Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Мирчев - зам.-председател на енергийната комисия към НС и депутат от "Демократична България"
СНИМКА: Архив
Ивайло Мирчев - зам.-председател на енергийната комисия към НС и депутат от "Демократична България" СНИМКА: Архив

Зависими сме от Русия за ремонтите на МиГ-овете, а тя не е предвидим партньор

ОЩЕ АКЦЕНТИ:

Подкрепяме избора на премиера за нов министър на отбраната

Топлофикациите трябва да минат на мазут и вече се работи по въпроса

АЕЦ “Белене” е мъртъв проект - ще ни струва над 25 млрд. лв.

- Г-н Мирчев, предстои да гласувате оставката на министър Стефан Янев. Повлия ли “Демократична България” за решението на премиера Петков да я поиска - вие първи го направихте още в петък?

- Сред коалиционните партньори ние сме споделили нашето мнение за работата на Стефан Янев. Споделили сме го и публично.

- Във фейсбук Янев посочва, че има политическа атака срещу него и целта е да бъде сложен нов, по-отзивчив към натиск човек за военен министър. Какво има предвид?

- Г-н Янев трябва да каже какво е визирал. Това, което от ДБ сме визирали като проблеми в работата на Янев, много точно сме го аргументирали и стоим зад думите си. Не става дума за никакъв конкретен човек, а въобще за работата на министъра.

- Но веднага се спрегна името на един от хората на ДБ за министър - Велизар Шаламанов.

- Не мога да коментирам, защото министър-председателят избира кой да бъде министър на отбраната и с кого иска да работи.

- Напрежението около Янев се появи след думите му “специална операция”, с които нарече войната в Украйна. Той обясни, че се е опитвал да “съхрани държавността”, но бе обявен за защитник на руските интереси. Не беше ли преувеличена реакцията срещу него?

- На извънредния си брифинг Кирил Петков много ясно, съвсем конкретно и в пълен обем посочи причините за исканата оставка. Единствено мога да кажа, че подкрепяме министър-председателя и неговото решение. В политиката му в кризата дотук Кирил Петков се справя блестящо. По тази причина и ще подкрепим избора на премиера за нов военен министър.

- Наблюдатели видяха война президент - правителство в отстраняването на генерала. Създава ли оставката на Янев сериозно напрежение между “Дондуков” 1 и 2?

- Не бива, защото нямаме този политически лукс. В момента страната ни се намира на 200 км от война. Това, което трябва да направим, е да се обединим Народно събрание, Министерски съвет и президент, както и цялото общество и да преодолеем всички възможни препятствия в кризата, която вече е и при нас.

- Защо апелирахте да вземем по спешност използвани F-16 от НАТО?

- Тази идея е изключително важна и се надявам да се реализира. Трябва да е част от компенсацията, която “Локхийд Мартин” така или иначе ще ни дължат за закъснението на новите самолети, които поръчахме и платихме. Длъжни сме да искаме компенсация и да получим такава.

Според нас от ДБ най-добрият вариант е това да е използвана ескадрила F-16, която максимално бързо да влезе в употреба на българската армия.

- В последните си публикации президентът Радев и Янев говорят за “суверенитета на България”. Тази ви идея как ще се отрази на суверенитета ни?

- Тя само може да го засили, ако това се случи, за да не сме зависими от ремонтите на самолетите МиГ-29 от Русия. Защото, както виждаме, реакциите на човека, който стои начело на тази държава, са абсолютно непредвидими и те включват от изненадващи санкции спрямо определени държави до вероломно нападение.

Така че не смятам, че Русия е добър и предвидим партньор. От тази гледна точка не съм убеден, че продължаването въобще на взаимоотношенията на България с Русия по отношение на МиГ-овете е полезно.

- Как ще се отрази войната в Украйна и санкциите на света срещу Москва на енергийната зависимост на България?

- България е една от най-уязвимите страни в Европа и ние вече сме виждали през 2009 г. какво се случи, като тогава Путин реши да спре газа. За съжаление, България не си направи никакъв извод от това. Това го казвам и като зам.-шеф на енергийната комисия.

Практически 13 г. по-късно продължаваме да нямаме енергийна връзка със съседните страни. Сега, когато пак ще бъде ограничено подаването на газ, България ще изпадне в много тежка ситуация. И въпреки че ще дойдат някакви количества втечнен газ - най-вероятно Катар ще ни съдейства, ситуацията ще бъде изключително тежка. Това е голям голям риск за страната ни.

- Премиерът се опита да успокои българите, като обясни, че през нас минава тръбата, която захранва Сърбия и Унгария, и заради това няма да бъдем тежко засегнати. Ще ни спаси ли това наистина?

- Надявам се да не стигаме до момента, в който да разчитаме, че тръбата минава през нас, а просто Русия да си спазва договореностите. Ако спазва договорите, които е подписала, би трябвало да няма никакъв проблем с доставките на газ у нас. Но България е длъжна да си диверсифицира източниците, за да може никога повече да не бъде изнудвана от произволен диктатор.

- Очевидно няма как кризата да бъде избегната. Какъв е шансът ни да излезем от нея?

- На този етап се прави всичко възможно да бъде избегната. Това, което до някаква степен успокоява, е, че България има достатъчно мощности за производство на еленергия и по никакъв начин, каквото и да направи Русия, няма да ни наруши възможността да я произвеждаме.

Не стои по този начин въпросът с природния газ и трябва да се подготвим. Например топлофикациите да минат на мазут. Да се напълни находището в Чирен. Правителството вече работи в тази посока.

- Вицепремиерът Асен Василев обяви, че се задвижва спешно проектът за нова АЕЦ, като Гърция дългосрочно ще гарантира покупката на ток от нея. За построяването на АЕЦ “Белене” ли се мисли?

- АЕЦ “Белене” е абсолютно мъртъв проект. За съжаление, тези, които искат “Белене” да се реализира, не казват откъде ще дойдат парите за нея. В най-добрия случай тя ще струва над 25 млрд. лв. Няма отговор откъде могат да дойдат тези пари, за да се реализира проектът, при положение че там става дума за два реактора по гигават и сто мегавата. Всъщност в момента имаме 12 гигавата соларни мощности, които са налични, но енергоразпределителните дружества не могат да ги присъединят.

Тоест АЕЦ “Белене” е проект, който е изживял времето си и е крайно време да приключим с него.

Това обаче не се отнася за АЕЦ “Козлодуй” и евентуален 7-и блок. Той е възможен, но при определени условия.

- Какви условия?

- Там има изградена инфраструктура и при намирането на инвеститор и компании или съседни държави с интерес 7-и блок на АЕЦ “Козлодуй” е напълно реалистичен.

- Колко би ни струвало изграждането му?

- Това вече е въпрос на съответния бизнес модел. Ако в тази инвестиция бъдат вкарани достатъчно частни компании, може да се окаже, че 7-и блок може като инвестиция почти да не натовари бюджета и данъкоплатците.

- Предвид и Зелената сделка, и новата енергийна ситуация заради войната в Украйна какви трябва да са ни инвестициите във възобновяемите енергийни източници?

- В България предимно трябва да се инвестира във ВЕИ сектора. Тук ключът е, че той вече не се нуждае от субсидии. Той е абсолютно работоспособен и икономически изгоден. Единственото, което България трябва да направи, е енергоразпределителните дружества да присъединяват ВЕИ мощностите към мрежите. Това в момента е предизвикателството. Има много проекти за ВЕИ, но енергодружествата не могат да ги присъединят поради липсата на достъчно средства по инвестиционната им програма и особености на енергийната система.

Законодателно трябва да се намери компромис, за да може ЕРП-тата да инвестират в мрежата си и да присъединят соларните ни мощности. България като капацитет само за соларни мощности има 4 пъти над собствените си нужди от електроенергия. Тоест може да изнасяме 3 пъти повече ток, отколкото ни е нужно тук. Освен това страната ни е в топ 10 в Европа по най-много слънчеви дни. Просто ни трябва добра организация.

- Ще падне ли мораториумът върху битовите сметки преди 1 април?

- Планът ни беше да стане преди 1 март. Но се надявам да падне в първите дни на март, когато финално приемем промените в Закона за енергетиката. Това е единственото, което изчакваме. Трябва да има автоматичен механизъм за компенсация и в момента го обсъждаме в енергийната комисия, но мораториумът трябва да падне по-бързо.

- “Демократична България” обеща на IT сектора да не се покачва максималният осигурителен доход, но той все пак стана 3400 лв. Защо нарушихте обещанието си?

- Направихме абсолютно всичко, което ни беше по силите, за да се преборим максималният осигурителен доход да се повиши от 1 юли. Не успяхме да убедим коалиционните партньори.

То е наша последователна политика от години. Ние вярваме, че България трябва да развива високо-технологични производства. Това не става, когато те бъдат наказвани постоянно. Защото това са осигуровки. Това не са данъци.

Ще продължаваме да работим в тази посока. Все пак постигнахме успех - ще бъде вкаран механизъм, с който няма да се позволи максималният осигурителен доход да се повишава в 12 без 5. Както преди правеше ГЕРБ, както, за съжаление, стана и сега.

- Как ще се попречи да се случва отново?

- За максималния осигурителен доход по определен механизъм компаниите ще имат предвидимост и ще знаят поне 6-9 месеца преди това какъв ще е размерът му. Считаме това за стъпка към нормалността.

- Кога ще бъде изготвен този механизъм?

- Надявам се в следващите седмици да бъде вкаран в Кодекса за социално осигуряване. Но следващото много важно, което ще бъде за нас много твърда политика от тук нататък, е развиването на високо-технологично производство и неговото развитие в страната. Много ще настояваме в рамките на коалицията в тази посока.

- Как трябва да изглежда този коефициент за максималния осигурителен доход?

- Той ще отчита реалностите по отношение на размера на средната работна заплата. Ще бъде в определена зависимост или от нея или от други показатели, но ще има елемент на автоматичност. Тоест това ще го прави лесно предвидим за бизнеса.

CV

  •  Роден в Добрич на 6 май 1980 година
  • Завършва бакалавър в Стопанска академия “Д. А. Ценов” със специалност “Маркетинг” и магистратура “Финанси”
  • През 2015 година основава IT компания
  • Един от учредителите на “Да, България” и член на Изпълнителния съвет на партията
  • Депутат в 45-ото, 46-ото и 47-ото НС
  • Зам.-председател на комисията по енергетика в 47-ото НС