Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: МОН
СНИМКА: МОН

"Народ, който знае историята си и се учи от грешките в нея, може правилно да планира бъдещето си." Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков при откриването на тематичния кът "Велика България" в Седмо средно училище "Кузман Шапкарев" в Благоевград. Той е изграден по националната програма на Министерството на образованието и науката (МОН) и на Министерството на отбраната за изучаване и съхраняване на традициите и историята на българската армия, съобщи пресцентърът на МОН.
В последните години историята и патриотизмът често бяха противопоставяни на технологиите. В това училище двете успешно се съчетават и допълват - освен богат исторически кът, то има и модерни STEM кабинети, каза министър Денков. Според него това е примерът, който трябва да бъде последван от колкото може повече училища в България.
В място за почит към историята на България е превърната голяма част от общите пространства на един от етажите в Седмо средно училище "Кузман Шапкарев". В коридора и фоайето са разположени различни снимки, картини, исторически карти и артефакти, важни дати в миналото на страната ни. В специално изградена витрина са изложени военни униформи и знамена. Учениците са мотивирани да правят проучвания на исторически теми, а изготвянето на информационни материали ги учи да работят в екип и да разширяват знанията си за миналото на България.
Седмо средно училище "Кузман Шапкарев" е най-голямото на територията на област Благоевград и има статут на иновативно. То е изградило съвременно обзаведен и оборудван STEM център, финансиран по програма на МОН. В училището се изучава нов учебен предмет "STEM интеграция", използват се нови методи на преподаване в лаборатории с експериментално учене. В гимназиалния етап се обучават по една паралелка на випуск в профила "Софтуерни и хардуерни науки".
Училището е организатор и домакин на най-голямото Национално състезание по информационни технологии към Съюза на математиците, което ще се състои за 14-та поредна година от 25 до 27 март тази година.