Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ангел Джамбазки
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Ангел Джамбазки СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Това е единственият алтернативен източник на електроенергия в момента, каза българският представител в ЕП и съпредседател на ВМРО

Отменете ангажимента за затварянето на „Мариците“. Ако не го направите - предавате българите и бизнеса! Такава е позицията на българския представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки. Тя идва в отговор на разрастващата се енергийна криза вследствие на войната в Украйна.

Припомняме, че клаузите за затварянето на въгледобивните комплекси са част от т.нар. „Зелена сделка“, която вече е стартирана от ЕС. Тя предвижда намаляване на въглеродните емисии с цел защита на околната среда. Но в същото време не отчита характерните особености на енергийните системи на държавите членки на ЕС. А войната в Украйна още повече изостри този въпрос.

България е трета в ЕС с най-много електрическа енергия, произведена от въглища. Близо 40% от енергийния микс на страната се произвежда в топлоелектрически централи, а основната част се произвежда от промишления комплекс „Марица изток“. В него работят над 25 000 души, подчертава още Джамбазки.

Той напомня също така на премиера на България Кирил Петков, че европейският комисар Франс Тимерманс в изявление относно бъдещето на въглищните електроцентрали в Европа подчерта, че държавите, които планират да използват въглища като алтернатива на руския газ, могат да го направят, но спазвайки европейските екологични цели.

Разбирате, че е от стратегически интерес мощностите на ТЕЦ-овете в комплекса „Марица изток“ да бъдат запазени, както и да бъде направено всичко възможно за запазването на работните места за хората в района. Въглищата са единственият разработен енергиен източник към момента, който се намира на наша територия и до който имаме пълен достъп, подчертава съпредседателят на ВМРО.

По тази причина, а и с оглед на извънредната ситуация, която настъпи с войната в Украйна Ви призовавам да премахнете ангажимента за затварянето на топлоелектрическите централи от предложения План за възстановяване, приключва писмото си към министър-председателя Кирил Петков евродепутатът Ангел Джамбазки.

Ето и пълния текст на писмото му:

ДО КИРИЛ ПЕТКОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Обръщам се към Вас във връзка със заявката на европейския комисар Франс Тимерманс относно бъдещето на въглищните електроцентрали. В своето изявление той подчерта, че държавите, които планират да използват въглища като алтернатива на руския газ, могат да го направят, но - спазвайки европейските екологични цели.

Както знаете, България е трета в ЕС с най-много електрическа енергия, произведена от въглища. Близо 40% от енергийния микс на страната се произвежда в топлоелектрически централи, а основната част се произвежда от промишления комплекс „Марица изток“. В него работят над 25 000 души, а средната работна заплата е една от най-високите за страната.

Разбирате, че е от стратегически интерес мощностите на ТЕЦ-овете в комплекса „Марица изток“ да бъдат запазени, както и да бъде направено всичко възможно за запазването на работните места за хората в района. Въглищата са единственият разработен енергиен източник към момента, който се намира на наша територия и до който имаме пълен достъп.

По тази причина, а и с оглед на извънредната ситуация, която настъпи с войната в Украйна, Ви призовавам да премахнете ангажимента за затварянето на топлоелектрическите централи от предложения План за възстановяване.

Вярвам, че думите трябва да се претворяват в дела. Затова още веднъж подчертавам стратегическия интерес на България да запази мощностите на въглищните топлоелектрически централи, в името на енергийната си независимост.

С УВАЖЕНИЕ,

АНГЕЛ ДЖАМБАЗКИ