Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йордан Цонев
Йордан Цонев

Кабинетът може да бъде подкрепян от ДПС, ако изпълнява обещанията си, а засега това не се случва, каза зам.-председателя на Движението

В събота разбрах от източник от управляващата коалиция, че готвят за шеф на БНБ Илиян Михов, професор от Сингапур, брат на шефа на ББР, каза зам-председателят на ДПС Йордан Цонев по Би Ти Ви. Притеснявам се - добави Цонев с уточнението "ако това е предложението" - че същия човек през 2009 г. Борисов искаше да го предлага за вицепремиер и той тогава изказа свои виждания за валутния борд, че трябва да се промени, 

Такава тема не е дискутирана сред управляващите, каза малко по-късно в същото студио шефът на бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански. Познавам задочно Илиян Михов, каза Каримански, смятам, че е добра кандидатура също. На профила отговарят много хора. Необходимо е коалиционните партньори да обсъдят темата, добави Каримански. 

По други теми Йордан Цонев каза: На въпроса, който зададох на премиера за списъка от Гугъл му казах, че искаме да се държи като министър председател, с който да се гордеем и да не правят стъпки, с които да ги уличаваме, че кръгът "Капитал" по някакъв начин им диктува. Казах му - когато ви отправя тези реплики, вие казвате: Не ни закачайте за този кръг. А той чул, че казал: не закачайте този кръг и реагира бурно - това е лъжа.

Той каза: проверките, които трябва да правят, ще ги направят. Г-н Пеевски попита защо са отхвърлили нашето предложение в закона за проверки на всички паспорти. Доколкото си спомням премиерът му каза: ще ги проверим, ще проверим и КТБ, всичко ще ви проверим. Г-н Пеевски му каза: ок, проверете, но приемете текста на ДПС да се проверят всички издадени паспорти. Тогава той обеща, че тази проверка ще бъде извършена. И каза че ще бъдат извършени всички останали проверки, разказа Йордан Цонев.

Последните няколко проверки на г-н Пеевски бяха извършени от тази власт, оказа се чуе няма нищо, включително от НАП, от ДАНС му правиха проверка, подчерта Цонев.

Основният ни спор е за златните паспорти.

Внесохме нашия законопроект със седмица преди правителствения. Поискахме да се запише всички издавани паспорти да се проверят до един. Министърът на правосъдието каза, че всички документи са издавани от една адвокатска кантора и подхвърли, че била близка до ДПС. Сезирахме прокуратурата да пита коя е кантората. Излезе главния собственик на кантората и каза, че няма нищо общо с ДПС и г-н Пеевски, напротив, в лоши отношения е с него. Така не трябва да се говори, както прави министърът, подчерта Цонев.

По-скоро ще се разкрие схема за продажба на паспорти на съмнителни лица - руснаци, китайци, които имат връзки със службите. Когато е приеман 2012 г. този текст, ДПС е поискало да не бъде приеман. Тогавашното управляващо мнозинство от ГЕРБ и Синята коалиция са го гласували. Йордан Цонев каза, че по-късно ДПС е участвало в промяната на "този порочен път, по който са издадени". В хода на работата на временната анкетна комисия ние работихме по тази тема. Тогавашния главен прокурор ни запозна с този порочен механизъм вследствие наприетия през 2012 г. текст. Имаше два варианта - или да ги махнем, или да утежним условията. Цялата комисия решихме да утежним условията. След 2021 г този закон е приет, нито един паспорт не е издаден.
На въпрос за Иво Прокопиев,

който призова Цонев и още трима негови колеги от ДПС да се откажат от имунитета си, Цонев отговори: "Срамно е човек като Прокопиев да не знае, че може да заведе гражданско дело без да сваляме имунитет. Срамно е, че човек, който твърди в стенограмите Арго, че контролира мейнстрийма в медиите, да казва, че ние през медиите клеветим". От 1997 г. през всички медии, които Прокопиев е контролирал, съм прочел клевети, които после се доказа, че няма нищо общо. Не съм завеждал дела - политикът не трябва да съди журналист никога. Нека той да ме съди - няма проблем, каза Цонев.

Ако списъкът, който премиерът занесе в прокуратурата,

е правен по медийни разследвания - Делян Пеевски е обект на множество медийни разследвания и проверки. Попитах премиера г-н Прокопиев в спискъка ли е. Той каза - не, но ако дадете данни... Казах - ако списъкът е правен по Гугъл, ще видите че там наред с името на Пеевски като журналистически разследвания излиза и името на Прокопиев, защо не сложихте в папката и това име?

На нашия колега са правени много проверки, въпросът е да се правят по закон, подчерта Цонев. Право такава проверка има да назначи само компетентния териториален данъчен директор, не министърът на финансите, обясни Цонев.

Той каза, че според

техния проект за конституция

на главния прокурор се отнема правото на надзор по законността - правото, заради което се смята, че над него е само господ. С нашето предложение се изземват функциите, които правят главния прокурор всемогъщ. Ще могат него да го разследват, каза Цонев. Дадохме този законопроект на всички парламентарни групи. Представихме го в Брюксел, защото основните критики към съдебната система идват от Брюксел.

Предлагаме, понеже управляващите нямат конституционно мнозинство, всички реформи на съдебната система, които ще я направят да не изглежда така в очите на партньорите ни и на гражданите,

да дадем гласовете си за тези реформи

Всичко, които ние сме предложили и това което те са предложили, ще го обсъдим и ако смятаме, че е приемливо за реформата, ще участваме в гласуването, уточни Цонев.

Искаме това мнозинство да остане на власт, защото страната има нужда от ред, но да управлява както е обещало, а това не се случва, случват се гаф след гаф. Кабинетът може да бъде подкрепян, ако върши нещата, които трябва да върши - и в битката с корупцията, ако не си превишава правомощията, и за съдебната система, ако не е "Стани да седна". И дано разберат че пътят, по който са тръгнали, не е този. В момента няма диалог в парламента, каза Цонев.