Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Правосъдният министър Надежда Йорданова
Правосъдният министър Надежда Йорданова

"В неформални дискусии в Брюксел държавите-членки на ЕС бяха насърчени да търсят доказателства за военни престъпления. Има множество начини как Путин да бъде изправен пред трибунала в Хага. Обяснения, устни разкази, снимки, видеоклипове".

Това каза в предаването "На фокус" в ефира на Нова Телевизия министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

"Хибридната война ще затрудни воденето на това разследване. Но има международни стандарти, по които събираните материали да бъдат надеждни. Сведенията се набавят в присъствието на адвокат. Задействали сме механизъм у нас, който да казва как всяка една институция да си сътрудничи с другите по начин, по който да се събират надеждни доказателства", каза още Йорданова.

Правосъдният министър коментира и отложеното разглеждане във Висшия съдебен съвет на искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, за да бъдат написани правила за процедурата.

"ВСС е изправен пред исторически тест. Тази процедурна игра с писането на правила я очаквах. Членовете на съвета дадоха ясен знак, че ще търсят прикритие зад процедурите, за да не разглеждат казуса по същество“, коментира тя.

"След като се запозная с вече изготвените правила ще взема отношение. За мен остава необяснимо как така толкова години, след като имаме ясно разписани правила за избор на “тримата големи“ в съдебната власт, нямаме такива правила за освобождаването им", допълни министърът.

По думите на Надежда Йорданова битката е за независимостта на съдебната власт. "Продължавам да имам същата енергия и дори съм още по-мотивирана всяко нещо, което сме захванали, да го доведем до край. Убедена съм, че след закриването на специализирания съд и прокуратура, премахването на бонусите във ВСС и други действия, нещата ще се променят положително", добави Йорданова.