Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Обвиняват го, че преследва противниците си по целия свят, но той отрича

Местоположението на почти всеки избягал от Чечня е ясно за бойците на президента

Чрез него Путин контролира размирния Северен Кавказ

Страх и потисничество. Това са методите, чрез които Рамзан Кадиров управлява кавказката република Чечня, твърдят международни издания. Според тях през годините лидерът на страната принуждава множество свои съграждани да напуснат родината си заради крайните политики, които налага.

Убежище в Европа търсят най-вече противниците на идеологията му, след като биват заплашвани със затвор. Самите те разказват за премеждията си и за това, че не един от критиците му е завършвал с куршум в главата или пък е изчезвал безследно от дома си.

Чрез големи суми и канали за трафик някои късметлии успяват да напуснат тихомълком чеченската република, вярвайки, че са се спасили. По-късно разбират, че никъде няма да са в безопасност, тъй като бойците на президента ще ги следят навсякъде. Целта на това според НПО-та била да ги ликвидират, за да наложат тотално подчинение.

Така жертви на покушения стават бившият чеченски полеви командир Зелимхан Хангошвили, политическият съперник Сулим Ямадаев, бившият бодигард на Кадиров - Умар Исраилов, както и чеченският боец Амина Окуева. Дузина са екзекутирани и в Истанбул. Нападения има още в Дубай, Виена, Полша и Украйна. Всички те стават на публични места и пред очите на десетки хора. Някои са убити при стрелба, а други - при атентати в колите си.

Малцината задържани като извършители на престъпленията отказват да разкрият кой е човекът, чиято поръчка изпълняват. Издава ги връзката им с Чеченската република и това, че в тях са открити руски паспорти, но с фалшиви данни, обясняват властите.

И въпреки че ги грози доживотен затвор, те предпочитат да замълчат завинаги, вместо да признаят кой е пожелал ликвидирането на набелязаните.

За останалите в страната, чийто командир е Рамзан, остава да се съгласят с неговите закони. Така Чечня под управлението му се превръща в една от най-зловещите точки за живеене в света, пише The Guardian.

Издевателствата над мирното население обаче не пречат на Кадиров да натрупа несметни лични богатства. Специалисти са категорични, че това се дължи на топлите му отношения с руския президент Владимир Путин. Пред него Рамзан неведнъж е свидетелствал своята подкрепа и готовност за включване във военни действия, ако се наложи.

Само преди година името на чеченския лидер стана новина номер едно, след като Америка припомни кои чужденци е санкционирала по закона "Магнитски". Освен милиардерите със съмнителен и дори престъпен бизнес, в класацията попаднаха множество политици, сред които се оказа и Кадиров. Причината -

обвиняван е в убийства и други злоупотреби

Властите в САЩ отбелязаха случай от юли 2020 г. на руски гражданин, обявил се против режима му и търсещ убежище в Австрия. Малко по-късо той е пронизан от куршум.

През февруари същата година чеченският блогър Имран Алиев, също известен с критичното си отношение, е намушкан смъртоносно във Франция.

Пет години по-рано Кадиров похвали чеченски служител по сигурността, обвинен в убийството на Борис Немцов в Москва, който бе един от най-известните критици на Путин.

Сред безследно изчезналите пък е Апти Абумуслимов, чиито следи се губят от януари 2017 г. Тогава той и негов съсед са отведени от домовете си в град Шали от полицейски служители, разказва The Guardian. Обяснено им е че ги викат на разпит, след който никога не се завръщат.

По-късно Апти попада в списъка на руския вестник “Новая газета”, в който фигурират 27 души, сочени за потенциални жертви на извънсъдебна екзекуция от местните правоохранителни органи.

След като следите на Абумуслимов се губят, роднините му решават да наддадат вой.

Проблемите им започват тогава, а през юни 2017 г. брат му Аюб е отведен от мъже в цивилни дрехи на тайно място, където го измъчват повече от два месеца. Описва, че са го пребивали от бой, а след това изсипвали сол в раните му.

След като е пуснат, Аюб започва да посещава психолог. Той и роднините му знаят добре, че вече са на прицел и единственото решение, за да оцелеят, е да напуснат страната. Всички заедно бягат от Чечня в Брест.

Целта им е да стигнат до Западна Европа, където ще подадат молба за убежище. Установяват се в Полша, докато един ден не получават обаждане от руски номер.

“Мислехте, че няма да ви намерим в Полша?”, пита го на чеченски език непознат глас, заканвайки се, че ще ги открият навсякъде.

Семейството събира багажа си и бяга в Германия, където отново подава молба за убежище. Към днешна дата фамилията Абумуслимови живее там, но все още не са в безопасност.

За съжаление санкциите от САЩ така и не повлияха на Кадиров, който е начело на републиката. Много често към руския президент Владимир Путин са отправяни критики заради това, но специалисти са категорични, че Рамзан няма да бъде сменен, защото чрез него Путин контролира размирния регион в Северен Кавказ. Преди години държавният глава на Русия дори награди чеченеца с най-високата награда - Орден на честта - за трудови постижения, усилена обществена дейност и дълга добросъвестна служба.

Самият Кадиров е категоричен, че в обвиненията няма нищо вярно и че е обект на яростни атаки от страна на противниците си.