Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руският несменяем президент Владимир Путин ли е Антихриста, който трябва да дойде на Земята в последните дни според предсказанията на Свещеното писание? Такъв въпрос набира скорост в социалните мрежи вече и у нас.

"Дали Путин е Антихриста? Не знам.

В Апокалипсис

се предполага,

че името следва да е написано на иврит, но според нумерологията в него се открива номерът на Звяра. Толкова съвпадения са ми в повече. Към днешна дата Путин е Антихрист. Което означава не само да го заклеймяваме, а да се опитаме да разберем какво ще му се случи в предсказанията на Библията", пише например наша сънародничка във фейсбук.

От години в интернет любителите на конспиративни теории също правят догадки и се опитват да свържат древните предсказания с нашето съвремие (за тях четете тук).

Въпросът не е нов, но бруталната, агресивна и тотална война, която Путин започна в Украйна, отново го изведе на дневен ред. Нещо повече - този път и представители на църквата вече изразяват такива съмнения.

Митрополит Епифаний I на Украйна, лидер на независимата православна християнска църква със седалище в Киев, на 27 февруари характеризира руския президент Владимир Путин по следния начин:

"Духът на Антихриста действа в лидера на Русия, чиито знаци ни разкрива Писанието: гордост, преданост към злото, безмилостност, фалшива религиозност - каза той. - Такъв беше Хитлер по време на Втората световна война. Ето в какво се превърна Путин днес."

Митрополит Епифаний Киевски с Вселенския патриарх Вартоломей I.
Митрополит Епифаний Киевски с Вселенския патриарх Вартоломей I.

Забележките на прелата отразяват

разрив в православното християнство,

започнал през 2018 г., когато много от православните християни в Украйна обявиха независимост от Православната патриаршия в Русия - ход, който руските православни лидери отхвърлиха. Но Православната църква в Константинопол, водена от Вселенския патриарх Вартоломей, призна украинското тяло, което направи Украйна дом на поне две различни православни християнски фракции - едната базирана в Москва, другата в Киев.

Но не само в

пострадала

Украйна,

а и у нас представители на духовенството вече говорят открито за прилика между Путин и ужасяващия персонаж.

"Много народи могат да станат жертва на един световен терорист, който държи граната и заплашва всички нас - каза по този повод в интервю за предаването "12+3" на БНР архимандрит Никанор от Гигинския манастир. - Огромно е изкушението на властта, не парите и плътските удоволствия, а властта, която може да доведе човека до демонизирано състояние, в което той абсолютно е изгубил съвест, страх божий и срам от човеците. В такова състояние се намира ръководителят на Руската федерация Владимир Путин. Един човек, който показа едно страшно антихристово лице пред целия свят. ... Този човек каза на целия свят, че е готов да убие всички. До това се стигна поради ужасяващия духовен провал на руското православие, то е болно. То е едно православие, което с векове

се отдалечава

от Евангелието,

от проповедта на Христос и започва да обслужва едни великодържавни амбиции, един идол на Русия. Виждаме, че там нищо не се прави за благото на обикновения човек. Руското православие има голяма вина за това".

Но какво точно означава някой да е обявен за Антихрист? Това име, включително и една форма за множествено число, се среща общо пет пъти в Новия завет, единствено в Първото и Второто послание на Йоан. Освен него има и няколко подобни - Псевдохристос или "лъжлив Христос" в евангелията на Марк и Матей, когато Исус предупреждава учениците си да не бъдат измамени от лъжепророците, които ще твърдят, че са Христос, извършвайки "велики знамения и чудеса".

Три други алегории в Библията също често се свързват с Антихрист - "малкият рог" в последното видение на пророк Даниил, "човекът на греха" във Второто послание на апостол Павел до солуняните и морският звяр в книгата "Откровение".

Петте употреби на термина "антихрист" или "антихристи" в Йоановите послания не представят ясно нито един антихрист от последните дни. Названията "измамникът" или "антихристът" обикновено се разглеждат като маркиращи определена категория хора, а не отделно лице. Например: "Дечица, това е последният час; и както сте чули, че идва Антихрист, дори и сега станаха много антихристи; по което

знаем, че е последният час”

И още по-обобщаващо: "Много измамници излязоха в света, онези, които не изповядват, че Исус Христос е дошъл в плът; всеки такъв човек е измамник и антихрист!"

Руският президент Владимир Путин активно използва православието като начин да спечели народното одобрение.
Руският президент Владимир Путин активно използва православието като начин да спечели народното одобрение.

Макар да не упоменава конкретно Антихриста, апостол Павел също казва: "Нека никой не ви мами по никакъв начин; защото този ден няма да дойде, ако бунтът не дойде първо и не се разкрие беззаконният, който е предназначен за унищожение". Той се противопоставя и се издига над всеки така наречен бог или

обект на

поклонение,

така че заема мястото си в Божия храм, обявявайки себе си за Бог. "Защото тайната на беззаконието вече действа, но само докато не бъде премахнат този, който сега го възпира. И тогава ще се разкрие беззаконникът, когото Господ Исус ще погуби с диханието на устата Си, унищожавайки го чрез явлението на своето идване. Идването на беззаконника се вижда в действието на Сатана, който използва всякаква сила, знамения, лъжливи чудеса и всякакъв вид нечестива измама за загиналите, защото отказаха да обичат истината и така да бъдат спасени."

Тази тема е любима и за църковните отци и средновековните светци. Кирил Йерусалимски например в средата на 4-ти век изнася своята 15-а катехизационна лекция за Второто пришествие на Исус Христос, в която също говори за Антихриста, който

ще царува като владетел на света

в продължение на три години и половина, преди да бъде убит от Исус Христос точно в края на своето тригодишно царуване и половина, малко след което ще се случи Второто пришествие на Исус Христос.

Йоан Златоуст (ок. 347-407) предупреждава да не се спекулира за Антихриста, като казва: "И така, нека не се допитваме до тези неща". Той проповядва, че като познават описанието на Антихриста от апостол Павел във Второто послание към солуняните, християните ще избегнат измамата.

Свети Йероним (ок. 347-420) също пише на папа Дамас I, че онези, които заместват

фалшивите тълкувания

за действителното значение на писанието, принадлежат на "синагогата на Антихриста". "И който не е от Христос, е от Антихриста". Нострадамус в своите прочути предсказания говори дори за няколко Антихристи, които предстои да дойдат на Земята.

В същото време има основания и за по-буквални тълкувания. Предлага ги историцизмът - метод в християнската есхатология, който тълкува библейските пророчества като действителни исторически събития и идентифицира символични същества с исторически лица или общества в историята на църквата.

Тази интерпретация е предпочитана от протестантските реформатори като Джон Уиклиф и Мартин Лутер, както и от други видни фигури като например Исак Нютон - един от най-великите учени в историята.

Църковната традиция и народните предания също са свързвали Антихриста с конкретни исторически личности. По тази причина в историята на мнозина е давано такова прозвище. Един от първите кандидати за него е

римският

император Нерон

Протестантите пък са говорели така за някои католически папи. По време на ислямската експанзия "титлата" се прехвърля и към някои ориенталски владетели, но това не пречи с нея да са били обиждани и европейските монарси, и техните официални държавни църкви. В по-ново време по този начин са наричали и тоталитарни политически лидери с визии за световно господство като Владимир Ленин, Йосиф Сталин, Адолф Хитлер...

В случая с Путин обаче има и една уникална отличителна черта. Той е единственият, който благодарение на огромния си ядрен арсенал има теоретичната възможност да сложи край на живота на Земята. Именно този факт според любителите на конспиративни теории натежава над всички останали, които са били кандидати за Антихристи.

Така че дори Владимир Путин да не е описаният в Библията противник на Христос, то желанието му за господство и контрол в наши дни със сигурност е в духа на Антихриста.