Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Досега Драгомир Заков е имал само професионална кариера, за първи път стъпва на политическото поприще.
Досега Драгомир Заков е имал само професионална кариера, за първи път стъпва на политическото поприще.

Почти пълен консенсус за Драгомир Заков

Екатерина Захариева лично го предлага преди 2 г. за представител в НАТО

За БСП Тодор Тагарев е ястреб и затова отказва кандидатурата му

Син на разузнавач е новият министър на отбраната Драгомир Заков, който се наложи да бъде докаран с правителствения самолет от Брюксел, за да се закълне в същия ден, когато е предложен. Баща му Валери Заков е плевенчанин, работил е в службите, а сега е адвокат. Около кандидатурата на досегашния ни представител в НАТО има почти пълен консенсус. Предложението е на "Продължаваме промяната", заявиха запознати.

Президентът Румен Радев възрази срещу смяната на Стефан Янев, негов бивш съветник, но не се опита да спре процедурата и

не изрази недоволство от Заков.

"Очаквам да навлезе в сложните и дълбоки промени на отбраната", коментира държавният глава. Той е подписал назначението на досегашния ни представител в НАТО още през 2019 г., когато Екатерина Захариева лично го предлага да оглави мисията на България в Северноатлантическия пакт в Брюксел. Затова и ГЕРБ гласуваха "за" неговото издигане в пленарната зала.

За разлика от него първата идея за наследник на Янев - за проф. Тодор Тагарев, е била оспорена от БСП. "Причината е, че той ни изглежда типичен ястреб", коментираха запознати от столетницата. Тагарев е бивш служебен министър на отбраната, назначен от президента Росен Плевнелиев в кабинета на Марин Райков през 2013 г.

Той е специалистът, който най-много настоява България да се освободи от руската техника. Може би това не се харесва на БСП, чиито представители в парламента осъдиха военните действия в Украйна, но не подкрепиха санкциите срещу Русия.

Късно през нощта кандидатурата е сменена

заради риск Тагарев да не мине в пленарната зала,

ако червените го бойкотират.

На сутринта на 1 март премиерът Кирил Петков вече обяви новия министър - Драгомир Заков.

"Няма по-подготвен човек от него. Той не само познава системата за сигурност, но и системата познава него", каза министър-председателят пред депутатите. В ситуацията, в която се намира светът, не е полезно да се издига някой, който тепърва ще се запознава с представителите в НАТО. Заков от две години защитава интересите на страната ни в мисията ни в пакта в Брюксел.

Преди това - от 2014 до 2019 г., е заемал последователно различни ръководни длъжности в Министерството на външните работи. Има ранг "пълномощен министър". От 2011 до 2014 г. е бил първи секретар на българската мисия в ООН, работил е и в Центъра по политики и сигурност в Женева. Има опит и в работата с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Заков е магистър по международни икономически отношения в УНСС, а преди това е

учил във Френската гимназия в София заедно с Радан Кънев.

През 2009 г. е изкарал програма по разширени проучвания на сигурността в центъра "Джордж Маршал", Германия, а през 2016 г. е завършил курс в Европейския колеж по сигурност и защита, който е част от образователната структура на Европейския съюз в Брюксел. Според сайта на НАТО говори английски, френски и руски.

От началото на конфликта в Украйна той е много активен в социалните мрежи.

Публикувал е пост на Министерството на външните работи, което е осветено в цветовете на украинското знаме. Преди това коментира речта на Владимир Путин за признаването на Донецката и Луганската народна република.

"Гледах речта на живо - коментира новият министър. - Изпълнена с манипулативно представяне на исторически факти, казионна пропаганда, на моменти с явни заплахи, възхваляване на СССР и поставяне на равенство между СССР и "историческа Русия".

Все още ми е трудно да приема, че подобна реторика е възможна в третото десетилетие на XXI век. България и българите сме страдали много от манипулативното и превратно тълкуване на исторически факти. Раните са отворени и до днес. Дори само това е достатъчно, за да застанем твърдо на страната на жертвата - Украйна и нейния народ."

Заков е отговорил и на въпроса на Костадин Костадинов от "Възраждане" на чия страна трябва да е България в конфликта между Русия и НАТО. "НАТО - пише министърът. - Така че отговорът е ясен. Отделно конфликт между НАТО и Русия няма. За "линия на съприкосновение" говори единствено Москва. Приемането на тезата за подобна линия на "конфликт" означава приемане на концепцията за сфери на влияние. България винаги е била губеща от наличието на сфери на влияние."

Защо се наложи смяната на министъра?

Стефан Янев, който минава за президентско назначение, през цялото време повтаряше руската теза, че в Украйна става дума за специална операция, а не за война. Но има и нещо друго. Кирил Петков не санкционира Корнелия Нинова, след като БСП не подкрепи санкциите срещу Русия. Тоест той приема различно мнение. Защо премиерът поиска само оставката на Янев, остава загадка. Може би отговорът е в натрупаните множество настоявания в социалните мрежи той да формира своя партия.

Генералът публикува в социалните мрежи свое видео, очевидно направено от професионалист, в което казва: "Уважаеми г-н Петков, аз не съм "твой министър", нито съм бил, нито ще бъда. Аз съм министър на Република България и служа единствено на родината. И ще продължа да го правя". И добавя: "Не се чувствам виновен за нищо". Янев благодари и на всички, които са го подкрепили, като оставя отворена вратата за бъдещи проекти.