Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За протеста е глобена, но заради нов закон я грози до 15 г. затвор

Понеделник вечер. Излъчва се централната емисия новини на руския национален Первый канал. Водещата Екатерина Андреева започва да говори за санкциите срещу Русия. Тогава на заден план се появява жена.

В ръцете си тя държи плакат с надпис: “Спрете войната! Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат. Руснаците са срещу войната”. След което започва да скандира на английски: “Спрете войната, не на войната!”. Тя остава в кадър само за секунди.

Новинарската емисия на националната телевизия всеки ден се гледа от около милион души.

Минути по-късно става ясно, че смелата жена, която протестира по време на живото излъчване, е Марина Овсянникова. Тя е журналист и редактор в телевизията.

Информационна агенция ТАСС излезе с друга версия. Според нея становището на Първи канал е, че е “станал инцидент с неидентифицирана жена в кадър. По казуса се извършва вътрешна проверка”.

Овсянникова е на 44 години. Завършва факултета по журналистика на Кубанския държавен университет, а след това и Руската президентска академия за национална икономика и публична администрация. Овсянникова има две деца.

Съпругът й е Игор Овсянников, той също работи в RT. В социалните мрежи журналистката споделя за своята страст към плуването в открити води, фитнеса, пътуванията и излизането с приятели.

Нейните колеги са изненадани и възхитени от постъпката й. Те споделят, че тя никога не е обсъждала политиката. Основните й теми били свързани с децата, кучетата и истории от семейството. В телевизията превеждала думите на чуждестранни политици, бизнесмени на руски.

След като започва войната, служителите на Първи канал получават бонус 150% от заплатата с аргумента за добре свършена работа. Нейни колеги, пожелали анонимност, казват, че всички знаели защо ги получават - за да си затварят устата и да продължат с пропагандата. В телевизията можело да се ползва интернет само на две места, за да се контролира по-лесно информацията.

След протеста Овсянникова е задържана от полицията. Неин адвокат е Даниил Берман, който през 2020 година също е арестуван. Тогава юристът е бил обвинен в протест срещу полицейската агресия.

На 13 март вечерта, точно преди да излезе с постер срещу войната във вечерната емисия новини, тя записва и видеообръщение.

“Това което се случва сега в Украйна, е престъпление. Русия е агресор. И тази агресия е следствие на един-единствен човек и той е Владимир Путин. Моята майка е рускиня, а баща ми е украинец. Те не са врагове”, споделя руската журналистка. По време на записа тя носи гердан, в който се сливат знамената на Русия и Украйна.

“Сега съм засрамена от действията си - аргументира се тя. - Засрамена съм, че изричах лъжи по телевизията. Засрамена съм, че ги оставих да зомбират руския народ. Ние мълчахме през 2014 година, тогава беше началото. Ние не протестирахме, когато Кремъл отрови Навални. Ние бяхме просто зрители на този нечовешки режим. И сега светът ни обърна гръб. И дори следващите 10 поколения няма да могат да измият срама от тази братоубийствена война.”

В края на видеобръщението рускинята призовава: “В нас е силата да спрем този лунатизъм. Протестирайте, не се страхувайте, не могат да ни задържат всички”.

В продължение на 14 часа смелата журналистка изчезва. Тръгват всякакви слухове - че е арестувана, че нещо й се е случило.

В късния следобед на 15 март Овсянникова е освободена. От Останкинският районен съд й е наложена глоба на стойност 30 000 рубли, което е около 500 лева. Тя е призната по обвинение за организиране на несанкциониран митинг заради призива хората да протестират.

На излизане от съда рускинята разказва пред журналисти, че е била разпитвана в продължение на 14 часа и не е спала от 2 дни. По време на задържането не й е даден достъп до правна защита, нито й е позволено да се свърже със семейството си.

В изявлението си тя добавя: “Това беше мое лично решение срещу войната. Аз го направих, защото не одобрявам руската инвазия. Не съжалявам за постъпката си. Каквито и да са последствията, ще ги понеса достойно”.

На 4 март се въведе нов закон в Русия, според който всеки, който разпространява фалшива информация за армията, може да бъде наказан с 15 години лишаване от свобода. Това включва и наричането на “специализираната военна операция” в Украйна “война”. До 15 март според независимия руски медиен проект за правата на човека OVD-Info заради протести срещу войната са арестувани над 14 000 души.

Все още не е ясно дали за Марина Овсянникова ще има други репресии, но е възможно по новия закон в Русия тя да бъде разследвана за много по-тежки провинения.

Говорителят на Кремъл Дмитри Песков определи инцидента като проява на “хулиганство”. “Телевизионният канал и отговорните лица разглеждат казуса. Това не е наш въпрос”, допълва той.

В профила й е отбелязано, че в миналото е преплувала река Волга и Босфора.

Любопитното е, че самата тя завършва Руската академия за национално стопанство и публична администрация към президента на федерацията. Затова тръгнаха шеги, че хем е завършила школата на Путин, хем се оказва смел протестър.