Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дипломатът Милен Керемедчиев
КАДЪР: Нова
Дипломатът Милен Керемедчиев КАДЪР: Нова

От 27 страни членки на ЕС, 11 са с над 50% енергийна зависимост от Русия

"Срещата в момента е на най-високото възможно ниво. Русия влиза в преговорите сякаш е победител във войната и поставя неизпълними искания. Сегашните условия на Русия са на капитулация на Украйна, това ще значи, че са загубили войната". Това заяви пред Нова дипломатът Милен Керемедчиев.

По думите му има напредък по преговорите между Русия и Украйна. "Изплащането на задълженията на Русия в рубли би означавало неизпълнения, защото ще потекат искове за несъстоятелност. Това беше акт на патриотизъм от страна на Путин", посочи той.

От своя страна икономистът Кузман Илиев смята, че световните банки няма да се успокоят, ситуацията е предрецесионна. По линия на инфлацията имаме основания да смятаме, че цените ще растат. Навсякъде транзитните пристанища са препълнени, седят стоки и продукти, които трябва да стигнат до точка за производство на друга стока, но не стигат, защото има тапа.

По думите му от 27 страни членки на ЕС, 11 са с на 50% енергийна зависимост от Русия. "Премиерът казва, че Русия е бензиностанция с ракети, а после, че може да сме изключение от санкциите заради газа. Европейците ще станат по-бедни от тази криза, евролидерите вземат страна без да са готови. САЩ печелят от ситуацията, шистовата им индустрия е на печалба, а Китай също са добре, защото Русия влиза в орбитата им", обясни той. И допълни, че Ердоган има полза да бъде посредник в преговорите между Русия и Украйна, защото страната му е изправена през криза за храна.