Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Надежда Нейнски
Надежда Нейнски

Русия предупреждава, че всeки, който въведе зона за непрeлитане ще бъде считан, че се включва във войната. Ситуация е изключително напрегната и всеки ден виждаме какво се случва в Украйна. Това заяви бившият външен министър Надежда Нейнски пред БНТ.

Според нея Европа, САЩ и техните съюзници са решени да не допускат Русия да използва енергийните си ресурси като оръжие. Парите, които се наливат в Русия, когато се купува петрол и газ от нея, се наливат направо в кървавата война. Русия има две ключови неща - армията и енергетиката, като енергетиката е доминираща, защото с армията има проблеми, посочи Нейнски.

Никоя страна не може сама да прецени всички рискове, трудно е да се погледне в цялата картина, ако няма постоянни консултации между съюзниците в НАТО. Така бившият външен министър Надежда Нейснки коментира желанието на Полша да предостави изтребители МиГ-29 на Украйна.

Попита реторично какво очаква Русия, дори да превземе цяла Украйна. По думите ѝ пътят за решаване на конфликта е дипломацията.

Според нея Европа е много зависисима от руския газ, но не е невъзможно да бъдат потърсени алтернативни източници.

До края на тази година трябва драстично да бъдат намалени зависисмостта в ЕС от доставките на руски природен газ, а до 2030 г. тя да бъде напълно преодоляна, коментира Нейнски.

"Не е толкова просто, защото се изисква и промяна в инфраструктурата, Европа и САЩ и техните съюзници по света са твърдо решени да не допускат повече Русия да използва енергийните си ресурси като политическо оръжие, а вече и като военно", заяви Нейнски.

Тя допълни, че от практична гледна точка позицията на България по темата е оправдана, но не и от морална. България може да се включи в поетапното ограничаване на доставките от Русия, освен това правителството търси доставки от Азербейджан, За съжаление, реверсивната връзка с Гърция се забави изключително много, допълни бившият външен министър.

Като бивш посланик в Турция Нейнски коментира и турската позиция за конфликта Русия-Украйна. Отчете, че страната не се е включила в икономическите санкции и не е затворила въздушното си пространство за руски самолети.