Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не мога да си представя как изглежда победата за Русия Надежда Нейнски

Русия предупреждава, че всeки, който въведе зона за непрeлитане ще бъде считан, че се включва във войната. Ситуация е изключително напрегната и всеки ден виждаме какво се случва в Украйна. Това заяви бившият външен министър Надежда Нейнски пред БНТ.

Според нея Европа, САЩ и техните съюзници са решени да не допускат Русия да използва енергийните си ресурси като оръжие. Парите, които се наливат в Русия, когато се купува петрол и газ от нея, се наливат направо в кървавата война. Русия има две ключови неща - армията и енергетиката, като енергетиката е доминираща, защото с армията има проблеми, посочи Нейнски.

Никоя страна не може сама да прецени всички рискове, трудно е да се погледне в цялата картина, ако няма постоянни консултации между съюзниците в НАТО. Така бившият външен министър Надежда Нейснки коментира желанието на Полша да предостави изтребители МиГ-29 на Украйна.

Попита реторично какво очаква Русия, дори да превземе цяла Украйна. По думите ѝ пътят за решаване на конфликта е дипломацията.

Според нея Европа е много зависисима от руския газ, но не е невъзможно да бъдат потърсени алтернативни източници.

До края на тази година трябва драстично да бъдат намалени зависисмостта в ЕС от доставките на руски природен газ, а до 2030 г. тя да бъде напълно преодоляна, коментира Нейнски.

"Не е толкова просто, защото се изисква и промяна в инфраструктурата, Европа и САЩ и техните съюзници по света са твърдо решени да не допускат повече Русия да използва енергийните си ресурси като политическо оръжие, а вече и като военно", заяви Нейнски.

Тя допълни, че от практична гледна точка позицията на България по темата е оправдана, но не и от морална. България може да се включи в поетапното ограничаване на доставките от Русия, освен това правителството търси доставки от Азербейджан, За съжаление, реверсивната връзка с Гърция се забави изключително много, допълни бившият външен министър.

Като бивш посланик в Турция Нейнски коментира и турската позиция за конфликта Русия-Украйна. Отчете, че страната не се е включила в икономическите санкции и не е затворила въздушното си пространство за руски самолети.