Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Момичето не за първи път предизвиква
политически интриги и главоболия за баща си

Дъщерята на говорителя на президента Владимир Путин публикува антивоенен лозунг в своя Instagram в петък според множество доклади.

24-годишната Елизавета Пескова сподели призив HET BOJHE (“Не на войната”) на черен фон като стори според екранна снимка, туитирана от руския канал TV Rain. Този лозунг е основното скандиране, използвано от руските протестиращи, за да се противопоставят на нашествията в Украйна.

Лиза е дъщеря на Дмитрий Песков, най-видния говорител, работещ за Кремъл. Така нейното мнение влезе в остър разрез с редовните изявления на баща й, който, естествено, защитава действията на Русия и атакува САЩ и техните съюзници.

Франсис Скар, старши дигитален репортер в Би Би Си, също отбеляза публикацията на Пескова в туит. Скоро след като Скар публикува скрийншота, репортерът на Washington Post Мери Илюшина каза, че сторито е било свалено.

Инцидентът вероятно е дълбоко неудобен за Песков и по-широкия кръг на Путин.

Това не е първият път, когато Лиза предизвиква политически интриги. През 2019 г. се оказа, че тя е станала стажант на десния евродепутат Аймерик Шопрад, което породи опасения, че чувствителна политическа информация може да се филтрира обратно в Кремъл, съобщи Би Би Си.

Пескова е описвана като провокативна млада жена с бунтарски характер, която обича бохемския начин на живот. Получава добро образование. Знае перфектно френски и английски, като говори донякъде и арабски, китайски, турски. По време на ученическите си години често сменя образователни институции по цялото земно кълбо - от Москва през Париж до Нормандия.

По настояване на баща си заминава да учи в Института за азиатски и африкански страни в Московския държавен университет на името на М. В. Ломоносов, който самият той е завършил. Лиза не е ентусиазирана да трупа знания там, затова напуска, без да го завърши. Отива във френската столица, където се дипломира с маркетинг в Бизнес училището.

Веднъж по повод на онлайн тормоз тя се отбранява саркастично: “Аз съм Елизавета Дмитриевна Пескова, дъщеря на главния милиардер и крадец на страната, прессекретар на държавния глава. Това е първият текст, който пиша сама. Всички останали са поръчани...”

Поредното главоболие за нейния баща, защото не всички разбират провокацията на момичето и този пост е приет повече от сериозно.