Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Депутатите в 47-ия парламент 
СНИМКА: АРХИВ
Депутатите в 47-ия парламент СНИМКА: АРХИВ

България осъжда нахлуването от страна на Русия в Украйна и нарушаването на международното право, приеха в декларация депутатите. Общата позиция на Народното събрание обаче бе разпокъсана и гласувана точка по точка по предложение на БСП, които се “въздържаха” от подкрепа на санкции срещи Русия.

Както “24 часа” писа, премиерът Кирил Петков пристигна спешно в парламента, за да разговаря с БСП, които напуснаха пленарната зала, след като започнаха дискусиите за обща позиция. А по неофициална информация тогава, социалистите не били съгласни да ае записва, че България ще подкрепи санкции срещу Русия. Против това са и “Възраждане”.

В пленарната зала Георги Свиленски от БСП предложи преамбюлът и точките да се гласуват отделно. Така БСП се въздържа от подкрепа на санкциите, а “Възраждане” гласуваха “против”. Те не подкрпиха и текстът, който казва, че България осъжда нарушаването на международното право от страна на Русия. Правителството да обмисли и предложи помощ “кореспондираща с възможностите на българската държава”, приеха още депутатите. Кабинетът ще трябва да направи и всичко възможно, за да помогне на съгражданите ни там.

“Българското правителство остро осъжда действията на Русия. Тези актове на агресия не могат да бъдат безнаказни в Европа в този момент, защото нарушават изцяло международното право, вече има реални жертви. Агресиите, които са направили, показват, че това не е частичен конфликт, а цялостен и българското правителство е приело позиция, че това е невъзможно да се случи и ще говорим в един глас с нашите съюзници от ЕС и НАТО”, каза премиерът Кирил Петков.

Искам да ви информирам, че в осем ще летя до Брюксел, ще се срещна с всички европейски лидери и ще излзем с обща декларация, защото “обединението прави силата”. Искам да ви призова да излезете с ясна декларация, защото в момент като този си личи дали вземаме лидерска или частични позиции, които не отразяват ясната позиция на България, каза той.

Няма опасност от военен конфликт на територията на България. Няма вариант да няма санкции, говори се колко тежки да са те. Този конфликт ще продължи, няма да свърши за ден или два. В момента се стреля в Украйна, където има българи. Не може да се опитваме да говорим за някакви политически игрички при положение, че някоя друга държава стреля по български граждани там, каза Петков. Той настоя, че ако някой мисли друго, няма място в залата.

Санкциите поискали ГЕРБ и отказали да отстъпят, коментира по-късно пред журналисти лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

Днес имахме едно състезание кой е най-натовец, кой е най-близо до суверена, каза той. Костадинов подчерта още, че един час преди да бъде приета декларацията, американското посолство обявило, че подкрепя позицията на България.

Те откъде знаят каква е позицията ни час по-рано, запита той.

Очаквайте подробности!