Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Рашков
Бойко Рашков

От началото на събитията в Украйна се наблюдава активизиране на дезинформацията със засилена пропаганда в социалните мрежи и тиражиране на фалшиви новини.

Това се казва в писмен отговор на вътрешния министър Бойко Рашков на въпрос от народния представител Димитър Ташев относно мерките срещу разпространение на фалшивите новини в България, публикуван на официалната страница на Народното събрание.

Министърът посочва, че с цел ефективно противодействия на киберпрестъпността, в т.ч. нелегално съдържание в Интернет, от ГДБОП се извършва специален ежедневен онлайн мониторинг за разпространение на фалшиви новини, целящи дезинформация и всяване на паника, както и на публикации в социалните мрежи, съдържащи призиви и подбуди за нарушаване на обществения ред и подстрекаване към деструктивни и протестни действия, целящи дестабилизация в по-широк план.

Рашков допълва, че към момента в ГДБОП няма данни за служители на МВР, които използват социалните мрежи като публична трибуна, чрез която да разпространяват политически пристрастия и призиви, както и фалшиви новини по различни теми.