Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министър Денков пристига в математическата гимназия в Бургас. Снимка: Авторът
Министър Денков пристига в математическата гимназия в Бургас. Снимка: Авторът

7 септември е най-подходящ за старт на учебната година, смята академикът

Тестването на учениците за Ковид-19 трябва да отпадне, изпратил съм становище до здравното министерство днес. Кога точно да стане това - ще реши министърът на здравеопазването. Помолили сме да прегледат и всички останали мерки и което е възможно да отпадне. Това заяви преди минути в Бургас министърът на образованието акад.Николай Денков. Той е в морския град за откриването на  СТЕМ център в математическата гимназия. 

Относно вариантите за старт на учебната година Денков каза, че датата 7 септември изглежда най-подходяща. "Печелим една седмица повече, което може да се използва и за повече ваканции през годината, но и за упражняване на материала. Предлагаме и удължаване на учебната година с 2 седмици за учениците  от 1 до 6 клас. Така се получават общо 3 седмици, които могат допълнително да се използват", обясни образователният министър. И допълни, че паралелно с това се прави преглед на учебните програми, така че да се облекчат.

"Има твърде много термини, академични понятия. Програмите трябва да станат по-практически ориентирани", смята министър Денков.

Попитан дали има информация, че училища пускат децата в онлайн обучение, за да пестят ток, той отрече да е запознат с такъв проблем.

"Има отпуснати пари, има отдел към училищата, има промяна в ценообразуването, с която те получиха известно облекчение за сметките през февруари  и март. Ключовото е, че министерството  на финансите разработва механизъм, в който всички училища, всички обществени институции, ще влязат в един общ субект, който да кандидатства за цена на тока. Така ще се знае за всяко училище, всяка болница, каква ще бъде цената на тока, която трябва да влезе в бюджета. Това ще промени радикално подхода", коментира акад.Денков.

Той призова ако някое училище не може да си плати сметките, веднага да сигнализира в министерството на образованието, за да му се помогне.

Относно приема на деца в училище от семейства на украински бежанци министър Денков каза, че са изпратени писма до училищата - по колко деца могат да се приемат в паралелки, за да се знае дали да се откриват нови. За здравните изисквания, които биха създали повече проблеми, министърът заяви, че се очаква становище на здравния министър - да се дефинират правилата, по които украинските деца да влязат в училище.