Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Аврамов
Димитър Аврамов

Преди седмица премиерът Кирил Петков отиде на разпит в прокуратурата, носейки списък с 19 имена, за които според него обществото знае, че са извършили престъпления, а държавното обвинение не правело нищо по въпроса. Бойко Борисов каза, че младежите от ГЕРБ също са изготвили списък с имена по резултати от гугъл. В парламента тръгнаха политически сблъсъци на тема кой не трябва да е в този списък и кой трябва да бъде добавен.

Какво прозира зад войната със списъците и как ще завърши - потърсихме политолози и социолози.

Ако бивши и сегашни управляващи си разменят списъци за това кой е вършил закононарушения и прокуратурата не прави нищо, тогава трябва да си припомним европейските доклади година по година от последните 10 години, които казват точно това - че прокуратурата не прави нищо. А под “не прави нищо” имам предвид неналичието на обвинителни актове с доказателствен материал, които да издържат в съда.

От тази гледна точка България ще има дългосрочни проблеми и бавно и сигурно продължава процеса на превръщането си в гето. И това е нещо, което трябва да ни притеснява. Неподготвени политици сме виждали много - такива бяха царските министри, включително самият Симеон Сакскобургготски. Неподготвени бяха Сергей Станишев и министрите му. Не си спомням и кабинетът “Орешарски” да е бил много подготвен. А за подготовката на Бойко Борисов за поста министър-председател може да бъдат написани саги.

Сега имаме нов човек, който трябва да се фокусира върху най-важните проблеми, които се решават с инструментите на изпълнителната власт, като например батаците, забъркани от ГЕРБ и предишното управление в енергетиката, както и да се балансира пазарът на електроенергията, така че българските фирми да издържат на конкуренцията.

Той обаче се хлъзга по някакви списъци, които да дава на прокуратурата.

Прокуратурата, за добро или лошо, е част от независимата съдебна система и отговаря сама пред себе си. И никакви списъци няма да променят това.

Достатъчно е прокуратурата да бъде поставена под възпитан институционален натиск.

Ние сме се превърнали в нация, която гледа сеир. Защото не вярваме, че хората, изпратени в институциите, ще вършат някаква работа. Не виждам особена степен на доверие към съдебната система, включително към прокуратурата, и това е голям проблем за българското общество. За съжаление, за самата прокуратура очевидно не е проблем. Каквото и да си говорят Кирил Петков и Бойко Борисов, има 4 опции:

- бившите управляващи са извършили закононарушения;

- новите управляващи някога са вършили като частни лица закононарушения;

- никой не е вършил закононарушения;

- всички нарушават закона.

В 3 от тези опции прокуратурата трябва да работи. Държавното обвинение може да си позволи да излезе във ваканция само ако хората не нарушават закона.