Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

181 секунди са нужни, за да изкара 11 400 000 резултата за 19-те от премиерския списък, който отиде при Гешев

“Не прави зло” е основната ценност и мото на търсачката, но за българските истории това не важи май

181 секунди, или 3 минути. Точно толкова трябват на гугъл, за да покаже всеки един от 11 400 000 резултата за дадения от премиера Кирил Петков списък на главния прокурор Иван Гешев. Министър-председателят в сряда призна, че голяма част от подадените сигнали са на база намерени в тази търсачка материали.

За сравнение, през 1998 г. гугъл е трябвало да работи цели 228 дни, за да даде такъв резултат

Самата търсачка е създадена 2 години по-рано - 1997 г. , но не е пусната за употреба. Лари Пейдж и Сергей Брин я основават в гараж в Менлоу Парк в Калифорния.

Гугъл става водещата търсачка в света през 2001 г., когато вече търсенията надхвърлят 150 хил. за ден. Година по-късно е добавена и опцията да се намират само страници, написани на български език. През 2003 г. е закупен и домейнът google.bg, а 2 г. по-късно търсачката се сдобива и с интерфейс на български език.

По това време гугъл използва само ботове, за да сканира сайтове за зададена от потребителя дума. Точно както правят и нейните конкуренти. Разликите са 2 - тя има много по-голяма база данни, в която търси, и го прави по-бързо.

Днес нещата са доста по-сложни. Освен този алгоритъм действат още 3. Единият сканира за надеждни сайтове, които са получили добра оценка. Целта е да се филтрират фалшивите новини. Вторият е подобен - пропуска резултати, които са досущ като изкараните, но създадени по-късно, т.е. копирани. А последният е създаден така, че

при търсене на “Ювентус” да изкара резултати и за “старата госпожа”,

каквото е прозвището на отбора от Торино.

Вземайки предвид всички тези параметри, гугъл връща точно 11 400 000 резултата за назованите от Петков 19 българи, които е подал на Гешев.

С най-скромен резултат е Пепи Еврото - 18 100 линка. “Кой е Петьо Еврото (и жена му)” е първият. Дописката за бившия шеф на столичното следствие е от 5 юли 2020 г., когато бе разгарът на скандала “Осемте джуджета”. При търсене на името му - Петьо Петров, пък се появяват 110 хил. резултата, но едва 5-ият е за следователя, другите са съименици.

За разлика от Еврото при търсене на Маджо търсачката

първо изкарва новините за Младен Михалев - 190 000, а само за прякора Маджо - още 46 000

За издирвания от “Интерпол” Таки пък резултатите са 116 000. Те обаче са не само за сочения за наркобос. Първото видео е клипът на песента Taki Taki на Селена Гомес и диджей Снейк.

При Делян Пеевски вдясно се показва т.нар. панел на знанието. В него има снимка и кратка биографична справка за депутата. Данните са извлечени от 1 660 000 резултата за него в търсачката. За сравнение - справка за Димитър Бербатов извежда с 20 000 резултата по-малко, а с Мария Бакалова е изравнен по търсене.

БОЙКО БОРИСОВ
БОЙКО БОРИСОВ

За бизнесмена и издател Иво Прокопиев, чието име през последните години почти успоредно се споменава с това на Пеевски, резултатите са едва 644 000. А личният му сайт е класиран едва на 7-о място от гугъл.

Снимка на бившия зам.- министър на икономиката Александър Манолев с демоде червена вратовръзка на точки е първото изображение при търсенето на името на санкционния от САЩ. Резултатите за Манолев са общо 64 690.

“Илко Желязков биография” е първото предложение на гугъл за допълнителна информация за бившия зам.-шеф на бюрото за контрол на СРС, който също е в списъка “Магнитски”. Излизат 49 2000 резултата.

Когато търсят информация за бизнесмена Румен Гайтански-Вълка, хората се интересуват и от манекенката Ивайла Бакалова, която съжителства известно време с него. За Вълка излизат 109 000 резултата.

ИВО ПРОКОПИЕВ
ИВО ПРОКОПИЕВ
Едва третият от общо 2 440 000 резултата за Мата Хари пък е за тайнствената госпожа, направила онези снимки на Бойко Борисов. И макар

бившият премиер да е с най-много резултати - 6 660 000,

гугъл изкарва 4 новини, 3 от които не са от Борисов, а само се споменава в тях. В две дори не е в заглавието им.

Така той води 4 пъти на Иван Костов, за когото гугъл има едва 1 560 000 резултата. Утеха за бившия премиер, лидер на СДС и настоящ пенсионер остава, че търсачката връща над 7 000 000 резултата при изписване на ключова дума Командира, както го наричаха. Това е и единственото предложение в търсачката за допълнение след името на Костов.

Ще не ще, премиерът Петков има доста общо с Пеевски, поне в света на гугъл. Сайтът на правителството в момента излиза на втора страница в търсачката при търсене на думата “оставка”. Това бе шега, направена през 2013 г. по време на протестите именно срещу Пеевски заради избирането му тогава за шеф на ДАНС. Номерът става чрез слагане на линк към сайта в самата дума. Петков и Пеевски присъстват едновременно и в годишната класация на гугъл, озаглавена “Цайтгайст” (духът на времето - от немски език). В нея се извеждат всички думи, които имат най-голямо повишение на търсенията спрямо предходната година. Двамата попадат в класацията за политици. Петков е взел лидерската позиция, която през последните години бе окупирана от депутата от ДПС.

Като абсолютни стойности най-търсеното от българите пък е времето, следвано от фейсбук.

И докато тези класации се менят още от началото на гугъл до днес думата с най-много резултати в търсачката на български език е съкращението “бг”. Над 31-те милиарда резултата се дължат най-вече на националния ни домейн .bg. Аналогично, и световният топрезултат е част от домейн - международния com.