Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ХАСАН АДЕМОВ
ХАСАН АДЕМОВ

Философията на този бюджет трябва да бъде подкрепа за най-уязвимите групи". Това каза в студиото на "Денят започва" по БНТ депутатът от ДПС Хасан Адемов.

По темата с допълнителните плащания, свързани с ковид, Адемов уточни, че в законите, които касаят тази добавка е записано, че докато продължава извънредната обстановка, плащанията ще продължават.

"Дали това ще продължи и след този период или не, решава МС", уточни той.

До края на юни ще продължат анализите дали ковид добавката да влезе в размера на пенсиите и с какви инструменти може да стане това, каза депутатът от ДПС. И уточни, че има няколко варианта това да се случи.

Според него сложният баланс между отделните секторни политики трябва да бъде постигнат преди внасяне на бюджета в НС.

"Тези, които протестират имат своите основания, но политиката по доходите не трябва да бъде на парче, а осмислена предварително и съгласувана", категоричен е Адемов.

"В рамките на този бюджет има сериозни разходи под съмнение- 8,2 млрд. лв. за инвестиционни разходи. Как ще се случи реализирането на тези инвестиционни разходи, оттам може да има възможности за икономии. Но управляващите ще имат големи проблеми ако продължат да работят така- този, който протестира му даваме пари", смята Адемов.

Той допълни, че се предвижда дефицит от 5,9 млрд. лв.

" Ако прибавим и 3 млрд. лв., които бяха прехвърлени в набирателните сметки на различни ведомства, дефицитът става близо 9 млрд. лв., което е изключително притеснително. Предвиждаме дефицит при ръст на БВП от 4,8%", уточни Адемов.

Според него е притеснителен, както темпът на нарастване на дефицита, така и на дълга- 24% спрямо БВП.

Адемов прогнозира, че в следващите години трудно ще се върнем към балансираните бюджети.