Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е малка

част от кашоните с

плодове, заловени в

София, в които бе

импрегниран стотици

килограми кокаин.

СНИМКА:МВР
Това е малка част от кашоните с плодове, заловени в София, в които бе импрегниран стотици килограми кокаин. СНИМКА:МВР

Райският остров Мартиника с все по-голяма

роля като транзитна точка, родни моряци

заловени там с тонове от най-скъпата дрога

Бразилия измества Колумбия като основен производител на кокаин за Европа, а пристанищата в Белгия и Нидерландия са все по-предпочитани за разтоварването му за сметка на тези в Испания и Португалия. Това са част от изводите в доклада на Европол за тенденциите при трафика на най-скъпата дрога.

Само на пристанището в Антверпен са заловени 65 тона кокаин през 2021 г. - два пъти повече, отколкото преди 5 г. За сравнение - по бреговете на Испания, които са най-близката точка от Южна Америка към България, количествата заловен кокаин намаляват в последните години в пъти.

В доклада на Европол има и българска следа, която също е свързана с Холандия. Описан е случаят, при който

Остров Мартинка се превърна в основна транзитна зона за трафика на наркотици към Европа.
Остров Мартинка се превърна в основна транзитна зона за трафика на наркотици към Европа.

в началото на

2020 г. у нас бяха

заловени

550 кг кокаин

на зеленчуковата борса в столичния кв. “Слатина”. Те бяха укрити в кашони от плодове. По този случай вече са подсъдими бившият митнически шеф Красимир Керемидчийски и бизнесмените Огнян Асенов и Пламен Пешев, но делото в Специализирания наказателен съд още не е приключило на първа инстанция. Първите двама са собственици на транспортните фирми, внесли плодовете с кокаин у нас, а третият е техен помагач при освобождаването на стоката от пристанището в Гърция. Тогава кокаинът от Колумбия е внесен през Солун, но крайната му дестинация е била Нидерландия. Месеци по-късно при международна полицейска операция бяха задържани 15 души, повечето от които са нидерландци.

Кокаинът е трябвало да бъде извлечен от кашоните чрез специална лаборатория, която щяла да се монтира в София, а след това с камиони счистата дрога да се превози до Нидерландия, откъдето да се разпространява в Европа. Ролята на българите в канала е само логистична.

За разлика от началната и крайната точка за доставка на големи пратки кокаин, транзитната неизменно са Карибските острови до Южна Америка. Преди месец на един от тях - Мартиника, беше арестуван

българин, който

е част от банда,

заловена

с 1 тон кокаин

Френска територия, Мартиника е дестинация за милиони туристи и популярен като остров на цветята заради богатата си растителност. Райското кътче привлича наркотрафикантите, защото няма нужда от виза. Близо е до основните производители на кокаин - Перу, Колумбия и най-мощният напоследът - Бразилия. Анализ на Френската обсерватория за наркотици и наркомании (OFDT) алармира още от 2016 г. как Гвиана, Гваделупа и Мартиника са се превърнали в основна транзитна зона за трафик на наркотици към европейския континент. Ролята ѝ става все по-значима напоследък. Само в последните 7 месеца там са заловени 5 т кокаин.

В нощта на 17 срещу 18 януари в южната част на острова брегова охрана и служители на митницата на Мартиника виждат съмнителна активност до развлекателен кораб, който е пуснал котва във водите на френското островче. До големия плавателен съд е спряла платноходка, а група мъже пренасяли стоката от кораба към нея. Двата плавателни съда са били с различни флагове, едната под испанско, а другата под панамско знаме. Освен българския моряк са арестувани мъже от Хърватия, Латвия и Естония, а стойността на намерената дрога е оценена на 94 млн. евро.

Ударът на френските митничари не е първият по рода си през последните месеци на острова. През декември 2021 г. са били заловени 1,4 т кокаин и задържани шестима мъже.

През юли м.г. на Мартиника са арестувани други двама български моряци, отново заради кокаин на лодката им, но три пъти по-малко, отколкото последния удар със замесен българин - 310 кг. Прихванати са от кораб на френския военноморски флот във водите до острова.

Двамата

трафиканти

опитали да

подпалят лодката

Френският екипаж обаче успял да потуши огъня и конфискувал дрогата.

Българите са на 44 и 51 г. Предадени са на следователи за борба с наркотиците в Мартиника. Все още са в ареста.

Присъда на Мартиника вече излежава и известният в миналото ветроходец Димитър Топалов. Той беше осъден на 20 г. затвор заедно със съучастника си Пламен Василев, които бяха заловени с 480 кг кокаин преди 11 години до Мартиника.

Двамата плавали на яхтата “Бялата лястовица”, която е наблюдавана от полицията, докато тръгва от Словения, насочвайки се към Азорските и Канарските острови, Кабо Верде и Тринидад и Тобаго. Там двамата българи са отседнали в хотел, където се смята, че са били вербувани за

мулета, които да

пренесат дрогата

в сакове с яхтата

Двамата мъже са изтеглили на борда на яхтата си 10 торби, завързани за шамандури.

Официално двамата са били на Карибите, за да участват в регата.

Най-голямо количество кокаин, залавян някога във Франция, е конфискуван край Мартиника през април 2015 г. Тогава на борда на ветроходен кораб са открити 2,25 т от най-скъпата дрога.

Според френската обсерватория за наркотици и наркомании Мартиника все повече се налага като складова държава за съхранение на кокаин, подобно на Ямайка и Доминиканската република. След претоварването на пакетите те потеглят с кораби към пристанищата на Ротердам и Белгия в Нидерландия, и по-малко в Германия.

Докладът на Европол отбелязва, че все по-нарастващото използване на контейнери укрепва ролята на Нидерландия като транзитна зона за кокаин. Там и в Белгия действали групи от мароканци и албанци, които посрещат наркотиците и ги транспортират към сърцето на Европа.