Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илиян Михов
Илиян Михов

Искал “хлабав борд” и не знаел какво прави БНБ

Името на макроикономиста Илиян Михов се появи сред кандидатите за министър за първи път през януари 2010 г.

Тогава избухна първият голям политически трус за първото правителство на Бойко Борисов и той беше свързан с изключително несполучливата кандидатура на Румяна Желева за български еврокомисар. Тя беше външен министър от ГЕРБ, но когато се яви на изслушване пред евродепутатите, се провали с гръм и трясък.

Борисов трябваше да търси спешно нови успешни лица, за да гаси пламналия политически пожар, който злепостави партията му не само в София, но и в Брюксел.

Затова за еврокомисар предложи безспорната в международните среди Кристалина Георгиева (която по това време се е обсъждала като трети вицепремиер на Борисов). Николай Младенов пое поста на външен министър, а неговото място в отбраната зае Аню Ангелов.

И за да се сложи точка на скандала с Румяна Желева, за трети вицепремиер беше предложен проф. Илиян Михов. Сам той признава в едно интервю, че е бил поканен след пожара с отхвърлената Желева.

Макроикономистът с безспорно много успешна международна кариера трябваше по думите на Борисов да “помага на министъра на финансите Симеон Дянков най-вече в координацията за влизането на страната ни в еврозоната”.

Всъщност предложението за Михов не дошло от “нищото” - да припомним, че в екипа съветници по икономически и финансови въпроси в първия кабинет на Борисов като експерти са включени Кристалина Георгиева, Любомир Христов и Илиян Михов.

Дянков, естествено, видя опасност в конкуренцията на Илиян Михов, защото и двамата трябваше да работят в сферата на финансите. От друга страна по Михов приятелски огън дойде и от страна на ДСБ и Иван Костов. Точно Костов го атакува по линия на валутния борд: “Кандидатурата на Илиян Михов носи елемент на тревога и на недоверие, защото той е известен с изказвания за това, което по форумите наричат “хлабав борд”. Хлабав борд е най-малко необходим на България в момента”, заявява Костов.

“Той не познава регулативните механизми на БНБ, той не знае какво прави БНБ, не знае основно, че тя води анти циклична монетарна политика и тя е много ярко изразена”, така Костов обясняваше тогава слабите страни в кандидатурата на макроикономиста Михов.

Идеите на проф. Михов за борда бяха силно преекспонирани с политически цели и дни по-късно професорът вече обясняваше нещата така: Явно всяка информация за мен трябва да започва с думите: Проф. Илиян Михов е твърдо за валутния борд в България.

В интервю за “24 часа” Михов казва следното: Сега ще кажа, че тази идея въобще не е на дневен ред, нито моето идване е свързано с това, нито ще се опитвам да изграждам, нито да слагам тази идея на преден план в следващите 6 месеца, дори в следващите 12, 18 месеца. Идеята е за нещо съвсем друго. Ако след 4-5 години ние все още се опитваме да влезем в еврозоната и не можем да успеем, защото не можем да контролираме инфлацията, която е проблем при валутен борд, това е една система, която позволява бордът да стане по-твърд и като стане по-твърд, той може да се използва и за контролиране на инфлацията.

Но пак казвам, това не е нещо, за което ще се боря да стане. Напротив, ако хората се съгласят, ако има консенсус, ако аз убедя включително и такива хора като г-н Костов и той каже: “да, това има смисъл, нека да го направим” тогава ще го направим. Няма да се опитвам да слагам идеи, които са много противоречиви, на дневен ред.

В крайна сметка Михов сам предложи на Борисов да замрази позицията за трети вицепремиер по влизането в ЕРМ 2 и оттегли кандидатурата си. След края на сагата Симеон Дянков обяви, че не е бил притеснен от появата на нов вицепремиер: “Идеята да се привлекат още кадърни хора в правителството за мен е добре дошла”. И определи хора като Илиян Михов и Кристалина Георгиева като успех за България. “За мен тези хора са добре дошли в правителството и да помагат и представят България където могат”, декларира той.

Според Дянков оттеглянето на Михов е временно и в резултат на лични причини, а не заради “политическото състояние в България”. По думите му на някакъв етап винаги е добре колкото се може повече добри умове да дойдат и помогнат за каузата.

Мартин Димитров, част от РБ - тогава партньори на ГЕРБ, пък коментира, че назначаването на Кольо Парамов като съветник на премиер Борисов е още по-опасно от това на Илиян Михов. “Четирите тези, които г-н Илиян Михов под една или друга форма споменаваше - модифициране на борда, евентуална промяна на валутния курс, възможен бюджетен дефицит, който да нараства, забавяне на възприемането на еврото, според нас са категорично неправилни. На всеки човек, който стане и започне една от тези четири много опасни идеи да ги лансира, начело с модифициране на борда, ние ще се противопоставим”, заявява Димитров през февруари 2010 г. В момента икономистът от ДСБ отново е депутат.

"24 часа" от 21 януари 2010 г.
"24 часа" от 21 януари 2010 г.
"24 часа" от 21 януари 2010 година
"24 часа" от 21 януари 2010 година