Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЗЕМЕДЕЛЕЦ: Тончо е специалист в производството на розово масло.
ЗЕМЕДЕЛЕЦ: Тончо е специалист в производството на розово масло.

Театрите са пълни, сериалите са рейтингови, а актьорите в тях вземат смешни заплати, с които едва си плащат парното и водата.
Подобен абсурд може да вирее само в България, където и в момента тече доста неясна и изключително трудна реформа в родната култура. И все пак някои от звездите, които привличат милиони пред екраните и в залата, са се престрашили през годините да започнат собствен бизнес, с който да преборят немотията. Някои опити са твърде неуспешни, но има и такива, които в момента управляват стабилни фирми с най-различни предмети на дейност. Почти 99 на сто от "бизнесмените" в българския театър и киното твърдят, че сега играят единствено за удоволствие, а сметките и книгите си плащат със заработеното от дейности, нямащи нищо общо с творческите им изяви.
"Никога не бих допуснал да съм финансово притиснат в ъгъла. В най-тежките времена около 1996 г. се опитаха да ни наведат с ниски заплати и трябваше да взема мерки за бъдещето си. Започнах да помагам на приятели, които търгуваха с петролни продукти.

И така стъпка по стъпка вече почти 16 години съм в този изключително тежък бизнес

А в началото не знаех дори как се пише платежно нареждане", разказва пред "168 часа" актьорът Николай Станчев. Пловдивчанинът като повечето си колеги играе в театъра и се снима в сериала "Седем часа разлика". Ежедневието му е изключително натоварено, но за разлика от много свои колеги той се натоварва съвсем доброволно.
"Няма да се уморя да го повтарям - аз съм един щастливец, който има привилегията да превърне в хоби професията, която толкова много обича. Киното ми е голямата слабост, а театърът - голямата любов. В "Седем часа разлика", както и в театъра, си партнирам със страхотни професионалисти. Голям кеф е да се снимам, а след това да репетирам пиесата "Очаквайки Годо" на режисьора Георги Михалков. Никога не изоставям и бизнес ангажиментите. Просто човек трябва да е много организиран", категоричен е актьорът и бизнесмен Николай Станчев. Той преминава през най-различни препятствия, за да стигне до успеха.
"През 1991 г. напуснах театъра. Отидох на един гръцки остров да работя като сервитьор за шест месеца, за да си събера главата. След това се върнах и започнах да играя с една частна трупа. Скъсвахме се от работа. Понякога имахме по пет представления на ден, но изкарвахме добри пари. Тогава пресмятах, че вземам между 2500 и 4000 марки, при положение че заплатите в бранша бяха около 600 лева. След това заминах за Париж и при следващото ми завръщане уж случайно започнах да търгувам с бензин, дизел, мазут и производните им", усмихва се актьорът. Той е убеден, че не би успял да издържа семейството си, ако трябваше да разчита единствено на хонорарите от творческата си дейност.
"Съпругата ми също е актриса и нямаше как да смогнем с плащането на сметки за парно, ток, вода, да си купуваме книги. Повечето от колегите в София все пак имат възможност да работят на няколко места и някак си свързват двата края. За останалите в големите градове извън столицата е още по-трудно", убеден е актьорът.
Колегите на Пенчев - Димитър Рачков и Мария Игнатова, сигурно са най-известната артистична двойка в България и съвсем естествено се опитват да осребрят своята слава, докато е време.

Митко и Мария изскачат
от почти всяка втора реклама по телевизията,

а успоредно с ангажиментите си въртят фирми. Носителят на "Аскеер" за изгряваща звезда през 2000 г. управлява фирмата "Димитър Рачков ЕООД", която се занимава с организиране, подготовка и реализация на всевъзможни културно-увеселителни мероприятия.
"Не е много оригинално името на фирмата, но не исках да ползвам нещо прекалено сложно", коментира артистът, който се прочу с участията си в "Господари на ефира" и "Пълна лудница". Неговата чаровна половинка Мария Игнатова успява да върти дори две фирми - "Строубери продъкшън" и "Джетсеттер". Първата извършва продуцентски и импресарски услуги, докато втората обхваща доста богата палитра от дейности от таксиметрови услуги до дървообработване.
"Едва ли Мария Игнатова се занимава с дървообработване. Вероятно нейни адвокати са я посъветвали да включи голям брой дейности за всеки случай. Така си отваря вратички някой ден да опита нещо различно от артистичната си активност", обясняват пред "168 часа" юристи.
Мария и нейният любим тепърва ще се развиват в бизнеса, но ако имат нужда от съвет, могат да попитат батко си Тончо Токмакчиев. Един от символите на хумористичните предавания "Ку-ку" и "Каналето" е истински майстор във въртенето на успешни бизнес начинания. Той е съсобственик в 5 фирми, на още две участва в управлението.
"На сцената се чувствам по-добре, отколкото в бизнеса. По времето на социализма се изгради стереотип, според който двете неща не могат да съжителстват. Големи творци като Салвадор Дали, Рубенс и Рембранд са били и отлични търговци.

Великият актьор Пол Нюман е много успешен бизнесмен,

както и много холивудски величия. Моята скромна личност също се опитва да се справя добре и на двете поприща", споделя преди време пред "168 часа" Тончо Токмакчиев. Най-големият помощник на актьора в неговите начинания е брат му Ангел. Двамата са съдружници във фирмата "Рекламна мрежа 5", която отдаваше под наем билбордове както в София, така и в градове от цялата страна. Два неприятни инцидента съпътстват историята на Токмакчевата "Рекламна мрежа 5". През 2002 г. съдружник на актьора във фирмата е братовчед му Антон Йорданов. Той е открит убит с огнестрелна рана в главата в БМВ-то си.
Антон Йорданов е едър бизнесмен с множество акционерни участия в различни фирми. Друг скандал, който е свързан с "Рекламна мрежа", се развихря след встъпването в длъжност на Бойко Борисов като кмет на София. Новата администрация разкрива, че билбордове на фирмата на братя Токмакчиеви са поставени незаконно върху терени на общинската фирма "Озеленяване".
Сегашният водещ на "Шоуто на Канала" върти изключително успешен бизнес с производството на етерични масла. С двете фирми "Роза Етерна" и "Агролиния" Токмакчиев и съдружниците му произвеждат и изнасят розово масло в индустриални количества.
Тончо, брат му Ангел и бившата журналистка Елена Урумова купуват преди години стотици декари розови градини край казанлъшкото село Ясеново.

С пари от еврофондове съдружниците правят
и модерна розоварна,

която е сочена като пример за добре извършен европроект от земеделското министерство. С обработката на градините и наемането на работна ръка се занимава Ангел Токмакчиев, докато брат му е зает с въртенето и на шоубизнес чрез своята фирма "Джиджи-биджи", която впоследствие е преименувана на по-авторитетното "Арт код ентъртеймънт".
С отрасъл на земеделието се занимава и легендата в българското кино и театър Стефан Данаилов. Ламбо заедно със съпругата Мария и колегата си Стефан Бобадов управляват фирма "Стема-София", ангажирана с инженерингова дейност по озеленяване и декоративно оформление на паркове. Докато е министър, Данаилов няма как да се занимава с фирмата и прехвърля цялата отговорност на своята половинка. Друга представителка на златното българско поколение артисти - Анета Сотирова, също не се оплаква от липса на бизнес ангажименти. Носителката на "Аскеер" върти луксозен ресторант в центъра на София. Майката на поппевицата Белослава участва като акционер в 3 фирми с разнообразна дейност, а съпругът д-р Борислав Стоянов е едър предприемач.
Ресторантьорството е предпочитан бизнес за актьорската гилдия. В последните години кръчми отвориха великаните на българското кино Любен Чаталов и Стойко Пеев. После и двамата ги оставиха на приятели, за да ги въртят.
"Парите никога не са били водещ мотив в това, което правя. По едно време никой не ме викаше да играя в театъра, в киното също ме бяха забравили.

Реших да си докажа,
че ставам за нещо

и започнах да се занимавам с телевизия и правенето на предавания. След това изградих мое постпродукционно студио. Купих машини, скъп софтуер. Тогава за мен работеха само двама души персонал, а сега са двайсет", казва актьорът от "Седем часа разлика" Калин Сърменов. Той допълва, че е имал доста проблеми, преди да успее в бизнеса си.
Чрез своята фирма "Студио Златен век" артистът печели два солидни проекта по Програмата за развитие на селските райони.
Не всички опити на нашите артисти за собствен бизнес излизат съвсем успешни. Преди време любимецът на тийнейджърките Деян Донков за кратко се опитва да моделира и шие дрехи, но изоставя начинанието, тъй като в този момент пазарът е доста свит.
Николай Станчев пък заедно със свои съдружници

в продължение на 5 години се бори със зъби и нокти,
за да изгради парк
с ветрогенератори

с мощност 50 мегавата. Точно когато проектът е на финалната права, правителството на ГЕРБ променя нормативните уредби и идеята е стопирана.
"Борихме се с огромна бюрокрация. Правихме сложни проучвания и сега сме с вързани ръце. Това не ме отчайва. Много колеги са идвали да се посъветват с мен дали да започнат бизнес. Винаги ги насърчавам. Актьорът е като дялан камък. Ако има идеи, време и малко късмет, може да успее във всяко начинание", категоричен е Николай Станчев.

ТАНДЕМ: Николай Станчев и Евелина Борисова са съпрузи в
ТАНДЕМ: Николай Станчев и Евелина Борисова са съпрузи в
ПРЕДПРИЕМАЧИ: Мария и Рачков знаят как да осребрят славата си.
ПРЕДПРИЕМАЧИ: Мария и Рачков знаят как да осребрят славата си.
БАШ МАЙСТОРА: Ламбо е страхотен артист и умел озеленител.
БАШ МАЙСТОРА: Ламбо е страхотен артист и умел озеленител.