Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изтребители F-15 на САЩ летят по време на учения в Украйна през 2018 г.
Изтребители F-15 на САЩ летят по време на учения в Украйна през 2018 г.

Ограничена зона без полети би помогнала на хуманитарните коридори

Всеки опит за затваряне на небето над Украйна би поставил НАТО в директен сблъсък с Русия и би довел до по-голям и опасен конфликт. По тази причина държавите от алианса отказват да наложат такава мярка въпреки молбите на украинския президент Володимир Зеленски, пише вестник “Гардиан”.

“В миналото такава мярка е била налагана, но случаят с Украйна е различен, тъй като Русия разполага с ядрено оръжие”, обяснява политологът проф. Питър Харис от Университета в Колорадо. Според него военната помощ от НАТО до момента води до риск от ескалация, а ако държавите от пакта се включат във военните действия срещу Русия, това би ги поставило в директен конфликт с Москва.

“Ако има напрежение между Русия и член на НАТО, то ядрените оръжия могат да влязат в употреба. Без значение дали на хората им харесва, или не, това е възможно. Лидерите не могат да обещаят, че няма да се стигне до ядрени оръжия, тъй като събитията могат да излязат извън техен контрол”, убеден е проф. Харис.

Зеленски постоянно настоява НАТО да обособи зона, забранена за полети, над страната му. Според него това би защитило от руските въздушни атаки не само Украйна, но и държавите членки на пакта. Той посочи, че в момента се нуждае от американските си приятели.

“Помните Пърл Харбър, когато небето почерня от самолетите, които ви атакуваха. Помните 11 септември - един ужасен ден през 2001 г., когато злото се опита да превземе вашите градове и невинни хора бяха атакувани от въздуха. Нашата държава изпитва същото всекидневно”, подчерта украинският президент в сряда пред американския Конгрес. Според него Русия е превърнала украинското небе в “източник на смърт” за хиляди хора.

За помощ молят и украинците. “Украинските жени и деца са в дълбок страх от бомбите и ракетите. Хората отчаяно молят Запада да предпази нашето небе. Искаме забранена за полети зона”, казва Дария Каленюк - украинка, която се срещна с премиера на Великобритания Борис Джонсън на конференция.

Затварянето на небето означава налагане на забрана за полети в определено въздушно пространство. Обикновено става въпрос за небето над някоя държава или регион, а ограничението може да се отнася за определени или за всички видове летателни апарати. Затворените зони изискват да бъдат охранявани от техника, която е в готовност и в състояние

да свали евентуални

нарушители

Цялостна забрана на полетите над Украйна би означавала Русия да не може да разгърне въздушния си потенциал срещу украинците, но и че Киев няма да може да използва своите изтребители и дронове срещу руснаците. Такава мярка би осигурила на цивилните по-безопасна евакуация от конфликта.

Въпреки това обаче НАТО и САЩ обясняват, че за да може да се установи такава зона над Украйна, техните изтребители трябва да са подготвени да атакуват всеки руски нарушител, като по този начин те стават преки участници във войната.

“Ако направим това, може да предизвикаме пълномащабна война в Европа, в която да са замесени повече държави и да причини много повече страдание. По тази причина правим това болезнено решение”, обясни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Руският президент Владимир Путин също потвърди този залог, като каза, че всяка държава, която опита да затвори небето над Украйна, ще бъде “счетена като

участник във

въоръжен конфликт”

Министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс на свой ред разкри, че страната му няма да помогне за затварянето на украинското небе.

“Няма да предизвиквам европейска война, но ще помогна на Украйна да се бори за всяка една улица с всичкото оборудване, което можем да им осигурим”, каза той. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън също се изказа против замесването на страната им в конфликта.

“Президентът Байдън беше много ясен, че американски военни няма да бъдат пращани по въздух или по земя да ескалират този конфликт и да го превръщат във война на американците срещу руснаците”, каза посланичката на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд, а държавният секретар Антъни Блинкен подчерта, че държавният глава има ангажимента да не вкарва страната “в директна война с Русия, която е ядрена сила”.

Все пак американците искат небето над Украйна да бъде затворено. За това говори анкета на Ройтерс, проведена в САЩ, при която 74% от респондентите одобряват налагането на такава мярка.

Миналата седмица американски специалисти в отбраната и външната политика излязоха с предложение за ограничена забрана за полети над Украйна. Идеята им е тя да бъде наложена от НАТО и да служи за обособяването на хуманитарни коридори, в които цивилните да са защитени от бомбардировки. Според критици обаче това няма да намали риска от конфликт с Москва, тъй като самолетите на алианса все пак ще трябва да отстрелват руските.

През последните 30 години такива зони са били установявани три пъти, за да се ограничат поземлени конфликти и за да се защити населението. Но са скъпи, защото

изискват

постоянно въздушно

патрулиране

и мониторинг

За първи път това се случва през 1992 г. след първата война в Персийския залив. Тогава САЩ, Франция и Великобритания налагат забрана за полети над Южен и Северен Ирак, за да защитят разбунтували се региони в страната от въздушни атаки на правителството на тогавашния президент Саддам Хюсеин. Тази мярка остава в сила до американското влизане в Ирак през 2003 г. Между 1993 и 1995 г. НАТО я е прилагало и над Босна и Херцеговина, а през 2011 г. - над Либия по време на гражданската война там, като и двата пъти е било с резолюция на ООН.

До момента войната в Украйна не зависи основно от въздушните сили на двете страни. Русия разчита главно на ракети с голям обсег и артилерия. Представител на американската отбрана даде за пример руската атака в неделя над база в Западна Украйна, при която руснаците изстреляха около 20 крилати ракети от авиация, летяща над тяхна територия. “Дори небето над Украйна да беше затворено, това нямаше да има ефект при това нападение”, обясни той.

Все пак би било много по-малко предизвикателство да се затвори небето над Украйна край източните граници на НАТО, пише “Политико”. Такава стъпка би била осъществима от въздушни бази в Полша, Словакия, Унгария и Румъния, където военните могат да бъдат подсилени от техни партньори от НАТО, включително САЩ, Великобритания и Германия. В допълнение, отбранителните системи “Пейтриът” и МАМБА, които се намират близо до границата, могат да покрият големи части от небето над Западна Украйна.

Установяването на такава зона над шест до осем западни украински области не само ще осигури нужната военна помощ, но и скоро ще бъде задължителна от хуманитарна и логистична гледна точка, смятат анализатори.

Ако Западът стои безучастен, докато ракетите на Путин стрелят по бежанци, благотворителни организации и украински военни под носа на границите на НАТО, това би било морална катастрофа за “свободния Запад”, от която той трудно би се възстановил, смятат експерти. Дори и моралната страна на проблема да се остави настрана, затварянето на част от небето над Украйна би предотвратило разпространението на войната на територията на НАТО.

Въпреки че не е затворено дори сега, небето над Украйна винаги се е считало за опасно. Една от причините за това е инцидентът от 2014 г., когато малайзийски самолет с над 300 невинни души на борда беше свален от ракета. Полетът бе от Нидерландия до Малайзия без спиране на украинска територия. Маршрутът му е минавал над конфликтната зона, което е било позволено - изискването е било самолетите да са на минимална височина 9750 м, като малайзийският е бил на над 10 000. Преминавайки над Източна Украйна, той е бил ударен от ракета, която го разцепва на три. Преди този инцидент са били свалени и няколко украински военни летателни апарата. Въпреки че Русия отрича да има участие, според международното разследване е използвана руска ракетна система “Бук”, докарана на украинска територия и върната обратно в Русия след инцидента.