Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Надежда Нейнски
Надежда Нейнски

Ядрените заплахи на Путин са показателни, че нещата с Украйна не се развиват според плана му. Това заяви в ефира на „Твоят ден” на Нова нюз бившият външен министър Надежда Нейнски. По думите й тези заплахи са част от критичната ситуация, в която руският президент се намира.

„Путин беше изненадан и от защитата, която украинският народ оказа”, добави тя.

Във връзка с днешната среща между двете страни и започването на преговори Нейнски коментира, че срещата е възможност за дипломатическо решение на кризата, изходът, от която обаче не е ясен.

„Преди няколко часа беше гласувано решение за свикването на извънредна сесия на генералната асамблея на ООН, което се случва за пръв път от много години насам. На това заседание се очаква ООН да осъди още по-остро инвазията на Русия в Украйна. Освен това Украйна се обърна към Международния съд, позовавайки се на конвенцията на геноцида. Ако това бъде обсъдено на заседанието, значително ще се повдигне градусът на напрежение”, добави тя.

Бившият външен министър обърна внимание и на позицията на Китай.

„Фактът, че Китай се въздържа от подкрепа за Русия е многозначителен. Китай си дава сметка, че може да бъде обвинен, че си цапа ръцете с кръв. Китайският бизнес също е засегнат от това. Има информация за две големи китайски банки, които ограничиха финансирането на търговия с руски стоки”, обясни още Надежда Нейнски.