Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов КАДЪР: Nova
Бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов КАДЪР: Nova

Има нужда от реформи в българските служби, за да бъдат по-ефективни, каза експертът Велизар Шаламанов по телевизия България он еър.

"Организацията на българските служби не им позволява да работят адекватно. Трябва по-добра координация на информацията, важна е ролята на обмена на разузнавателната информация. Опасно е, когато различни ръководители на специални служби брифират премиер и президент. Вероятно има много къртици в родните служби, ако съдим по ситуацията", коментира бившият военен министър.

Динамична остава ситуацията около Украйна - както на ниво военна офанзива, така и на ниво преговори и санкции.

"Единственото решение е възможно през преговори. За да започнат истински преговори, трябва да има спиране на огъня и готовност на Русия да изтегли войските си от Украйна. Тогава може да се разговаря за статута на Крим и Донбас", заяви Шаламанов в студиото на "Денят ON AIR".

Той отбеляза, че украинските сили на места преминават в контранастъпление, което Москва не е очаквала.

"За Русия сега въпросът е как да излезе от Украйна без допълнителни щети. Комплексът от инструменти - през икономически санкции, военна помощ за Украйна, високият дух и успехите в защита на Украйна показват, че с повече сила няма да бъде решена тази война", коментира Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Бившият военен министър прогнозира, че Путин няма да постигне целите си.

"Целта на цялата инвазия беше да бъде сменено правителството, да има марионетно правителство и да започне прочистване на хората, които искат европейска Украйна. Случва се точно обратното", отбеляза Шаламанов.

А искането на Зеленски за закриване на въздушното пространство определи като непостижимо.

"Това и самият Зеленски го знае. Но в същото време виждаме, че с изключение на България и Унгария, всички страни осигуряват средства за защита - боеприпаси, противотанкови, противоракетни. Рано или късно, ако продължи по-дълго войната, и България ще даде такава подкрепа", прогнозира бившият военен министър.

Атлантическият клуб е взел решение да открие сметка за подкрепа не само на бежанците, но и на защитниците чрез посолството на Украйна.

"Ще видим колко българи ще застанат с пряк ангажимент. Само с подкрепа на бежанци тази война няма да свърши. Преговорите не дават успех към момента, защото от руската страна са разбрали, че не могат да спечелят войната и не могат да формулират позицията си. Русия носи разрушение и смърт. Украйна има нужда от възстановяване, пазар, инвестиции и това може да го предложи само ЕС", убеден е Шаламанов.

Според него темата за биологично оръжие в Украйна се използва от руската страна за отклоняване на вниманието от неочакваните от Москва загуби. Очакванията на Шаламанов са в Украйна чрез демократичен процес да се постигне съгласие по статута на Крим, Донбас и за правата на рускоговорящите граждани.