под въпрос войната и да се възпротивят срещу нея. Това става чрез публични призиви към големите технологични компании. Самият Федоров, подкрепен от Зеленски и други официални и публични лица, е туитвал емоционални молби до изпълнителните директори на Apple, Google, Cloudflare и Meta.

“Вярваме, че докато руснаците мълчат, те са съучасници на агресията и на убиването на народа ни”, казва министърът.

Федоров е усвоил изкуството на онлайн “обаждането”, което използва, за да привлече помощта на най-противоречивата и влиятелна особа в технологичната индустрия. Мнозина се изумиха, че за по-малко от 48 часа, след като се обърна към Илон Мъск в туитър, вицепремиерът се сдоби с камион със сателитни чинии в подкрепа на интернет връзката на украинците. Всъщност още преди този туит техновоинът и неговият екип са си “написали домашното” добре, като са били в много напреднала дискусия с основателя на SpaceX, за да получат неговата подкрепа.

“Те убиват нашите деца, сега убийте достъпа им!”, туитира министърът до главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук, като го моли да блокира руснаците от App Store.

Този вид публичен шейминг трудно би могъл да бъде игнориран от адресатите на посланието. На карта е заложено твърде много. Туитът, по всичко личи, идва като за финал.

Много от тези кампании за натиск дават резултат: Apple прекъсна Apple Pay и постави на пауза продажбата на продуктите си в Русия, а компании, включително Google, Meta и множество платформи за социални мрежи, ограничиха услугите си в Русия.

Според заместник-министъра Алекс Борняков Федоров е притиснал около 50 компании за помощ, докато служителите му са работили зад кулисите с мрежа от украински емигранти и регулатори от други страни, за да накарат компаниите да действат.

Федоров цели да засегне руската технологична индустрия изцяло: “За да не могат да правят пари, да не могат да работят, да не могат да харчат пари за наемане на таланти и по този начин те ще се събудят в реалността и ще упражнят натиск върху правителството да спре тази кървава война срещу Украйна”.

“Технологичната и бизнес блокадата са неразделна част от спирането на агресията”, разяснява Федоров пред New York Times в дистанционно интервю. В него той признава, че спи от около три до четири часа на нощ, като често е прекъсван на всеки 30 минути от сигнали на телефона си, който държи до леглото си.

Вицепремиерът е засегнат от конфликта и поради страх от лично естество. Той е бил силно притеснен за баща си, който е бил в интензивно отделение, след като ракета удря съседната къща.

“Войната почука и на вратата ми лично”, признава Федоров, който е израснал в малкото градче Василивка в Южна Украйна, близо до река Днепър.

Завършва Запорожкия национален университет. Преди да влезе в политиката, Микайло стартира компания за дигитален маркетинг, наречена SMMSTUDIO, която проектира онлайн рекламни кампании.

Благодарение на него предвоенното обещание на Зеленски да направи Украйна дигитален лидер, изглежда, се отплаща и на обикновените украинци.

Екипът на Федоров, който прекара години в дигитализирането на държавните служби на страната и забравянето на хартията, установи, че те са от съществено значение в съвременната война. Министерството актуализира услугите, които предоставя чрез приложение, наречено Diaa, портал, стартиран през 2020 г., който позволява на украинците да споделят цифрови документи за самоличност на своите смартфони за повече от 50 държавни услуги. Тогава Федоров каза, че Украйна ще стане първата страна, където цифровите паспорти са юридически еквивалентни на традиционните. Цифровите идентификационни номера и паспортите на приложението за украински граждани се оказаха решаваща връзка за мнозина от над 1,9 милиона изчислени вътрешно разселени хора в страната, както и начин за достъп до държавни услуги и средства.

Сега Федоров, който има съпруга и малка дъщеря, смело гледа към следвоенното бъдеще, в което според него отново цифровата икономика на Украйна ще играе решаваща роля за нейното възстановяване.

“Истината е на наша страна - категоричен е той. - Сигурен съм, че ще спечелим.”