Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Албина Валиева
Д-р Албина Валиева

Оттам са и предците на императорската фамилия Романови

Спомняте си как руснаци и македонисти се опитаха да "откраднат" кирилицата от България, нали? Сега е наш ред ние, българите, да присвоим руската олимпийска шампионка. Ето защо: Камила Валериевна Валиева е родена на 26 април 2006 година в столицата на Волжка България. Която болшевикът Ленин

прекръсти на Татарстан

през 1920 г.

Но истината е такава - повечето жители на Татарстан се самоопределят като волжки българи. Това потвърждава и д-р Албина Валиева, която е съименничка на младата олимпийска шампионка. Тя е доктор на филологическите науки в Института за език, литература и изкуство при Академията на науките на Република Татарстан. Валиева е и експерт на Евразийския център за международни изследвания при Федералния университет в Казан.

"От баба и дядо и от моите родители научих, че нашите деди са българи и те имат голяма и богата култура. Аз се гордея, че съм волжка българка”, казва Валиева. Езиковедката отбелязва, че в целия Волго-Уралски регион има много хора, които се чувстват като волжки българи и искат да запазят традициите си. "По неофициални данни 15 милиона волжки българи живеят в Русия и вън от нея – в Казахстан, Азербайджан, Туркменистан, Киргизия”, посочва тя.

Така че може и Камила Валиева да е от

същите волжки българи

Още повече че името се среща и у нас под формата на Увалиев.

И една цифра: сумата, спечелена от наградни фондове от 15-годишната руско-българска състезателка се оценява на около 3 милиона долара. В ранното си детство искала да прилича на известните фигуристки Аделина Сотникова и Юлия Липницка. По-късно започнала да й импонира със своите успехи Алина Загитова. Алина също е "татарка", тоест волжка българка.

Руските спортни журналисти отдавна са констатирали, че регионът около Казан е истинска люпилня на спортни звезди за Руската федерация. Тенисистът Марат Сафин, например. Но най-легендарното име сред тях, безспорно, е на тенисистката Мария Шарапова. Преди няколко години, когато русокосата красавица бе ангажирала сърцето на Григор Димитров и бе кандидатка за българска снаха, наши ура-патриоти я обявиха, че е от български род от Волжка България.

Дали това е точно така, може да се спори. Шарап е дума с тюркски произход и означава "вино". А Шарипови са известен дворянски род с корени от Казан. Но дали родителите на Маша Шарапова имат нещо общо с него, не е ясно.

Във всеки случай, много изследователи доказват произхода на едни от най-известните руски фамилии от средновековната българска държава на Волга. Един от тях е акад. Ахмет Рахимов от Башкирския държавен педагогически университет. Той твърди, че дори легендарният руски цар Борис Годунов, популярен по цял свят чрез едноименната опера на Мусоргски, е българин.

От Волжка България са предците на династията Романови. Към тях акад. Рахимов прибавя пълководците Кутузов и Ушаков, композитора Рахманинов, Нобеловия лауреат за литература Иван Бунин, Иван Тургенев, поетесата Ахматова, знаменития Фьодор Шаляпин. Президентът Борис Елцин също е "наш".

И накрая – сензацията!

На въпрос за неговия произход, ето какво отговаря самият Владимир Путин: "Никой няма "чист" произход. Ако изтъркаш добре един руснак, отдолу ще се покаже татарин!" Тоест българин. Да, това е известна сентенция, твърде подобна на нашия анекдот за изкъпания македонец, който се превърнал в чист българин.

И все пак някои действия на Путин потвърждават нашите догадки. През април 2000 година, малко след като Владимир Владимирович става президент на РФ, учени от републиките, наследници на Волжка България, изпратили писмо до Президентството с искане етнонимът "татари" да бъде заменен с "българи". Отговорът, съгласуван с РАН, гласи: "Съвременните волжки татари са преки потомци на българите и нямат никакво етногенетично отношение към монголите. От научна гледна точка няма възражения срещу преименуването на народа."

Борбата на нашите братовчеди за възвръщане на техния истински етноним никога не е спирала. При преброяване на населението на СССР, проведено в самия край на Горбачовата перестройка, много от нашенците край Волга се записват като българи. Малко по-късно, в зората на демокрацията у нас,

България решава да

подкрепи исканията

на волжките българи, но Москва изпраща остра нота заради "намесата ни" във вътрешните работи на Руската федерация. Това си спомня в своите мемоари тогавашният ни президент Жельо Желев. Въпреки това малко по-късно над 150 000 волжки българи правят подписка със същото искане, но ефектът отново е нулев.

Д-р Албина Валиева, за която стана дума, ръководи създадения още през 2000 г. Център за културно-просветна дейност "Идел” - по името на древното название на река Волга. Сдружението е със седалище във Варна и има за цел да работи за съхранение на националната идентичност на волжките българи, както и за популяризиране на тяхната култура и език. Зад сдружението досега стоеше със своя авторитет колоритният Иван Станчов - потомствен дипломат, приятел и родственик на Валиева. Но миналата есен той се спомина на 92-годишна възраст в Шотландия.

"Идел", поне на хартия, продължава да съществува. Варненци го познават от зрелищните чествания на волжкобългарския празник на орача Сабантуй.