Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Опасенията са, че в Афганистан може да се повтори сценарият от Ирак след разпускането на армията и полицията. Бившият съветник на Саддам по сигурността, генерал Изат Ибрахим ал-Дури, е сочен от американски дипломати за един от основателите на ИДИЛ в Ирак.

След

разпадането на бившето афганистанско правителство

стотици освободени затворници, в това число чуждестранни терористи, също се присъединяват към редиците на ИДИЛ-Хурасан. По руски данни, цитирани от лента.ру, в страната има много терористични организации и те вече са в открит конфликт с талибаните. Проучване на пропагандата на ИДИЛ-Хурасан, направено от Центъра за борба с тероризма и публикувано на сайта ctc.usma.edu, показва критики, насочени до голяма степен към настоящия емир на “Ал-Кайда”, Айман ал-Зауахири, който е обявен от тях за отстъпник заради подчинението си на афганистанските талибани.

Срещу правителството на талибаните има и съпротива от бивши военни, които са се заселили в труднодостъпни планински райони или съседни страни. Сред последните е и легендарният генерал на просъветския режим, маршалът на Афганистан Абдул-Рашид Дустум. Според лента.ру той е установил връзка с лидера на афганистанския клон на „Ислямска държава“. Генералът избяга от страната след идването на власт на талибаните, с които има дългогодишна вражда. През 2005 г. движението “Талибан” пое отговорност за извършването на атентат срещу него, като

отмъщение за убийства на членове на движението,

в който имаше 20 жертви, но той оцеля.

Според анализатори Афганистан може да се се превърне в пасивен спонсор на тероризъм. Изследователят Амира Джадуун от Центъра за борба с тероризма на академията “Уест Пойнт” обаче смята, че стремежът на талибаните да бъдат признати от международната общност като легитимно правителство може да ги накара да “отбягват активно укриване на терористични групи, защото логично това не служи на техните политически цели”.