Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков СНИМКА: Архив
Кирил Петков СНИМКА: Архив

- Търсим български разследващи специалисти в чужбина, за да дойдат да работят в КПКОНПИ

- При най-лошия сценарий, в който Русия спре доставките на газ, ще искаме от ЕС да спрем износа си на ток

- Доставката на изтребителите F-16 вероятно ще се забави с поне 2 години

Владислав Горанов е сред политиците в списъка с 19-те, които Кирил Петков предаде на Иван Гешев. Това каза министър-председателят в ефира на "Събуди се" по Нова телевизия.

Другите политически имена, които Петков потвърди, бяха Делян Пеевски и Бойко Борисов. За Владислав Горанов трябвало да се провери дали е вярна информацията, която идва от Васил Божков, че лично са му носени пари.

Цветан Василев не бил в списъка, тъй като е от хората, които вече са много разследвани. Но премиерът се чуди защо прокуратурата не е установила онлайн връзка с него, за да се стигне до другите хора от разследването по КТБ.

"За мен е изненадващо, че тези 19 имена всички ги знаем като общество, но никой не смее да повдигне реално въпроса. Не е моя работа да му показвам 19-те човека, главният прокурор е трябвало да работи по тях. КТБ - това е 4% от икономиката на държавата и никой нищо не направи. Пеевски е в списъка "Магнитски", а сега стои на първия ред в парламента. Ние решихме тези неща да ги кажем ясно, да дадем множеството публикации и този списък от 19 човека го дадохме на 20-тия", заяви Петков. 

Ние сме малка държава и според мен корупцията е структурирана около няколко центъра, но реалните хора, които са водещите, не са толкова много - може да са 40, 50, но тези 20 бяха с най-много публична информация. 

Петков разказа как се е стигнало до списъка. "Главният прокурор дойде да говорим по важни въпроси и аз само го попитах защо нямаме резултати по това, което цялото общество говори от сутрин до вечер за тези хора. И той ме попита "кои например?" и аз споделих част от тези имена. И от този разговор тръгна това. Направихме списъка с моите съветници. Аз ви поздравявам като журналисти, защото от вашите разследвания събрахме тези данни."

Той каза, че знае аргументите в искането на правосъдния министър за оставката на главния прокурор и ако има ясни доводи защо той трябва да се махне и ВСС не ги приеме, това ще го види цялото общество. 

Петков очаква, след като се приеме закона за бюджета, да се пристъпи към новия закон за КПКОНПИ, който ще раздели структурата на две, като едната част ще е с разследващи функции. "Много ще се радвам да привлечем големи специалисти в разследването на корупцията, които обаче са извън България. Дал съм задача да видим всички българи в чужбина с такъв професионален опит и да се опитаме да се свържем с тях", заяви премиерът. Той щял да се радва да работи с бившия правосъден министър Иван Демерджиев под някаква форма, но не е разговорял с него за постове.

По повод проведения снощи Съвет по сигурността Петков коментира, че най-лошият сценарий е този, за който днес може да прочетем - че има голяма степен на опасност да има агресивен акт от Русия към Украйна в следващите две седмици. Ако Русия атакува и й се наложат сериозни санкции, тя може да отговори със спиране на газа, ние трябва да сме готови. "Хубавото е, че все пак ние сме голям износител на ток и ако успеем да направим правилните стъпки, да договорим с ЕС да спрем износа на ток за къс период от време. Но това е екстремна ситуация", разви един от сценарийте министър-председателят.

Той потвърди, че се очаква закъснение на доставките на изтребителите F-16, както заяви и президентът Румен Радев, може би с поне 2 години.

Петков отново потвърди, че зеленият сертификат ще падне, когато достигнем ваксинация от 60% от населението или броят на интензивните легла падне под 5%, като допусна, че това може да стане до април.

Планът за възстановяване е бил изпратен, но от ЕК е имало корекции. В момента те се обсъждат и ще бъдат изпратени отново за финално одобрение, но няма риск да се загубят средства, категоричен беше премиерът.

Най-големият успех на правителството досега бил как е менажирало и управлявало ковид вълната - "изградихме нов модел, така че да не затворим държавата, да има минимални ограничителни мерки и децата да не прекъснат образованието Това се случи неусетно, но имаше страшно много работа". смята Петков.

За най-голям провал заяви, че грешки правят непрекъснато, никой не се е родил научен, има критики всеки ден, някои от тях са основателни, но "аз вярвам, че правим най-доброто, което можем, искаме да направим промяна и не ни е страх от нищо. Вътрешно чувствам, че правим правилните неща като коалиция"