Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Социологът доц. Стойчо Стойчев
Социологът доц. Стойчо Стойчев

Какво очакваха - да намерят кюлчета в Банкя ли?

Кирил Петков, а не Бойко Рашков реши акцията

- Доц. Стойчев, кой спечели от ареста на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова?

- Няма едноначно печеливши и губещи, обществото е ясно поляризирано. Няма нито доказателства, нито основания тримата да бъдат задържани. Не става дума за справедливост и върховенство на закона, а за действие на силните на деня. Чудно как биха реагирали днес тези, които се притесниха, когато Гешев влезе в президентството с разрешение на съда? Сега МВР използва фалшива неотложност, за да заобиколи прокуратурата. Това не ми се струва нормално. Върховенството на правото не може да се упражнява чрез беззаконие. Използват тоталитарни, дори авторитарни методи. Министър-председателят решил и арестуват бившия премиер.

Защо Кирил Петков отмени заседанието на МС?

Извикал вътрешния министър и полицаите и планирали схемата. Няма никаква спешност. Видял се с Лаура Кьовеши и се въодушевил. Реакциите му изглеждат инфантилни. Действа и говори импулсивно. За 100 дни сътвори само приказки. Хората още не могат да преживеят изказвания като "Русия е бензиностанция с ракети" и "Тези бежанци не са като другите". Премиерът действа като Путин, само дето няма ядрено копче.

- Защо смятате, че премиерът е решил ареста?

- Първо изглеждаше, че в основата на замисъла е Бойко Рашков, но си пролича, че той давал заден ход и се е опитвал да вкара нещата в регулаторна рамка. Явно е виждал, че не са убедителни. Не знам как са го убедили, носят се легенди от кабинета на министъра.

Имаше широка вълна на възмущение в юридическите среди, вкл. и от "Демократична България".

Явно е, че няма доказателства за възбуждане на дело. Не са внесли подобна мярка за задържане. Казват, че в други подобни случаи прокуратурата сама го постановява.

Това обаче не е обикновен случай.

Става дума за лидера на политическата опозиция и доказателствата трябва да са бетон, за да не ги обвинят в политически репресии. Мотивът, че Борисов щял да избяга, не издържа. Това би било добре дошло за Рашков и Петков, защото ще означава, че е виновен. Борисов няма да избяга, колкото и да го влачат по арестите. Щял да укрие доказателства. Всичко му донасяли агенти на ГЕРБ в МВР. Дори да имат нещо при тях, щяха да са го махнали.

Кюлчетата в Банкя ли чакат да намерят? Арестуваме, за да покажем, че можем или защото Божков така каза. Факт, че на пресконференцията името му беше споменавано повече от това на Бойко Борисов и Лаура Кьовеши. Бяха се вкопчили в неговите показания, при положение че е страна в спора.

- Очаквате ли да има обвинение?

- Обвинение по тази афера не може да има заради действията на Бойко Рашков и Кирил Петков. Кой ще тръгне да арестува повторно след този панаир?

Това беше силен политически инструмент,

държаха го за голяма криза и го изгърмяха напразно. Не знам някой да е доволен, че Борисов е седял 24 часа в ареста и са го пуснали. Можеха да го съдят.

Сигурно има защо да се търси отговорност от бившите управляващи, но не се прави по този начин, с измислени показания като тези на Божков. Лаура Кьовеши каза, че разследват 120 сигнала. По-нормално звучи, ако е по процес в Европрокуратурата. А с Божков е все едно Братя Галеви да се обадят и да свидетелстват срещу Бойко Рашков. Или Златко Баретата. Защо не питаха и Цветан Василев?

- Може ли да има предсрочни избори?

- Ако има такъв ресурс, няма да дойде от ГЕРБ, а хората сами ще свалят Кирил Петков от власт. Зеленчукопроизводители стачкуват, ще започнат и други. Вижте инфлацията. Хората ще останат без работа. Няма какво да правят, освен да протестират автентично, не като през 2020 г. Няма компетентно управление в нито един сектор. Финансовият министър запецна в точки и алинеи, не могат един бюджет да гласуват. Ако не изпълнят приходната част на бюджета, не виждам какво ще правят - ще емитират дълг и той ще поскъпне много.

- Каква е ролята на президента в случая?

- Президентът

Радев е отговорен,

че докара това правителство

на власт, те дойдоха под негова "промоция", а сега се дистанцира от тях. Когато критикува, казва, че е друга институция. Едва ли не да се дефинира като опозиция и да измести адекватната опозиция.

Той зае позиция встрани - заяви, че върховенство на закона ще има, когато има осъдителни присъди. Това беше правилно, но трябва да каже и друго – че не може да се използват политическата власт и процедурата като инструмент, за да се търсят обвинения. Не може да съдят по тези показания и такава комедиантска процедура. Тези хора ще трябва да си понесат отговорността.