Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ангел Джамбазки: Не съм показвал нацистки жестове

Евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки не е показвал нацистки жестове в Европейския парламент, а е вдигнал ръка в знак на разбиране на забележка от страна на председателстващата заседанието, обясни той пред "24 часа".

По-рано днес в медиите се появи информация, че председателят на европарламента Роберта Мецола е започнала наказателна процедура срещу Джамбазки, защото, според нея, е показвал нацистки знаци в пленарната зала в Страсбург вчера.

"Това е пълно малоумие", възмути се Джамбазки.

За случката той разказа следното: "Изказвам се, свършва изказването, слизам от трибуната и започвам да споря с колеги, с които не сме на едно и също мнение. Споря с всеки, излизайки навън и чувам, че председателстващата заседанието казва по микрофона: "Моля, не говорете в залата, защото ми пречите да водя заседанието". И аз се обръщам и в знак, че съм я разбрал, вдигам ръка и си излизам от залата. Това е всичко."

"Що за малоумие? Защо измислиха този напълно малоумен скандал от нищо. То се вижда от позата на тялото и ръката с разперени пръсти. Няма нищо подобно с поздрава, който се опитват да припишат. Нямат какво да ни кажат и затова търсят нещо, за което да се хванат. Както казва мъдрият български народ - търсят под вола теле. Когато започнат тази процедура, накрая ще дойдат да ми се извинят, защото аз няма да оставя нещата така. Възмутително е всеки да се упражнява и да говори глупости", каза още Джамбазки.

Малко по-късно днес МВнР излезе с позиция за скандала в Европарламента:

"България в исторически план е доказала своята толерантност към различните етноси и непримиримостта си към дискриминацията и езика на омразата.

Във връзка с това, всякакви действия, които биха могли да бъдат разчетени като символи, свързани с тоталитарни режими, са неприемливи.

Призоваваме за дух на общоевропейско разбирателство и зачитане на основните европейски ценности", се посочва с позицията.

Българският евродепутат отправи нацистки поздрав в залата на Европейския парламент в Страсбург, жест, който бе осъден от председателката на тази институция на ЕС Роберта Мецола и може да му навлече наказание, съобщи Франс прес.