Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съпругът на Елена - Венцеслав Василев.
Съпругът на Елена - Венцеслав Василев.

По първото по рода си решение за България Страсбург присъди 24 000 евро глоба: държавата трябвало да реагира на реална заплаха за живота

Венцеслав 2 г. преследвал жената, по нито едно нейно оплакване няма досъдебно производство

Тя сигнализирала за пистолет, който се оказва с изтекло разрешително

България е нарушила задължението си да опази живота на млада жена, убита от нейния съпруг в центъра на София през лятото на 2017 г. И затова е глобена с 24 000 евро, които ще бъдат изплатени на майката на жертвата и двете ѝ дъщери. Това гласи решението на Европейския съд за правата на човека от 22 март.

Това е първото подобно решение срещу България след влизането в сила на закона за защита от домашно насилие през 2005 г.

18 август 2017 г. 42-годишната Елена Василева е убита от мъжа си Венцеслав Василев посред бял ден в заведение в кв. “Лагера”.

Убийството шокира обществеността с факта, че въпреки множеството подадени жалби срещу убиеца, както и издадена ограничителна заповед срещу него, правоохранителните органи не са успели да предотвратят убийството.

Убитата Елена Василева
Убитата Елена Василева

Съдът обръща внимание и на действията на прокуратурата, които изцяло се основават на полицейските мнения, че не са налице данни за извършено престъпление и отказват да открият досъдебно производство, без да проведат никакви собствени действия, пише още в решението на ЕСПЧ.

Преди убийството Елена и Венцеслав, който бил с 22 години по-възрастен от нея,

били разделени

от 2 години

Двамата се запознават през 2004 г. в кабинета му, когато тя се явява да кандидатства за работа. Преди това той приключва първия си 29-годишен брак и се жени за Елена през 2009 г. Въпреки това от 2014 г. двойката е била във фактическа раздяла.

Двамата продали жилището си в София, а Елена взела децата и се преместила в дома на майка си в кв. “Лагера”. Василев отишъл да работи в Ямбол.

Разследването на прокуратурата установява, че Василев и съпругата му били в лоши взаимоотношения - тя се грижела за двете деца, а

при срещите им

мъжът бил

агресивен и

отправял заплахи

към нея

Така през 2015 г. Софийският районен съд издал ограничителна заповед на Василев, която го задължава да не приближава Елена на повече от 100 м в продължение на 1 г., а ако погази разпоредбата, МВР трябва веднага да го задържи и да го предаде на прокуратурата.

Според приятелка на Елена причината за ограничителната заповед е, че веднъж Василев я пребил пред заведение, където клиенти я гледали, защото е хубава.

Именно това била капката, която преляла чашата. Освен това според приятелката Венцеслав посягал и на по-голямото им дете. Но въпреки заповедта Василев продължавал да я тормози психически, преследвал я и ѝ вдигал скандали.

Жалбите и сигналите, които Елена е подала в полицията и прокуратурата срещу мъжа си за тормоз и преследване, са четири. По нито едно от оплакванията на жената обаче

не е открито

досъдебно

производство

Три часа преди Елена да бъде убита, тя отива в Софийската районна прокуратура да пусне жалба за тормоз срещу Василев. В нея пише, че изпитва страх за живота си, тъй като предишния ден била преследвана от Венцеслав и подчертала, че мъжът ѝ има пистолет.

На фаталния ден към 14 ч Василев отишъл в заведение “Колектив” в кв. “Лагера”, където Елена била със своята приятелка Милена.

Искал да говори с жена си за децата им. Тя отказала и го предупредила, че ще се обади на 112.

В 14,55 ч Василев се връща при двете жени. При приближаването му Елена взема мобилния си телефон и започва да набира полицията. След което на висок глас Венцеслав крещи, че тя му е съсипала живота, и насочва пистолета си “Зиг Зауер” към нея и от близко разстояние натиска спусъка 5 пъти. Улучва я 4 пъти - първият куршум бил в главата, другите 3 - в тялото. За Елена фатални се оказват раните в сърцето, белия дроб и долната куха вена.

Веднага след изстрелите Венцеслав казва пред всички, че отива да се предаде в полицията и около 15 ч влиза сам в сградата на 6-о РПУ, където го арестуват.

В началото на януари 2018 г. Софийският градски съд го признава за виновен за убийството на втората си съпруга. Наказанието му е затвор за 13 години и 4 месеца. 5-членен състав го осъжда на 20 г., но намалява наказанието му с 1/3, тъй като бизнесменът се признава за виновен и делото минава по съкратената процедура.

Осъждат го и за притежание на незаконния му пистолет “Зиг Зауер”, чието разрешително изтекло през 2009 г.,

но 9 г. МВР не

се е задействало

по случая

Пропускът е голям, тъй като именно самата Елена многократно е сигнализирала, че съпругът ѝ е въоръжен и заплашва да я убие.

На Василев е издадено разрешително да съхранява 3 оръжия през 1998 г. от районното управление в гр. Елин Пелин като отговорник на фирма “Роял Фуудс”.

В хода на делото става ясно, че на Василев му е бил открит рак на простатата през февруари 2017 г., а прогнозите за живота му били неблагоприятни.

Мъжът от години имал бизнес с внос на хранителни добавки. Малко преди инцидента Елена започнала работа като оценител в международна компания.

Колеги на убитата пък разказвали пред полицията, че тормозът на Венцислав се пренасял и в офиса - ходел да я търси на работното ѝ място.

Пред магистратите Василев заявява, че преди време е приписал цялото имущество на Елена и

я обвинява,

че е разрушила

първия му брак

И че искала да го лиши от бащинство, както и че посягала да бие по-голямата им дъщеря.

А от своя страна защитникът на майката на Елена - адвокат Григор Вълков, атакува пред съда полицията и прокуратурата, че не обърнали внимание на жалбите на убитата срещу мъжа ѝ за тормоз. И дава примери със случаи от 2016 г., когато Василев нарязал 4-те гуми на джипа на Елена, а дни по-късно запушил и ауспуха на колата.

Полицията незабавно провежда вътрешно разследване на събитията, като установява

пропуски на

10 полицейски

служители

и препоръчва да бъдат дисциплинарно наказани. Трима от тях получават порицание. Затова и Европейският съд по правата на човека заключава, че властите е следвало да преценят, че е налице реална и непосредствена опасност за живота на жертвата. А пропуските се дължали частично на липсата на обучения на полицейските служители по въпросите на домашното насилие.