Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НАГЛАСА: Някои от лозунгите на протестиращите са с доста радикално съдържание.
НАГЛАСА: Някои от лозунгите на протестиращите са с доста радикално съдържание.

“Премахнете изборите!", "Пратете капиталистите да се учат отново (в концентрационни лагери)", "Изяжте богатите!", "Откъснете главите им!", "Убийте банкерите!", "Убийте богатите!", "Убийте родителите си!"
Това са една малка част от лозунгите на бунтовниците от радикалното ляво движение "Окупирай Уолстрийт". Когато на 17 септември няколко демонстранти решиха да седнат в парка "Зукоти", за да протестират срещу непрекъснатото ограбване на работещите от инвеститорите и банкерите, почти никой не очакваше, че движението може да се превърне в мултинационален съюз срещу елита, което
застрашава съществуващата икономическа система и глобалния мир
Възмущението на демонстрантите, които не са завършили Харвард, е, че когато обикновените хора крадат и разбиват банки, ги арестуват, а когато възпитаниците на Харвард го правят, получават бонуси. За да изразят несъгласието си със системата, довела до световната финансова и икономическа криза, те избраха нова форма на протест - окупиране. Групите в движението "Уолстрийт" нямат програма, не искат да представят свой манифест; възприемат себе си като "манифест на недоволството". Те просто се показват пред публиката, заемат място, вдигат шум и отказват да напуснат. Това е форма на политически отговор, която не ги прави политици. Но тези първи прояви са знак за началото на мощно движение на промяна.
Американска есен или раждането на политика на отрицанието
 Американските автори Джейн Браун и Джак Хейбълрстем търсят общото и различното между движението за окупиране на Уолстрийт и Лос Анджелис, августовските бунтове във Великобритания, размириците през 80-те години на миналия век и анархистите. Според Браун събитията в Уолстрийт напомнят бунтовете във Великобритания, когато хора от предградията на Лондон плячкосваха, гориха и предизвикаха всеобщ хаос. Момчетата и момичетата от крайните квартали не искаха диалог с властта, отказваха да пазаруват по нормалния начин, плячкосваха всичко - от H&M до веригите за електроника и пълнеха с откраднатото задните дворове на къщите и на съседите си. Причина за вакханалията на Острова стана престрелка на местен жител с полицаи, в която бил убит. През 1981 г. в Брикстън избухнаха бунтове, след като полицията спря млад чернокож, който бил намушкан, но според други бил жертва на полицейска жестокост. Арест в Хандсуърт през 1985 г. разпали грабежи и палежи. Месец по-късно пламнаха размирици в Бродуотър фарм, след като майка почина от сърдечна недостатъчност при нахлуване на полицията в дома й заради сина й. През 2005 г. смъртта на двама младежи в предградие на Париж доведе до
най-тежкото
 социално недоволство
във Франция
за последните 40 години. Повечето безредици стават в условията на криза, на фона на нищетата и високата безработица, особено сред младите хора.
Движението "Окупирай Уолстрийт" излиза от схемата на миналите бунтове, пламнали най-често след намеса на полицията, която завършва фатално за представител на малцинствата от предградията и това отприщва чувството за несправедливост и нужда от отмъщение. В съпротивата срещу световния финансов елит, довел до кризата и рецесията в света, няма сблъсък на общности. Преобладаващата част от бунтовниците са бели, цветнокожите са малцинство. Според Джейн Браун "Окупирай Уолстрийт" е нова форма на политически протест, въпреки че има и елементи на анархизъм. Джак Хейбълрстем вижда зараждането на тези нови протести още след бунтовете във Франция през 2005 г. Тогава в интернет се появява памфлет, озаглавен "Идващото въстание" (аналог с Второто пришествие).Той е пуснат от анонимна група, която се нарича "таен комитет". Групата
предвещава
 нови бунтове
и твърди, че причината за това е в колапса на световната икономика. "Икономиката не е причина за кризата, тя е криза", се казва в памфлета, който завършва със зов за пълна промяна - в работата, икономиката и социалния живот, надеждите, мечтите; всичко може да бъде създадено отново и да бъде организирано чрез нови отношения между хората и институциите. Идеолозите за промяната сравняват очакваното въстание с музика, която се чува все по-силно и чийто ритъм постепенно разлюлява всичко, така както се случи с бунтовете в Лондон и Уолстрийт. Днес обмяната на информация във фейсбук, туитър и други социални мрежи ускорява протестите.
Движението "Окупирай Уолстрийт" е и доста по-различно от предишните бунтове. То е исторически повик за реформиране на капитализма, смятат наблюдатели. Съществува мнение, че точно сега е моментът да се започне борбата за
реорганизация на световната икономика,
докато демографската ситуация не е станала още по-лоша за младите и работещи хора.
"Днешните протестни движения по цял свят продължават идеологията "на движенията за социална справедливост, като тези на сепаратистите или на антиглобалистите", твърди проф. Джон Даунинг от Университета в Южен Илинойс. Според него движението, което в продължение на повече от месец окупира Уолстрийт, не е ефимерно, а пътеводен факел на всички онези, които се стремят към реорганизация на световната икономика.
"За мен няма съмнение, че мъжеството и решимостта на гърците, иранците, тунизийците, египтяните, сирийците, йеменците, бахрейнците и испанците предизвикаха чувство на неловкост у
народите, пасивно примирили се със своята участ,
докато другите са готови на смърт, изтезания и затвори - казва ученият и допълва: - Революционният цикъл е доста продължителен, а движението за реформа на капитализма е в началния си стадий, въпреки че появата на социални мрежи може да ускори този процес."
"Нека да започнем тази борба сега, "докато демографската ситуация не е станала още по-неблагоприятна за младите и ефективни хора", призовава и Холмън Дженкинс-младши пред "Уолстрийт джърнъл". Той подкрепя протеста, тъй като според данните на администрацията на САЩ за социалното осигуряване делът на активните работници към пенсионерите е намалял с 33% и скоро ще стане не три към едно, а две към едно.
"Тази тенденция е неблагоприятна за младите и потенциално ефективни хора", допълва анализаторът.


Конспиративни теории: разработка на ЦРУ

Повече от месец, откакто разгневените бели хора седнаха в парка "Зукоти" в Ню Йорк, за да протестират срещу "финансовия тероризъм", анализатори лансират различни версии за появата на движението. Според една от тях то е радикален ляв проект, организиран от Партията на работещите семейства, структура, близка до "Асоциацията на обществените организации за реформи сега" (AКOРН) и сателитните й синдикални структури. Това става и с помощта на финансиста Джордж Сорос с цел преизбирането на Обама за президент през 2012 г., твърди Уес Вернън на сайта www.renewamerica.com.
През пролетта на тази година тези леви организации започнаха кампания срещу икономическия тероризъм, пише в блог. Неин автор е Стивън Лернър, член на борда на синдикалния съюз на работещите (SEIU). Той призовава: Нека да разрушим и създадем несигурност за капитала... има наистина необичайни неща, които ние бихме могли да направим сега, така че да разклатим масите и да създадем протестно движение." Според някои блогъри Стивън Лернър е посещавал четири пъти Белия дом. В две от срещите си се е виждал с политическия директор на Белия дом Патрик Гаспард, бивш вицепрезидент на синдиката, Гаспард е бил също дълги години служител на "Асоциацията на обществените организации за реформи сега", за която е работил Обама. Той е представлявал дружеството като защитник в съда. Въпросът, който задават някои наблюдатели, е дали президентът подкрепя "Окупирай Уолстрийт".
Друга от версиите за произхода на движението лансира Томас Розер в австрийския "Ди пресе". Той се позовава на британския конспиролог Дейвид Айк, според когото движението за окупация на Уолстрийт било инициирано от "сръбски професионални бунтовници от "Центъра за ненасилствени приложни акции и стратегии" (CANVAS) с подкрепата на ЦРУ. Американското разузнаване използвало центъра за ръководство на "изфабрикувани революции", към които Айк причислява не само последните протестни акции, но и т. нар. арабска пролет в Египет и Тунис. Той твърди, че движението "Окупирай Уолстрийт" е капан за леви наивници и целта на тези протести не е унищожаване на системата, а контрол върху опозиционните сили. Ръководството на Центъра за ненасилствени приложни стратегии се осъществява от неголям щаб на улица "Ганди" в Белград. От 2003 г. "във всички континенти" действат специални курсове, в които минават на обучение активисти от над 37 страни. Организаторите от CANVAS са също така основатели на движението "Отпор", което изигра решаваща роля в свалянето на Слободан Милошевич. В края на септември заслужилият активист на "Отпор" Иван Маркович изнася лекция пред американски активисти. Според съратника на Маркович Сърджан Попович "Ние просто запознаваме хората с инструментите на социалното съпротивление. Как те ще ги използват, зависи от тях самите."

 

БЛИЗОСТ: Президентът Барак Обама се консултира с шефа на ЦРУ Леон Панета.
БЛИЗОСТ: Президентът Барак Обама се консултира с шефа на ЦРУ Леон Панета.