Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Калфин
Ивайло Калфин

Засега не виждам възможност за изход от войната, защото досегашните преговори не доведоха до никакъв резултат. Няма как да има мирни преговори, докато продължават военните действия. Това каза Ивайло Калфин, бивш министър на външните работа, за „Още от деня“ по БНТ.

Днес започна третият кръг преговори между Русия и Украйна. Според Калфин от руска страна има по-ясно формулирани искания, но няма как да бъдат приети.

"Руските искания са допълнени – Украйна да промени Конституцията си и да се ангажира, че няма да участва във военни блокове, плюс признаването на част от територията си за независими държави. И друго, което се видя в медиите, което не е официално заявено, че Русия ще настоява функциите на президента Зеленски да бъдат ограничени и да се назначи министър-председател, който да отговаря на руските представи“, изясни той.

Според Калфин тези искания означават, че Русия има намерение да отдели територии от Украйна, да я принуди официално да ги признае, да ликвидира военната си сила и да сложи правителство, което е послушно.

"Тези условия не са основа за преговори. Това е целта на руския президент в края на войната. Той доказа, че няма да се спре пред нищо, за да я приключи – ще унищожава цивилни обекти, граждани, докато не постигне своето. Това, което казва Путин на Украйна е - „Ако искате да запазите малко от вашите граждани, съгласете се сега и се предайте“, смята Калфин.

„Това не са мирни преговори“, беше категоричен той.