Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тя казва на шофьорите карайте пияни и упоени и ни убивайте

Девет години затвор за убиеца на популярния журналист Милен Цветков. Не звучи малко, но всъщност е цинично кратко.

Да, съдът не прие тезата на прокуратурата, че това е убийство, извършено в условията на евентуален умисъл. Тоест извършителят, тъй като е знаел какво може да последва от това, че се качва упоен с четири вида наркотици да управлява джипа си, всъщност подготвя убийство на някого, за което се следва доживотна присъда.

Доказването на

евентуален умисъл е

по-сложно от обичайното

и изисква малко повече

напън - и от страна на

прокурорите, и от страна

на съдиите

И съдът преобразува делото за причиняване на смърт по непрадпазливост, както обикновено се съдят пътните инциденти. Но дори и по този състав от Наказателния кодекс адвокати, които работят по подобни дела, предполагаха, че присъдата няма да е максималната от 15 години, каквато предвижда законът, когато шофьорът е под въздействие на упойващи вещества, но ще е между 10 и 12 години затвор.

Такива са обичайните наказания в практиката на българските съдилища за пътни инциденти с жертви, когато извършителят е пиян или дрогиран, но не е избягал от местопрестъплението. Максималното наказание се дава, ако извършителят е избягал, освен че е бил пиян или упоен.

Изобщо

в цял свят няма единна

концепция дали е

убийство, когато жертвите

при пътен инцидент губят

живота си,

и как трябва да се наказват причинителите на катастрофи. В някои от Съединените щати, които са съюз на отделни държави със собствени закони, това е т. нар. vehicular homicide. Тоест е углавно престъпление, когато деецът е нарушил пътен знак или е извършил друго нарушение от типа да кара пиян или друсан. В други щати не е убийство, а е причиняване на смърт по непредпазливост. Но Щатите са далече и тяхното прецедентно право е много различно от българското, но и в Италия, където правосъдието много прилича на нашето, законът предвижда допълнителни 5 години към присъдата, ако произшествието е вследствие на грубо нарушаване на пътните правила, довело до смърт. Което изравнява наказанието с наказание за умишлено убийство.

Присъдата от 9 години - малко по-малко от обичайното, но доста далеч от максималното, звучи като знак. Някакво натриване на носа на Иван Гешев, че посмя да даде методически указания на прокурорите да се търси евентуален умисъл. Не само не дават строго наказание като за убийство, но и по-малко, отколкото е практиката на съдилищата за причиняване на смърт по непрадпаливост. Не че това какви прецеденти има е нещо задължително за присъдата, но е показателно.

И знак към пияните и упоени шофьори - карайте, убивайте на пътя, няма да лежите до живот!

Присъда от 9 години след повече от 2 години дело реално означава, че

след около 3 години

Кристиян Николов

ще е на свобода

Като му се приспадне предварителният арест и ако работи в затвора.

А близките на талантливия и много забележителен журналист Милен Цветков няма да получат очакваното възмездие. Неговият малолетен син Боян ще продължи да е малолетен и след като убиецът на баща му излезе от затвора.