Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Русия иска списък с ударни оръжия, които никога да не се разполагат в Украйна Руският външен министър Сергей Лавров СНИМКА: Ройтерс

Руският външен министър Сергей Лавров каза в сряда, че Москва остава ангажирана с демилитаризацията на Украйна и че трябва да се изготви списък със специфични оръжия, които никога да не бъдат разполагани на украинска територия, съобщи Ройтерс.

"Трябва да се определят конкретни видове ударни оръжия, които никога да не бъдат разполагани или произвеждани в Украйна", каза Лавров в интервю за телевизия "Ал Джазира".

Лавров каза, че Русия признава президента Володимир Зеленски за лидер на Украйна и приветства като "положителна стъпка" факта, че той иска да получи гаранции за сигурността, предаде БТА.

"Нашите преговарящи са готови за втори кръг на обсъждането на тези гаранции с украинските представители", посочи Лавров.

Зеленски заяви вчера в интервю, че Русия трябва да спре да бомбардира Украйна, за да могат да се проведат по-нататъшни разговори. Той призова за гаранции в сферата на сигурността, но от страна на НАТО, а не от Русия.