Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Екипите извършат експлантацията на органи
Екипите извършат експлантацията на органи

Досъдебно производство ще изяснява смъртта на 21-годишно момче от Велико Търново, което спаси с органите си трима души. Младежът изпадна в мозъчна смърт след получена тежка черепно-мозъчна при неизяснени обстоятелства. Окръжната прокуратура води разследване по случая. Работи се по две версии - за умишлено причинена травма или за нелеп инцидент с фатален изход.

В събота младежът тръгнал към негови приятели, които се били събрали в апартамент на улица "Полтава" във Велико Търново. Позвънил на домофона и те му отворили входната врата на блока дистанционно. Гостът обаче така и не се качил до жилището. След като минало известно време, в което не отговарял на телефона си, от компанията слезли да го потърсят.

Младежите открили приятеля си да лежи в локва кръв пред асансьора. Обадили се на телефон 112, а на мястото пристигал екип на Спешна помощ и полицията. Според запознати при първоначалния оглед следи от насилие не са открити. Разследващите разпитват приятелите му, но засега не са открити очевидци на случилото се.

Медиците транспортирали 21-годишния пациент в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов", където е опериран по спешност и настанен в реанимация. Въпреки усилията на лекарите младежът изпаднал в мозъчна смърт. Необратимото състояние било установено в неделя от комисия от трима лекари, съобщиха от областната болница. Тогава родители дали съгласие синът им да стане донор.

В понеделник на летището в Горна Оряховица каца самолет C-27J Spartan с екип от болница "Света Екатерина", за да вземе тялото на търновеца за експлантация в столицата.

От специалисти на ВМА и болница "Лозенец" са извършени три трансплантации. Бъбреците са присадени на жена на 31 години и мъж на 26 години. Черният дроб е трансплантиран на 43-годишна жена.