Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илюзионистът и писателят от приятели стават враговe. Прочутият повелител на измамата смята медиумите за шарлатани, а създателят на най-рационалния герой Шерлок Холмс вярва сляпо в тях

Изведнъж тежестта на земята над него стана хиляда тона. Тялото му се скова и за една бърза секунда усети миризмата на смърт. И тогава, за първи път в живота си, той извика за помощ. Но това само влоши нещата. Нямаше как да го чуят и сега пропиля малкото въздух и енергия, които му бяха останали. Започна да рови пръстта над себе си като диво животно, да драска с ръце по грубата почва. Отдавна беше изоставил бавното си, равномерно ритмично дишане и сега действаше по инстинкт, поглъщайки пръст като въздух в последен отчаян опит да избяга.

На земята Колинс остави лопатата и извади часовника си. Когато изминаха десетте минути, той погледна Викъри със загриженост.

– Ако не стане след тридесет секунди, по-добре да го извадим – каза той.

Викъри кимна мрачно. Часовникът бавно отчита секундите и тогава, точно когато Колинс и Викъри грабнаха лопатите и започнаха неистово да копаят, земята внезапно се отвори и изхвърли кървав, очукан и мръсен Худини, благодарен за тази глътка свеж, хладен калифорнийски въздух. (Из „Тайният живот на Худини: Създаването на първия супергерой на Америка“.)

Илюзионистът Хари Худини едва не умира от задушаване в акт, при който е погребан жив под шест фута пръст. Това ни най-малко не го кара да се откаже от твърде опасните номера. Всъщност той открива тайната формула на своя успех, осъзнавайки, че върховната му сила се крие в измамата на смъртта.

Стремежът му да бъде уникален и ненадминат го води до разработването на най-разпознаваемия му трик – китайската водна килия за изтезания. Магът се измъква от това изобретение, направено от стъкло и стомана, макар да е овързан и потопен с главата надолу във водата. Борейки се за живота си, той създава напрежение и драма, като се подлага на огромен риск пред ужасената публика. Шоумен от класа.

И макар в своите четиридесет години вече да няма какво да доказва – превърнал се е в най-високоплатения артист, най-популярния илюзионист и най-голямата знаменитост на епохата, той просто не може да спре. Така е устроен Ерих Вайс, бедният унгарски емигрант, който изминава дълъг път до славата и до артистичния псевдоним Хари Худини.

Да, природата го беше надарила с физически дадености, които му спечелиха титлата Принц на въздуха, но пък той сам трябваше да изучи на улицата изкуството на измамата, на наглостта и самонадеяността. С дързост, ловкост и майсторски умения той си извоюва короната на Краля на белезниците, когото никоя ключалка, верига или друго ограничение не може да задържи.

Не пропуска да измисля начини как да се усъвършенства в своето изкуство. Така с хъс и амбиция Ерих бяга от лапите на бедността, за да се превърне във великия Худини.

На върха на славата си е толкова добър в това, което прави, че някои хора вярват, че е истински магьосник с необясними сили. Той от своя страна познава добре границите на човешките способности, изпитвал ги е лично до крайност. С трезв ум и практична мисъл, боравейки с философията на заблудата, той е убеден защитник на скептицизма и не понася шарлатаните. Най-вече спиритуалистите. Дори когато му се иска да вярва, че смъртта не е краят, пак не е спечелен от тях.

В същото време друга славна личност на епохата, прочула се, пишейки за важността на логиката и разума, вярва сляпо в спиритуализма. Сър Артър Конан Дойл, създател на винаги верния на рационалността детектив Шерлок Холмс, хвърля невероятни суми в опити да говори с мъртвите. По специално той има нужда да осъществи връзка със сина си, който загива по време на Първата световна война.

Съпругата му Джин се превръща във видна фигура и гуру в нарастващата общност от почитатели на свръхестественото сред висшето общество.

Любопитството към отвъдното и към изпитването на възможните граници сприятелява силно Худини и Дойл. Но на следващ етап от живота ги превръща във врагове.

Цялата история четете в списание "Космос"