Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Янаки Стоилов. Кадър БНТ
Проф. Янаки Стоилов. Кадър БНТ

"Едното решение, което Конституционният съд взе на заседанието си днес, е произнасянето по искането на главния прокурор за противоконституционност на нормата, с която се извърши прехвърляне на материалните активи на Бюрото по защита от главния прокурор към министъра на правосъдието". Това заяви конституционният съдия и бивш правосъден министър проф. Янаки Стоилов в "Още от деня" по БНТ.

По този въпрос съдиите решиха, че законът не противоречи на Конституцията и това дава възможност да продължи неговото прилагане от министъра на правосъдието. В този смисъл защитата на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, както и на магистрати ще се осъществява от бюрото в конструкцията, в която то сега работи, допълни той.

Второто е приемане на определение за разглеждане за допускане по същество да се произнесе Конституционният съд по искането на необходимия брой народни представители, които оспорват решение на Народното събрание за достъп до сградите на парламента в случаи на извънредна епидемична обстановка. По него ще имат възможност да вземат отношение различни заинтересувани институции и специалисти, обясни конституционният съдия.

Проф. Стоилов коментира и какво означава да бъде направена съдебна реформа. По думите му това на първо място е свързано с повишаване на качеството на юридическото образование.

Необходимо е да се обсъди възможността за провеждане на единен държавен изпит с участие на Министерството на правосъдието. Така ще се постигне уеднаквяване на критериите, които оценяват познанията на тези, които завършват своето образование. Стои въпросът за необходими промени в конкурсите, особено за кариерното развитие, отбеляза той.

Следва начинът на разпределение на делата - редно е да се отчита видът на съдилищата, техните степени, но не е нормално всеки съд да приема свои специфични правила.

По-нататък е въпросът за съдебната карта - нейното изработване би спомогнало да се повиши капацитетът на дейността на различните съдилища, без да се влошава достъпът на гражданите до правосъдие. Следващата стъпка е плавният и устойчив преход към електронно правосъдие.

Според него са необходими промени в изпълнителното производство, в нотариалното производство и във вписванията. Трябва да стигнем и до ефективността на изтърпяване на наказанията, повишаване на капацитета на специализираната структура в министерството, която дава възможност на осъдените да работят.

Най-накрая стои въпросът за обсъждане на вида и конструкцията на ВСС и уточняване на правомощията на главния прокурор, открои проф. Стоилов.

Той уточни, че само два от тези въпроси опират до Конституцията. Четири пъти досега са правени промени в Конституцията и са засягали най-високото ниво и свързаните с това промени в законодателството.

Проф. Стоилов заяви, че е важно министърът на правосъдието Надежда Йорданова да представи не толкова многобройни, колкото солидни доказателства във връзка с искането за оставката на главния прокурор. Той призна, че при този състав на ВСС рискът тя да не бъде приета е много голям.

"Трябва някой да е наивен, за да смята, че тези обстоятелства няма да влияят, още повече, когато става дума за някаква преценка на фактите."

Конституционният съдия подчерта, че министърът не трябва да се влияе от удобния момент, а трябва да постъпи така, както преценява с оглед на правомощията, които притежава.

Има институционален проблем, включително да се отговори дали е необходим ВСС, който да включва дейността на хора, които ще упражняват професията или да е постоянен.

Има институционални проблеми и около конструкцията на прокуратурата, но има и персонални, политически мотиви и то на такова високо ниво понякога е трудно да бъдат избегнати, категоричен е проф. Янаки Стоилов.