Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вицепремиерът Асен Василев на парламентарната трибуна
Вицепремиерът Асен Василев на парламентарната трибуна

От „социален експеримент“ и „пари в джипове“, та до пица има за всички, няма пица за крадците“


Дойенът на депутатите Петър Кънев пожела на финансовия министър Асен Василев „тежък, но в замяна на това продължителен мандат“

Ниските заплати и ниските доходи трябва да останат в миналото, няма как конкурентното ни предимство да е, че сме бедни, а че произвеждаме продукти с високо ДДС. Двойно увеличение на инвестициите в образование, здравеопазване, култура и спорт, и едновременно с това широка социална програма с ресурс от 20 милиарда лева, която да осигури социална солидарност към нашите съграждани.
Така вицепремиерът и финансов министър Асен Василев определи пред депутатите Бюджет 2022 . След близо седем часов дебат, финансите на държавата бяха приет. Гласуваха 228 души - 221 в зала и 7 онлайн. "За" бяха 129, "против" - 99 , „въздържали се“ нямаше.
Гласуването дойде след повече от седем часа дебати в пленарна зала депутатите приеха бюджета за тази година. Вместо по същество обаче много често споровете се превърнаха в упражнения по красноречие.
„Важното е не какъв процент е записан, а как с тези средства ще се инвестира и какви резултатите ще бъдат постигнати“, опонира Василев на нападките, че през бюджета се преразпределя повече ресурс в сравнение с минали години. „Парите не са на държавата, на депутатите, на Министерския съвет, а на гражданите на страната, на фирмите и компаниите“, подчерта финансовият министър.
Бюджетният дефицит с ковид пакета е 4,1%, дългът е малко по-нисък от предвидения за миналата година - разходите са увеличени значително миналата година. Дългът, предвиден за догодина, също е по-малък - той е бил 27,2%, а ние предвиждаме 24,8%, представи накратко спорните числа в макрорамката Василев. „Този бюджет, въпреки значителните инвестиции, се изпълнява с по-малко дълг, от бюджетите, предвидени за миналата година. Когато ГЕРБ пита къде са спрените кранчета, приходите - тук са, ние правим инвестиции от 12 млрд. лв. повече с дълг по-малък от предвидения от вас“, предизвика той опозицията. И добави, че увеличените с 12 млрд. лв. разходи означават, че приходните агенции са си свършили работата, но и че българските фирми и работници са успели да изработят този продукт. Инфлацията е 5,6%, първата половина на годината се очаква да е по-висока, втората - да стане по-ниска. „От въвеждането на валутния борд ние нямаме инструменти да влияем пряко на инфлацията“, отговори на укорите, че тя е безконтролна, министър Василев. Той добави също, че се надява Европейската централна банка да започне политика по овладяване на инфлацията.
Този бюджет иска да направи инвестиционната и публичната среда поне толкова добра, колкото е в Европа. Не можем да се примирим с факта , че ние сме бедни и ще си останем бедни завинаги, освен ако не получим подаяния от Европа и ако не ги откраднем да ги инвестираме, определи ситуацията в България министърът. И отсече: Ами, свърши това. Дайте да направим така, че хората да защитават доходите си в България. Знам, че вас ви плаши“, обърна се той към ексфинансовия министър от ГЕРБ Кирил Ананиев.
„Този министър прави социален експеримент и вие му се радвате като малките деца от детската градина. 40 г. уча тази наука, за 5 минути не мога да му кажа как се става бюджетар“, отвърна му Кирил Ананиев.
Думите му предизвикаха Василев да отиде до Ананиев и да му предложи да внесе поправки между двете четения, като посочи кои пари да ореже – тези за пенсии, за майчинство и т.н., за да бъдат съкратени разходите и намален дългът.
Един от най-опитните депутати – Петър Кънев от „Коалиция за България“ препоръча на финансовия министър да помисли за патентен данък за търговците от услугите, да се поработи над модема „Обама“ за връщане на удържан данък на определена част от работещите, като по-добра алтернатива на необлагаемия минимум. Кънев припомни думите на Швейк от едноименния роман и пожела на Василев и кабинета „ Тежък, но в замяна на това продължителен мандат“.
"През годините Валутният борд наложи като ценност консервативната фискална политика и ниски нива на държавния дълг. Очевидно за вас тези достижения нямат никаква стойност. Господин Василев, наистина целта определя средствата, ама ако ги имаш", заяви Ананиев. „Точно този нов стил има за цел да направи България богата държава“, контрира Василев. И добави: "Тази икономическа политика на неинвестиране, освен това, което идва от Европа, води до това, че половин милион българи напускат страната и отиват да работят в чужбина, а не тук. Този бюджет иска да направи в България инвестиционната среда и публичната среда поне толкова добра, колкото е в Европа".
Инфлацията ще бъде по-висока през първата половина на годината, прогнозира финансовият министър Асен Василев при представянето на проектобюджета. Средносрочната инфлация тази година се очаква да бъде 5,6 на сто, а икономическият растеж – 4,8%, според предложената от кабинета финансова рамка. Той остави акцент върху това, че в проектобюджета се залагат повече инвестиции спрямо миналата година, а също и че нямаме никакви основания да се опасяваме от дългова спирала.
„Дългът, който е предвиден тази година като процент от БВП, е по-малък от дълга, който е бил предвиден миналата година в последния редовен приет бюджет и то по-малък значително“, категоричен бе Асен Василев.
Той заяви още, че сегашният кабинет е наследил "ужасна репутация". И сподели, че чуждите инвеститори питат: "Нали вие няма да ни рекетирате и да ни кажете кой да ни е подизпълнителя?". "Никога не са ме питали такива неща, каквито споменахте. Мен ме безпокои защо вас ви питат тези неща?", отвърна му бившият вицепремиер от ГЕРБ Томислав Дончев.
“Бюджетът е проинфлационен. Като увеличаваме средствата за помощи, увеличава потреблението. При положение, че износът ни е по-голям от вноса, ние ще продължим да увеличаваме инфлацията. Не трябва да влизаме в инфлационната спирала. Няма излизане от нея. Ние от ДПС не обичаме критика без алтернатива. Трябваше да се мисли да не се изпомпват инфлационни 8 млрд. приходи. Нека това да е повишена събираемост, но нека тези средства останат в бизнеса”, бе основната критика към бюджета от Йордан Цонев от ДПС. "И ако трябва да перифразираме онази прекрасна крилата фраза от втората кампания на Бил Клинтън, която той, за да помни акцента, си беше написал на таблото: "Икономиката, глупако!", аз бих ви посъветвал да напишете това с една добавка: "Икономиката, глупако, а не репресиите!", завърши Цоне с препратка към репликата за чуждите инвеститори.
Опонира му Румен Гечев от Коалиция за България. „ Ние сме сред страните с най-ниски нива на дълг и дефицит в Европейския съюз, заяви той. "Няма идеален бюджет" обяви Гечев, определи финансите на държавата за тази година като инвестиционно ориентирани и дори пожела още повече инвестиции. "Много е скрънзав нашият министър на финансите, тъй като България е в страните четири-пет от Европейския съюз, която има най-свити бюджетни разходи спрямо брутния вътрешен продукт и един от най-ниските бюджетни дефицити, като изключите Люксембург и Холандия, които са особени страни и които перат "без накисване", така да се каже, някои неща, и те няма нужда да си увеличават дефицита", даде пример Гечев.
"Дългът, който е предвиден тази година като процент от БВП е по-малък от дългът, който е бил предвиден миналата година в последния редовен приет бюджет. Дългът, който е предвиден за догодина като процент от БВП също е значително по-малък. Този бюджет, въпреки допълнителните значителни инвестиции, се изпълнява с по-малко дългове от бюджетите, които са били предвидени миналата година. Когато колегите от ГЕРБ питат къде са инвестициите, къде са 8- те милиарда, къде са спрените кранчета - тук са. Ние правим инвестиции от 12 млрд. повече с дълг, който е по-малко от това, което вие сте предвидили", сложи точка на дебатите по тази тема Василев.
Поредните искри роди изказването на бившия вицепремиер от ГЕРБ Томислав Дончев. Той използва сравнение на бившия финансов министър Симеон Дянков за постната пица и определи сегашния като „ мазна кутия от пица без пица“. „Пица има за всички, няма пица за крадците“ , отвърна му финансовият министър Асен Василев.
Преди размяната на тези реплики бюджетът бе наречен бюджет на илюзиите, като виновник за липсата на достатъчно пари в него бе посочен „един джип“ и раздаването на пари от него, като сравнението бе онагледено с кола-играчка. " Любен Дилов - син от ГЕРБ пък прие като лоша поличба това, когато г-н Гечев подкрепя бюджета.
Какво още има в приетия на първо четене бюджет: Ръст от 4,8%, 5,6% инфлация, дефицит от 5,9 млрд. лв. 7,3 млрд. лв. таван на новия дълг. Най-голям бюджет получава регионалното министерство- 2,56 млрд. лв.
Минималната работна заплата става 710 лв. от 1 април. Учителските заплати достигат 125% от средната, т.е. са 1900 - 2000 лв. Максималният осигурителен доход се повишава от 3000 лв. на 3400 лв. също от 1 април.
За строеж на нови детски градини са предвидени 70 млн. лв., също толкова и за безплатни ясли и градини. Повишават се и детските надбавки - от 40 лв. на 50 лв. за едно дете, от 90 лв. на 110 лв. за две деца. Вдига се и лимитът на дохода за получаване на помощ. Обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст се изравнява с минималната заплата.