Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хематодипсия или политически заговор ражда мита за садистичната лейди, която се къпела в кръвта на млади девици, за да запази красотата и младостта си

29 декември 1610 г. Граф Палатин Дьорд Турзо и неговата свита влизат в неохраняваното имение под замъка Чахтице, Кралство Унгария. Оказват се в царството на ужаса. Изнасят на двора близо 50 тела. Едно от момичетата все още е живо.

„Кой те нарани?“, пита висшият съдия Турзо.

„Една жена на име Каталин ме разкъса с клещи, а лейди вдовицата Надасди ме преби с голи ръце.“

Сцената се разиграва пред очите на самата графиня, която моментално се опитва да прехвърли вината на слугите си. Само че няма как да измами Турзо, който от по-рано разследва нейните зверства и знае, че тя е отговорна за смърт­та на десетки. Благородническата кръв вече не може да я спаси.

Това е краят на издевателствата на легендарната садистична аристократка, на най-продуктивната серийна убийца в историята (според рекордите на „Гинес“), на първия популярен вампир от плът и кръв. Това е краят на жестокостите на Елизабет (Ержебет) Батори, останала известна като Кървавата графиня, която се къпела в кръвта на млади девици, за да запази красотата и младостта си вечни.

Тази личност, вписала се така удобно като образ във фолклора и развивана творчески в популярната култура, се дава за пример дори по отношение на науката, когато става въпрос за състояние на вампиризъм/хематодипсия. Това е една от най-изкривените парафилии.

Страдащите изпитват жажда за кръв – нужда да поглъщат или да извършват ритуали с такава (обикновено човешка), мотивирани много пъти от убеждението, че тази течност съдържа магически подмладяващи или удължаващи живота свойства.

Хематодипсията (вампиризмът) е психично разстройство, обвързано със садизма, което тласка засегнатите да нараняват други, изпитвайки удоволствие от тяхното страдание.

Не би могло днес да се постави категорична диагноза на графиня Батори, родена в далечната 1560 г. Освен всичко има теза, че тя е станала жертва на заговор заради високото си обществено положение и с цел да бъде завзето нейното богатство. И по двете тези няма единно становище у изследователите. Все пак престъпленията на Батори не могат да бъдат отречени. Дали обаче нейните деяния са преувеличени, може само да се гадае. Легендата и фактите се преплитат много умело в мита за Кървавата графиня.

Какво е събудило чудовището? Четете в "Космос"