Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Рашков
Бойко Рашков

Бившият премиер Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов, бившата шефка на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и Севделина Арнаудова, пиар на ГЕРБ, трябва да се разследват като организирана престъпна група, в която влиза и Васил Божков. Това казва в интервю за "Сега" вътрешният министър Бойко Рашков.

Министърът защитава действията на МВР от миналата седмица, когато бяха претърсени домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова, а те бяха задържани за 24 часа от МВР, преди прокуратурата да ги пусне без обвинения. Според Рашков МВР няколко месеца е събирало данни, преди да образува разследването и има няколко източника. Единият от главните източници на МВР е сигнал на гражданското сдружение БОЕЦ, в което се прави връзка между кюлчетата и пачките от снимките в спалнята на Борисов и подкупите, които укриващият се в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков твърди, че е давал. "От няколко източника в Главна дирекция "Национална полиция" са събрани множество факти, които просто налагаха да се пристъпи към по-активни действия", каза Рашков.

Сведенията от самия Божков са другият източник. "Изглежда данните, които би дал обвиняемият Божков, за действията на други лица, включително такива, които в миналото заемат висши длъжности, би довело до търсене на отговорност от тях. Тъй като самият Божков е бил в много близки връзки с бившия премиер Борисов, с министъра на финансите по онова време Горанов, с пиарката на премиера Арнаудова, а така също по логични причини и с председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, ние трябваше да започнем малко по-активни действия", посочи Рашков. И припомни, че има и два доклада на Агенцията за финансова инспекция (АДФИ), които установяват, че има неполучени от държавната хазна 557 млн. лв. за 5-годишен период. Според Рашков спецпрокуратурата е бездействала по тези доклади, макар че самата тя ги е възложила на АДФИ.

"Нека да кажем откровено - има сериозни съмнения, че тук става въпрос за организирана престъпна група в петчленен състав и никой до момента не е предприел каквито и да е действия за търсенето на каквато и да е отговорност", каза Рашков. 

Рашков отрече, че като дава сведения сега, Божков си подсигурява индулгенции. "По целия свят, за да може да се разгроми една организирана престъпна група, трябва да има "къртица". Тук нещата за държавната машина са изключително улеснени. Защото участник в самата организирана престъпна група е готов да съдейства на държавата, за да може да се изясни престъпната дейност на другите, тези, които са му съдействали ", казва вътрешният министър пред "Сега".