Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Курайши загина по време на спецоперация на САЩ.
Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Курайши загина по време на спецоперация на САЩ.

Абу Ибрахим ал-Курайши се самовзривява. Убива и семейството си, за да не попадне в ръцете на US специални части в Сирия

Той дирижира геноцида на язиди през 2014 г. в Северен Ирак и наблюдава мрежа на ИДИЛ от Африка до Афганистан

Лидерът на “Ислямска държава” и втори неин "халиф" Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Курайши загина по време на спецоперация на САЩ в Северозападна Сирия, но смъртта му ще окаже ограничено въздействие върху операциите на терористичната организация в дългосрочен план.

Това казва пред "Ал-Джазира" Майкъл Преджънт, старши сътрудник в Института "Хъдсън". Според него въпреки че смъртта на Ал-Курайши е "значителен удар", групировката е жива и все още е в състояние да провежда операции в Ирак и Сирия.

Може да се очаква известно затишие и намаляване на действията, както стана след смъртта на Ал-Багдади през 2019 г. Но ИДИЛ се подготвя за убийствата на своите лидери и винаги има план кой ще поеме властта, въпреки че до момента не е оповестено кой ще наследи Ал-Курайши.

Двучасовото US нападение срещу къщата на Ал-Курайши бе броени дни след най-голямото бойно участие на САЩ в сражения с ИДИЛ след края на "халифата" преди три години. Американските сили подкрепиха кюрдските милиции в Североизточна Сирия, които се бореха повече от седмица, за да прогонят силите на "Ислямска държава" от затвора в град Хасака, който окупираха, за да освободят свои бойци. В битката загинаха 500 души. Според специалисти по борба с тероризма, цитирани от в. "Ню Йорк Таймс", тя доказва, че дори и след разпадането на "халифата" ИДИЛ е способна да предизвиква хаос с насилие. В САЩ нараства загрижеността, че след евакуацията им ИДИЛ може да си върне територия. Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс каза пред Конгреса, че събирането на разузнавателна информация за местните операции на ИДИЛ може да се затрудни. В този смисъл нападението срещу къщата, в която живееше лидерът на ИДИЛ, е предупредителен удар.

В него участват 20 командоси на “Делта Форс”, подкрепени от бойни хеликоптери "Апачи", въоръжени дронове и бойни самолети, както бе при нападението през октомври 2019 г., в което загина първият "халиф" Абу Бакр ал-Багдади. "Операцията срещу Абу Ибрахим ал-Курайши "изведе голям терористичен лидер от бойното поле - каза Джо Байдън. - Тя е доказателство за способностите на Америка да се бори с терористичните заплахи, независимо къде се опитват да се скрият по света." "Избрахме да извършим нападение със специалните сили, с много по-голям риск за нашите хора, вместо да насочим въздушен удар. Направихме този избор, за да сведем до минимум цивилните жертви - заяви Байдън. - Всички американски военни се завърнаха благополучно от операцията" - допълни той.

 Екрен влиза в Сирия със съпруга си, който става снайперист на ИДИЛ.
Екрен влиза в Сирия със съпруга си, който става снайперист на ИДИЛ.

“Ако не си тръгнете, имаме заповед да изстреляме ракети към къщата. Над главите ви има дронове", казва мъж с иракски диалект по високоговорителя, преди да започне операцията, става ясно от аудиозапис в социалните мрежи.

Малко по-късно експлозия разтърсва района и събаря голяма част от последния етаж. Ал-Курайши се самовзривява, убива и съпругата си и поне две деца. Взривът е толкова мощен, че телата са изхвърлени през прозореца. "Той уби себе си и най-близкото си семейство, без да се бие, дори след като се опитахме да призовем за капитулацията му и му предложихме начин да оцелее", казва ген. Кенет Маккензи-младши, ръководител на мисията.

След нападението малко хора в Атмех знаеха кое е семейството, наело къщата, скрита от любопитни погледи с маслинови дървета, коментира "Ню Йорк Таймс". Те цитират съседи, че мъжът се е представял като сириец, изселен заради войната от провинция Алепо. В Идлиб е живеят 3 милиона души, много от тях разселени от гражданската война, което улеснява пребиваването на непознати.

Снимки в социалните мрежи показват прости стаи с изтривалки по пода, дизелов агрегат и разпръснати дрехи и одеяла, някои от които покрити с кръв. В къщата има детски играчки, креватче и религиозни книги, включително биография на пророка Мохамед.

На втория етаж на къщата е живял главният лейтенант на Ал-Курайши от "Ислямска държава" със семейството си. Той е бил основното действащо лице, осъществявало контакти и операции по заповед на "халифа". След взрива командоси нахлуват в сградата и започват престрелка с него и съпругата му, барикадирани с децата си. Едно от тях и родителите му са убити, четири деца са евакуирани, без да пострадат. На приземния етаж е живяло семейство без връзка с терористичната група, което е евакуирано.

При операцията има 13 жертви, сред които и няколко въоръжени мъже, свързани с "Ал-Кайда", които са се приближили заплашително към къщата в края на операцията. Телевизия "Ал-Арабия" коментира, че три от убитите четири жени може да са били съпруги на Ал-Курайши.

Кой е лидерът на групировката "Ислямска държава", убит при акцията на САЩ?

Той е обгърнат в мистерия и за него се знае малко. Страни от публичност и поддържа скромен профил, преди да поеме властта през октомври 2019 г. На 18 март 2020 г. Държавният департамент посочва Ал-Курайши като глобален терорист. Няколко месеца по-късно САЩ удвояват наградата си до 10 млн. долара за информация за идентифицирането или местоположение му. Почти липсват негови снимки, не се появява публично във видеоклиповете на групировката и рядко пуска аудиозаписи.

Абу е служил в армията на Саддам Хюсеин, казват иракските служители по сигурността.
Абу е служил в армията на Саддам Хюсеин, казват иракските служители по сигурността.

Знае се, че истинското му име е Амир Мохамед Саид Абдел-Рахман ал-Маула, казват анализатори. Ал-Курайши е познат и като Абу Омар ал-Тюркмани и Абдула Карадаш. Роден е през 1976 г. в Мухалабия - малък град, населен предимно от туркменското малцинство в Ирак. Син е на проповедник. Като студент в университета в града специализира религиозни учения и ислямски правни науки.

Служил е в армията на Саддам Хюсеин, казват иракските служители по сигурността. Когато много бивши войници се надигат срещу американските войски, след като представителят на Вашингтон в Ирак нарежда разпускането на иракската армия и поставя в черния списък хиляди командири, свързани с партията БААС на Саддам, Ал-Курайши се чувства като един от тях.

Присъединява се към въоръженото въстание срещу американската окупация на Ирак между 2003 и 2004 г., твърди Би Би Си. Участва във военни групи, сочат данни на иракските власти.

През 2008 г. американските военни го залавят в Мосул и го задържат в лагер "Бука", където са изпращани бойци от "Ал-Кайда" и ИДИЛ. Освободен е през 2009 година.

През 2014 г. Ал-Курайши помага на Ал-Багдади да поеме контрола над Мосул, пише мозъчният тръст на Проекта за борба с екстремизма (CEP), съобщава "Ал-Джазира". Той "бързо се утвърждава във висшите редици на бунтовниците и получава прякора "Разрушител". Уважаван е сред членовете на ИДИЛ като “брутален политик”, който отговаря за елиминирането "на онези, които се противопоставят на лидерството на Ал-Багдади", пише медията.

Иракски служители по сигурността казват, че Ал-Курайши е избягал в Сирия, когато ИДИЛ е разбита през 2017 г., и се е укривал. Той ръководи останките на групировката, които минават в нелегалност и впоследствие вдигат бунтове в Ирак и Сирия. След години по-ограничени действия ИД извършва по-дръзки атаки като последната срещу затвора в Североизточна Сирия.

"Той беше движещата сила за геноцида на язидите", каза Байдън след края на операцията. - Всички помним разтърсващите истории, масовите кланета, които унищожиха цели села; хиляди жени и млади момичета, продадени в робство; изнасилвания, използвани като оръжие за война."

Министерството на финансите на САЩ заяви, че Ал-Курайши е помогнал за управление и оправдаване на отвличането, клането и трафика на членове на религиозното малцинство язиди в Ирак и че той контролира глобалните операции на групата.

Не е ясно дали смъртта на лидера ще наруши започналото активизиране на ИДИЛ. "Курайши все още се радва на голямо уважение в средите на джихадистите и мисли стратегически", казва пред в. "Ню Йорк Таймс" Колин Кларк, анализатор по въпросите на борбата с тероризма в консултантската фирма "Суфтан Груп" от Ню Йорк. Кларк смята, че Ал-Курайши е ръководил ИДИЛ в сянка, което му е помогнало да избегне преследване. Така е загубил възможността да разшири глобалната мрежа и да утвърди "марката" "Ислямска държава". Днес тя е в конкуренция както със стария си враг "Ал-Кайда", така и с талибаните в Афганистан. Те се опитват да преговарят със САЩ през последните години, но много от тези, които се противопоставяха на преговорите, преминаха към по-радикалната "Ислямска държава".

Според говорителя на Пентагона Джон Кърби борбата срещу ИДИЛ и другите екстремисти ще продължи.