Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът има 61-метрова яхта, а колекцията му от часовници се оценява на $8,2 млн.

Лидерът на КНДР Ким Чен Ун бе заснет да язди коне, като последно това е в свещената планина Пектусан през октомври и декември 2019 г. Според Ройтерс Северна Корея е внесла породисти коне от Русия за десетки хиляди долари. През 2019 г. Москва е изнесла 12 коня за 75 509 долара за КНДР. Това е най-голямата покупка от 2015 г., когато Пхенян дава 192 204 долара за 61 коня от Русия. Северна Корея е внесла най-малко 138 коня между 2010 и 2019 г. за 584 302 долара.

Частен самолет

и писти

Ким наскоро обнови частния си самолет с подходящо име Air Force Un – смешна препратка към президентския самолет на САЩ - Air Force One. След като добави луксозни елементи като кристални пепелници и кожени дивани, сега интериорът на самолета на Ким е много по-пищен от предишния и вероятно му струва около 1,5 милиона долара.

Наличието на личен частен самолет не е достатъчно за севернокорейския лидер. Той продължи да харчи стотици хиляди, за да построи частни писти до множеството си дворци, така че да не се налага да пътува твърде далеч преди излитане.

Музей на чуждите дарове

Режимът може да не е в състояние да поддържа добри отношения с останалия свят, но със сигурност се опитва да демонстрира уважение към местната публика. Той управлява огромен музей на подаръци от други страни единствено с тази цел. Колекцията съдържа повече от 100 000 предмета, някои от 40-те години на миналия век. Много обикновени граждани са показани около изложбената зала на международното приятелство, която е вградена в планина, според "Индипендънт”.

Ценен подарък в музея е топка, подписана от легендата на американския баскетбол Майкъл Джордан и дарена от бившия държавен секретар Мадлин Олбрайт. Един от синовете на севернокорейския лидер очевидно е фен на Джордан. Други подаръци включват бронирана лимузина от съветския диктатор Йосиф Сталин и меч от бившия либийски лидер Муамар Кадафи. Дори малки подаръци, които понякога се дават от обикновени хора в други страни, се показват с гордост, а новите подаръци получават триумфално отразяване в държавните медии.

Аквапарк

Бащата на Ким Чен Ун имаше слабост към грандиозните военни паметници, но синът му изглежда смята, че важни за подкрепата на режима са съоръженията за отдих в западен стил. Огромният аквапарк "Мунсу" отвори врати през 2013 г., като може да се похвали със закрити и открити басейни, много пързалки, машини за направа на вълни, фитнес зала и дори пивоварна, според "Дейли Мирър".

"Това можеше да е Флорида или Дубай, ако не беше изнервящата реалистична восъчна фигура на Вечния председател", пише гост - журналист от "Гардиън".

В аквапарка има салон, в който посетителите могат да избират от селекция на 28 одобрени от правителството прически. Водният парк е насочен директно към елита на страната, за да ги държи настрана от хората, тъй като само те могат да си позволят да го посетят. Държавните медии казват, че 880 000 души са го посетили през първата година, но някои доклади показват, че реалната годишна цифра вероятно е по-близка до 200 000.

Ски курорт

Луксозният ски курорт "Масикрионг" в Северна Корея беше открит през 2013 г. Приблизително 35 милиона долара са изразходвани за него от правителство, което едва може да осигури здравни грижи за хората си. Курортът разполага с почти 112 км ски писти и хижи, които не биха изглеждали неуместни в европейски курорт, според "Гардиън". Изглежда че това е друга инициатива, която цели да покаже, че Северна Корея може да се конкурира с други нации.

Според "Дейли телеграф” вкусът към ските на Ким идва от възпитанието му в интернат в Швейцария. Ски курортът може също да помогне за повишаване на спортната репутация на страната, като подобри представянето й на бъдещите зимни олимпийски игри според Би Би Си. Едва ли някой гражданин може да се наслади на това обаче в страна, където се смята, че само 0,02% от хората карат ски.

Делфинариум

През 2012 г. севернокорейските власти бяха толкова запалени да осигурят успеха на новия си аквариум за делфини, че изпратиха новоназначени треньори на делфини в Китай, за да научат занаята. Съоръжението в Пхенян използва морска вода, изпомпвана по специално изграден 109-километров тръбопровод. То е част от Rungna People’s Pleasure Ground, тематичен парк с влакчета, мини голф игрище и 4D кино.

Малко местни деца някога ще имат възможността да посетят атракциите. Около една пета от децата са недохранени, много са със забавен растеж и детският труд е широко разпространен в земеделието, строителството и минното дело според ООН. Подобни цифри правят шоутата на делфините абсурдни, но "ако Ким се опитва да засили впечатленията на севернокорейците за техния национален просперитет, изграждането на възможно най-добрите луксозни дестинации вероятно е ефективен начин за това", смята "Атлантик".

Военни и ядрени разходи

Изглежда, че Ким Чен Ун има особена привързаност към ядрените оръжия, като извърши четири от шестте ядрени опита, правени някога в страната, и се изправи срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Само за няколко години той също е тествал повече ракети, отколкото баща му и дядо му, взети заедно - с 23 теста само през 2017 г. според Ройтерс.

Прогнозите в САЩ показват, че Северна Корея е харчила за своите военни цели до 4,2 милиарда долара всяка година между 2007 и 2017 г., което се равнява на между 21,9% и 24,4% от нейния БВП. Тези цифри са изключително високи по международните стандарти и още по-удивителни, когато толкова много основни услуги липсват за обикновените хора. Правителството на Южна Корея предполага, че Северна Корея е похарчила повече от 3,2 милиарда долара само за ядрено развитие.