Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Г-н Първанов, прочетох вчера във в. "24 часа", че възнамерявате да оставите държаната от вас в плен вълчица на хижа "Джамен". Поводът, се разбира, бил завършената вече реконструкция на хижата за 26 000 лв. Простете за нахалството ми, но не мога да се въздържа да не ви попитам какво налага
години наред да държите диво животно в плен,
вместо да бъде адаптирано в резерват, да бъде пуснато на свобода, да води нормален живот сред вида си? Нима не знаете, че колкото и да е привързано животното към вас, то може да живее пълноценно и добре само в природата, сред свои. Вълкът е интелигентно, социално диво животно. Надявах се, че в края на мандата си вие ще пуснете животното, но сега от думите ви излиза, че оттук насетне то ни свобода ще види, ни дори вас. И не стига това, ами от статията става ясно, че стимулирате отварянето и на минизоопарк. И той край хижата, превърнала се в свърталище на активните борци срещу дивите животни в България, наричани още за улеснение "дивеч". Тъкмо за новия сезон по разстрелване, за който ловците толкова активно се готвят.
Простете, но това е възмутително, г-н президент! Може да не сте забелязали, но у нас има вече предостатъчно затвори за животни, които
отблъскват
 с потресаващите
 си условия
И след еуфорията по отварянето им, държателите им се чудят как да ги задържат. Мисията им вече е само да осуетяват бягството на милеещите за свобода същества, докато възмутени родители цъкът с език пред клетките на лежащите в изпражненията си животни. В развитите държави подобни затвори вече се затварят или се адаптират за живот.
Сигурна съм, ще се зачудите защо пиша тъкмо на вас! Да не сте единственият, дето агитира за отваряне на зоопаркове, гледа си диво животно и стреля по събратята му! Е, не, разбира се, но вие сте от най-важните, защото сте си избрали да заемете позиция, която дава пример на хората. Защото човеците са така устроени, че по примера на водачите си възприемат какво е добро или лошо. Какво може и какво не. Затова съм възмутена от изявленията ви по тази тема и ви моля да помислите и вземете правилно решение.
 Днес все още се срещат хора в страната, които мислят, че като затворят диво животно в клетка, като му хвърлят отпадъците си и бъркат в кафеза му с пръст от време на време, правят добро - минувачите уж се радват, заведението им се пълни и др. такива. Те не са лоши хора, те просто не са научени от водачите си и обществото да помислят първо за живото същество, навряно невинно в доживотен затвор и чак после за нуждата си да се забавляват, като го гледат как обикаля и търси свобода. Докато се предаде. Тези хора могат да разберат грешката си чрез вашия пример, ако пуснете вълчицата, ако не стимулирате появата на нови зоопаркове, ако не стреляте по животните. Или тъкмо обратното - ако изпълните заканата си, мнозина ще последват примера ви и току-виж утре всеки да започне да си затваря диви животни за кеф. Или да ги убива.
Зная, че това не е най-важният проблем на страната ни, но все отнякъде се започва, нали. А аз си обещах да не си мълча. Можем вместо да инвестираме в нов зоопарк да реконструираме например дом за сираци, за стари хора, за деца с увреждания, да платим стипендии на талантливи младежи, да изнасяме литературата ни в чужбина, като инвестираме в бъдещето и т.н
Г-н Първанов, моля ви, ако е възможно, тази година убийте по-малко животни (предполагам, че едва ли е възможно съвсем пък да не убивате). Знаете ли - да помогнеш на човек, понякога доставя доста по-голямо удоволствие от това да убиеш животно. Вместо ловен билет можем да внесем пари в сметка на дете, нуждаещо се от лечение. Например. Но в случай че тази молба звучи вече твърде нахално от моя страна, то тогава ви моля единствено: Освободете вълчицата и не стимулирайте появата на нови зоозатвори!