Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ГОТОВНОСТ: Хилядите фермери, които съдят фонд "Земеделие", се стягат и за протести.
ГОТОВНОСТ: Хилядите фермери, които съдят фонд "Земеделие", се стягат и за протести.

Хиляди фермери водят съдебни дела срещу Държавен фонд "Земеделие" за близо 100 милиона.
Недоволните бенефициенти по различни програми на фонда години наред търсят неиздължени пари по САПАРД и оспорват заповеди за връщане на субсидии за преки плащания на площ.
Справка на "168 часа" показа, че засега 99 процента от делата на земеделците срещу държавата са спечелени от тях. Така освен протеста заради орязания с над 200 милиона бюджет за сектора им, фермерите отварят и втори, безпрецедентен фронт за борба. Само за съдебни разноски по делата държавата трябва да плати на земеделците, които печелят, над 2 милиона. Така, освен че земеделците ще получават по-малко пари догодина, те трябва да връщат субсидии, да водят дела, за да им се изплатят договорени суми, а в същото време финансовият министър Симеон Дянков се чуди откъде да реже, за да върже бюджета. Освен това България плаща солени глоби от Европа, които трябва да се компенсират от бенефициентите.
Ако спечелят делата си, държавата ще се прости с милиони, с които трябва да покрие глобите от ЕК заради неуредици в субсидирането с европейски пари. Трупаните с години проблеми са като

бомба със закъснител

не само за бюджета на министерството, но и за нас, категорични са големи земеделски производители.
Последният разрив между фермери и ДФ "Земеделие" е заради схемата за единно плащане на площ. През април тази година 6 хиляди земеделски производители получават актове, според които трябва да връщат субсидии от минали години. Те масово завеждат дела срещу фонда, за да отпаднат тези им задължения. Дела се водят дори за актове за стотина лева, въпреки че бенефициентът е усвоил стотици хиляди.
"Ние не съдим ДФ "Земеделие" за пари, а за да има ред. Делата срещу актовете за установяване на публични държавни вземания са вид

протест срещу
чиновническия произвол

Когато ти връчат такъв акт, те обвиняват в некоректност, а земеделските производители не са виновни за хаоса в администрирането на сектора. Дори и всички колеги да спечелят делата си, става въпрос за 20 милиона, не мисля, че бюджетът ще се натовари чак толкова. Земеделците печелят делата и това е хубава индикация, че държавният чиновник не е недосегаем. Европейската комисия наложи глоба за 24 милиона евро на България заради хаоса в субсидирането на площ и те искат да наваксат тези пари от бенефициентите, а не ги търсят от безотговорните чиновници, заради които е наложена тази глоба" - казва зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Васил Петров.
"Държавата е допуснала грешка и иска да я компенсира по неправилен начин.
Освен това не е спазена и административната процедура, по която се издават актовете за връщане на субсидии. Водим дела не защото сумите са големи, а защото утре като нищо ще ни потърсят и наказателна отговорност, все едно сме искали да прецакаме държавата, а това не е така" - казва адвокат на голям земеделски производител. Емблематичните имена в бранша също не са подминати за санкциониране.
Избраният единодушно за агробизнесмен на прехода Божидар Митов от Търговище също води дело срещу фонд "Земеделие", заради парите, които го карат да връща. Неговата фирма "Агроелит" получава акт за 14 хиляди, оспорва го в съда и преди две седмици печели. Крупният земеделски производител и работодател обработва близо 100 хиляди декара земя, а за 2010 година е усвоил 2 милиона субсидии. Държавните чиновници обаче искат от него да върне 14 бона от плащанията за 2009 година. Делото на "Агроелит", както и на хиляди други спечелили бенефициенти ще продължи и във Върховния административен съд.
Най-големият земеделски производител в България Светлозар Дичевски, шеф на

"Октопод инвест Холдинг"

също има административни проблеми с фонд "Земеделие", които се превръщат и в съдебни. Неговите фирми обработват над 650 хиляди дка. Само едно от дружествата му "Агро - Светлозар Дичевски" е усвоило 4 милиона и 800 хиляди европейски субсидии за преки плащания на площ за стопанска година 2010. Той също се сдобива с акт за установяване на публично държавно вземане за 28 хиляди лева, които чиновниците твърдят, че са неправомерно отпуснати за предходната година, и естествено го обжалва в съда. Делото обикаля няколко съдилища, защото парцелите, за които е санкционирана фирмата, са в няколко области.
Освен големите земеделски производители

на съдебна война с фонда
се хвърлят и малките

Има такива, които са усвоили по 1000 лева субсидии и трябва да връщат по 20-25, но и те обжалват санкциите. Първата вълна на делата срещу фонда, заради преките плащания на площ вече е в разгара си. След като земеделците масово печелят, скоро се очаква върховният административен съд, който последен решава тези спорове, да се задръсти от дела срещу ДФ "Земеделие", заради субсидиите на площ.

 


Едно към едно

Ето какво казва съдът по един от казусите с актовете за установяване на публични държавни вземания на бенефициенти по схемата за единно плащане на площ:
"В представената по делото молба-становище на ДФ "Земеделие" е посочено, че при провеждане на одити от Европейската комисия през 2007-2009 година били констатирани пропуски в системата за идентификация на земеделските площи (СИЗП) и на България била наложена финансова корекция в размер на над 24 милиона евро. По никакъв начин не се установява как констатираните по отношение на България и компетентните административни органи пропуски се отразяват върху декларираното от жалбоподателя във връзка с кампания 2009 година, така че от това да произтече задължение за лицето за възстановяване на недължимо платени суми.

 

Търсят пари и от Марио Николов

Държавен фонд "Земеделие" още не може да си прибере 17 милиона от Марио Николов и групата му, които са осъдени за далавери по САПАРД.
Фондът е граждански ищец по делото срещу бизнесмена, който бе осъден на 12 години затвор от Софийския градски съд. Практиката сочи, че държавата няма да може да си прибере парите, докато присъдата по наказателното дело не мине и на последна инстанция и влезе в сила. За обезпечение на бъдещите вземания на Марио Николов и хората му са запорирани имоти, банкови сметки и автомобили.
Делото срещу Николов за точене на пари от САПАРД със стари машини, представени за нови, продължава в Апелативния съд в София.
Единственият от групата, който се отърва от делото, е президентският спонсор Людмил Стойков, на когото са отменени и запорите като обезпечителни мерки за бъдещи вземания.

ЗАВАРЕНО ПОЛОЖЕНИЕ: Шефът на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов се чуди как да угоди на бенефициентите.
ЗАВАРЕНО ПОЛОЖЕНИЕ: Шефът на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов се чуди как да угоди на бенефициентите.
ПРИЗ: Депутатката Десислава Танева връчва награда на Божидар Митев, но изпълнителната власт иска от фирмата му да връща пари.
ПРИЗ: Депутатката Десислава Танева връчва награда на Божидар Митев, но изпълнителната власт иска от фирмата му да връща пари.
Марио Николов
Марио Николов