Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков 
СНИМКА: Архив
Кирил Петков СНИМКА: Архив

Премиерът Кирил Петков е декларирал при встъпването си във властта в края на миналата година два относително малки банкови влога, един апартамент от 83 квадрата в столицата, на който обаче не е собственик, и два семейни автомобила – Лексус и Мини купър. Той обаче е изцяло собственик на сладкарницата на съпругата си Линда, а има и дялове в две фирми – „Скиноа“ ООД и „Верита“ ООД. Това показват публикуваните преди малко от КПКОНПИ имуществени декларации на лицата заемащи публични длъжности.

Кирил Петков има два доларови влога – единият е с 50 хиляди, а другият – със 70 хиляди долара. Има и банков депозит с 20 хиляди лева в него. Не е давал заеми, нито ползва кредит.

През 2020 г. премиерът – тогава предприемач, е приел да живее в апартамент от 83 квадрата в столицата, който обаче не е негова собственост, пише в декларацията. Не е ясно чия е.

Но двата семейни автомобила – Лексус и Мини купър, са обща съпружеска собственост с Линда Петкова.

Кирил Петков се оказва и изцяло собственик на „Сладкарницата на Линда“ – малко заведение на столичната улица „Сан Стефано“, което се ръководи от съпругата му.

При встъпването му в длъжност той е имал дялове в две фирми – „Скиноа“ ООД и „Верита“ ООД. Първата  е фирма, която се занимава със софтуер, маркетинг и други дейности, регистрирана в квартал „Бъкстон“ в столицата. Според Търговския регистър обаче още на 14 май м.г., когато стана служебен финансов министър, той е прехвърлил дела си от 6700 лв. в учредителния капитал на фирмата на един от съдружниците си Мартин Драгулев. Кирил Петков е споменал това участие, защото имуществената декларация се отнася за цялата 2021 г.

Няколко дни по-рано е направил същото и с дела си във фирмата „Верита“ ООД, където част от съдружниците му съвпадат с тези от другата фирма.

Освен това през 2021 г. Кирил Петков е бил член на съвета на директорите и изпълнителен директор на „Провиотик“ АД, управител на „Майкъл Кирил“ ООД, и член на ръководствата на неправителствени организации – сдружение „Да запазим Корал“ и на Фондация "Център за икономически стратегии и конкурентоспособност".

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев се оказва един от най-скромните управляващи у нас – той притежава единствено малък апартамент от 54 квадрата в столицата, който е придобил през 2016 г. срещу 58 хиляди лева и влог със 66 060 лв. в него. Това показва встъпителната му имуществена декларации, публикувана от КПКОНПИ днес. Не е декларирал коли, земеделски земи или заеми.

До 7 май м.г., т.е. около назначаването му за служебен министър на финансите, Асен Василев е бил едноличен собственик на капитала на „СТВ Консълтинг“ ЕООД и управител на дружеството. На тази дата той е продал собствеността си на Марио Сотиров срещу сума, която не е упомената в протокола. От документа се вижда, че всъщност постоянният адрес по лична карта на Асен Василев е в Хасково.

Според декларацията на Асен Василев на същата дата – 7 май м.г., той е продал на същия Марио Сотиров и собствеността си във фирмата „Пробитас“ ЕООД. Асен Василев е споменал в декларацията си, че притежава и 100% от „Акселберт“ ЕООД, но фирма с такова име не може да бъде открита в Търговския регистър.

Два апартамента в София притежава вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова, показва имуществената й декларация пред КПКОНПИ.

Тя ги дели със съпруга си Митко. Единият, придобит през 1999 г. за 28 233 лв., е с площ 125 кв. метра. С него върви и гараж 23 квадрата, купен за 4275 лв. Другият апартамент е по-малък - 89 квадрата. Той е купен през 2004 г. за 21 514 лв.

В Мизия Нинова притежава и 1/6 от апартамент, а съпругът й има дял от къща, както и от нива, които обаче са придобити по наследство.

Семейство Нинови са собственици и на един автомобил - "Акура МДХ", купен за 15 хил. лв. през 2018 г.

Вицепремиерката разполага с 5 хил. лв. налични парични средства, а в банка семейството държи 55 хил. лв. Съпругът на Нинова е вложил 11 226 лв. в пенсионен фонд.

Вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов няма нито един апартамент на сосбтвено име. Всички имоти, с които семейство Сандови разполага, са собственост на съпругата му Яна, показва имуществената декларация пред КПКОНПИ.

Яна Сандова е собственичка на апартамент в София с размер 98 квадратни метра, притежава части от още два с площ 82 и 61 квадрата. Тя има и гараж, мазе и таванско помещение. В декларацията обаче не са посочени цените на придобиване на нито едно от недвижимото имущество.

Борислав и Яна Сандови делят един общ автомобил "Форд Фиеста", купен за 2 хил. лв. миналата година. Вицепремиерът няма нито пари в наличност, нито банкови влогове. Съпругата му пък държи в банка 73 647 лв.

Имоти за общо 801 888 лв. притежава министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и съпругата му Виолета, става ясно от имуществената декларация пред КПКОНПИ.

Семейство Лорер притежават дялове от 6 апартамента във Варна. Най-големият от тях е разделен между съпрузите и е с големина 125 кв. метра, придобит за близо 190 хил. лв. през 2013 г.

Пет от тях са собственост единствено на съпругата на Даниел Лорер Виолета. Четири са придобити чрез дарение, а петият е купен за 29 хил. лв. през 2001 г. Семейството има и 2/6 от магазин в морската столица.

В София пък двамата имат по 3/8 от апартамент с големина 73 кв. метра, но отново придобит чрез дарение.

Семейство Лорер притежава и две вили във Варна - едната е придобита на стойност 58 000 лв. и е с големина 916 кв. метра, а втората - за 58 674 лв. и е с площ 729 кв. метра. Семейството има три права на строеж във Варна, най-голямото от които е 130 кв. м., но отново имат само 1/6 от него. Притежават и по 1/6 от два парцела в Кранево - единият е 10 хил. квадрата, а другият - 15 хил.

В София съпрузите имат и два предварителни договора за покупко-продажба.

Отделно Лорер са собственици на дялове от три ниви в Бистрица край София и във Варвара край Царево с обща площ 9 декара.

В банка семейството държи общо 41 901 в левове, както и 112 279 евро в Белгия и Лихтенщайн.

Лорер има и ценни книжа на стойност 19074 лв., както и държи 0,5% от инвестиционния фонд Brightcap Venture Cooperatief, основан от него, и 51% във фирмата "Лоза БГ".

Даниел и Виолета Лорер не са декларирали нито едно превозно средство, както и никакви налични парични средства.

Миналата година вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов и съпругата му Цецка Никифорова са придобили апартамент от 298 квадрата в Рим. Цената на придобиване е близо 2 млн. лв., като Караджов и съпругата му имат равни дялове в имота, който представлява апартамент, мазе и две паркоместа, личи от имуществената декларация на вицепремиера.

Двамата притежават и къща в район „Витоша“ с 1101 квадрата РЗП, която е придобита от тях през 2010 г. срещу 190 хил. лв., както и още няколко имота – апартамент в „Лозенец“, къща в пазарджишкото село Виноградец. Двамата притежават общо 5 автомобила, като последният е Mercedes EQC, придобит през 2021 г. срещу 150 хиляди лева.

Гроздан Караджов е един от малкото управляващи, който е описал надлежно в декларацията и всички притежания на съпругата си, дори такива, с които той няма нищо общо, например търговски заеми, които тя е теглила, а също и нейни дялови участия във фирми, в които той няма участие.

Туристическият министър Христо Проданов живее в жилище от 98 квадрата, което съпругата му Борислава Проданова е придобила още през 1977 г., т.е. две години след раждането си. Данните за жилището, което е обявено с цена от 20 хиляди лева за придобиването му е от имуществената декларация на министъра, попълвана в края на годината.

Самият Христо Проданов е декларирал и лека кола Шкода Октавия и влогове за около 130 хиляди лева. Съпругата му има и 50% участие във фирмата „Теоли“ ООД, която според Търговския регистър е с предмет на дейност изграждане и поддържане на басейни и спа центрове. Самият Проданов е бил съдружник в нея до 2012 г., но е продал дела си на Николай Нинов. Последният публикуван финансов отчет на дружеството е от 2016 г., но от него излиза, че фирмата не е имала дейност, тъй като отчита 0 лева приходи.