Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асен Василев и Кирил Ананиев заедно на трибуната на парламента
Снимка: 24 часа
Асен Василев и Кирил Ананиев заедно на трибуната на парламента Снимка: 24 часа

Двама финансови министри- бившият Кирил Ананиев и настоящият Асен Василев се озоваха едновременно на трибуната на парламента по време на дебатите за новия бюджет. След петминутна размяна на реплики между тях, спорът им завърши с това, че двамата неочаквано за залата застанаха на трибуната един до друг, забили погледи в сметките на хазната.
Искрите между тях прехвърчаха, когато Ананиев направи задълбочен анализ на бюджета и завърши с това, че с такъв бюджет е малко вероятно да влезем в еврозоната по план.
"Ще имаме проблем както с националните инвестиции, така и с европейските", заяви бившият финансов министър. „Инфлацията ще отиде в бюджета и този ресурс ще използвате за вашите политики“, заключи той.
Сегашният финансист номер 1 прие хвърлената ръкавица и заяви: „Трябва да сложим край на политиката за никакви инвестиции в хора, инфраструктура, с увеличаването на държавната администрация ,и то в момент, в който навсякъде по света тя се намалява и се преминава към електронни услуги.
„Този бюджет има за цел да направи инвестиционната и публичната среда поне толкова добри, колкото в Европа. От 2007 г. досега, това, което ние казваме, е, че сме бедни и се си останем такива завинаги, освен ако не получим някакви подаяния от Европа и ако не откраднем. Ами свърши това“, отсече Василев.
С тези думи той постави началото на серия от защитни речи, основно от депутати на левицата, на които Ананиев поиска и получи право на отговор. Докато им опонираше, Асен Василев му зададе въпрос кои разходи да отреже, за да направи дълга и дефицита приемливи за него. Ананиев пък го покани при него на трибуната и двамата запрелистваха бюджета. Сегашният финансов министър определи колегата си „като много добър бюджетар" и го призова между двете четения да му предложи кои разходи да бъдат съкратени. Това, според Ананиев се оказа „социален експеримент“ . „Да му разкажа тук пред вас как се прави бюджет, няма да си позволя и няма да ме разберете, защото пак ще ми дадете пет минути. Аз 40 години я уча тази наука и сега няма как за пет минути да му кажа как да стане бюджетар“, Ананиев на стоящият до него Асен Василев. За финал, зам.-председателят на парламента Мирослав Иванов поздрави и двамата за конструктивния и добронамерен диалог.

Асен Василев излезе на трибуната, докато Кирил Ананиев говореше
Кадър: Фейсбук
Асен Василев излезе на трибуната, докато Кирил Ананиев говореше Кадър: Фейсбук