Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Камила Валиева щурмува олимпийския връх с първия в историята на игрите четворен скок

Kрасотата в действие – само така може да бъде описан танцът на руската фигуристка Камила Валиева на игрите в Пекин. Все още няма решение по допинг скандала, но рускинята сякаш не стъпва, а се носи над леда.

Едва когато направи някой от свръх-сложните си скокове, зрителите забелязват, че все пак тялото на това момиче също е подвластно на гравитацията. Земното притегляне обаче не успя да я спре да стане първата жена в историята на олимпийските игри, успяла да направи четворен скок. Наглед свръхчовешко усилие, но тя го изпълнява с лекотата на елф от книгите на Толкин. Коментаторът на "Евроспорт" и може би още хиляди зрители пред телевизорите по света възкликват с красноречивото и обобщаващо: “Перфектно!”

Така мислят и съдиите. Тя получава най-високи оценки от всички участници в отборната надпревара във фигурното пързаляне в Пекин и заедно със съотборниците си - и първия в кариерата си олимпийски златен медал. Всички това се случва, докато тя е едва на 15 години и 287 дни.

Камила Валиева е поредното дете чудо на руското фигурно пързаляне, което светът гледа с възхищение и огромни очаквания. Тя е родена на 26 април 2006 г. в руския град Казан. Започва да се занимава с танци и фигурно пързаляне почти веднага щом се научава да ходи. След като става ясно, че талантът й е необятен, на 5 години заминава за Москва, за да се учи в най-добрите руски школи по фигурно пързаляне. През лятото на 2018 г. я приемат в московското спортно училище "Самбо-70" в класа на Етери Тутберидзе. Школата е запазено място само за тези фигуристи, на които е предопределено голямо бъдеще, тъй като от нея са излезли двукратната световна шампионка и сребърна олимпийска медалистка Евгения Медведева, олимпийската и световна шампионка Алина Загитова, олимпийската шампионка Юлия Липнитская, както и десетки други доказали се млади руски и грузински фигуристи.

В класа си Камила се откроява като най-обещаващата млада състезателка и лесно печели билет за всички турнири за девойки от август 2019 г. нататък.

Извън Русия светът научава за Камила, когато на първото си международно участие печели младежката Гран при в Куршевел. Още на тази надпревара тя изкарва четвъртата най-висока оценка в историята в състезание за девойки. Впечатляващите резултати дават възможност на Валиева още от края на 2019 г. да участва в надпревари за възрастни, но правилата все още я спират, тъй като тогава тя е едва на 13 години.

Затова, амбицирана, през март 2020 г. Камила прави силен старт на световното първенство по фигурно пързаляне за младежи и девойки в Талин и младата рускиня отново е безапелационна. Печели титлата в много силната конкуренция на сънародничката си Дария Усачева и американката Алиса Лю.

Едва преди 5 месеца Камила Валиева прави своя дебют в състезания за възрастни и още с първото си изпълнение буквално разтърсва света на фигурното пързаляне.

В кратката програма тя залага на нежната мелодия за пиано In Memoriam на младия руски композитор Кирил Рихтер. Въпреки това в съчетанието си прави грешка и остава едва трета. Във волната програма обаче става нещо, което граничи с чудото - под звуците на "Болеро" на Равел тя прави три четворни скока Съдиите буквално са изумени – с постижението си Камила чупи световните рекорди за най-висока оценка във волната програма и най-висока оценка в сбора. По-късно през същата есен следват безапелационна победа в първенството на Русия, както и злато от европейското първенство в Талин. Последното е постигнато с подобряване на собствения й световен рекорд. Тези резултати, разбира се, й осигуряват място сред фаворитите за титлата в Пекин.

Валиева би следвало да е свикнала с голямото внимание. Тя вече е знаменитост и в инстаграм профила й има впечатляващите 324 хил. последователи.

Има и спонсорски договор с "Пума" и техния специален бранд "Озон".

"Чувствам напрежението, все пак едва за първи сезон се пързалям при "големите" – казва тя. - Но да ви кажа, справям се, всичкото това внимание дори понякога ми помага."

По всичко личи, че Камила наистина е напипала тайната на успеха, а и очевидно разполага с уменията да го постигне. По-трудни и по-високи скокове - това е очакването от фигуристите в Пекин.

Само четири години след като американката Мирай Нагасу стана единствената жена, успяла да направи троен аксел в Пьонгчанг, и по-малко от три години след като Елизабет Турсинбаева направи първия в историята на спорта четворен скок, Камила Валиева идва на крилете на своята младост, за да счупи рекордите на талантливите си предшественички. И още с първото си пързаляне в китайската столица го и направи.

“Работим здраво”, отговаря ясно и лаконично Камила на въпроса каква е тайната зад постоянните успехи на руските фигуристи.

"Може би още когато бях на три, казах на майка ми: "Искам да стана олимпийска шампионка", и мечтата ми се сбъдна – обяснява тя. - Сега трябва да започна да работя, за да осъществя още една от мечтите си."

Младата фигуристка е амбицирана да спечели и индивидуалната надпревара. Тя ще се проведе на 15 и 17 февруари и тогава светът ще гледа със затаен дъх към грацията на Камила. Основната й конкуренция ще бъдат сънародничките й Анна Шербакова и Александра Трусова. Но дори и Камила да остане зад някоя от прекрасните си съпернички и да не стигне до златото, представянето на леда на толкова млад атлет ще продължи да вдъхновява феновете по начин, най-добре описан от американския актьор Алек Болдуин в неговия пост в туитър по повод на представянето на Валиева в отборната надпревара:

"Обичам олимпийските игри, защото светът застава мирен дори и в тези смазващо обезсърчаващи времена, за да гледа в удивление, докато атлети (и артисти!) като Камила Валиева ни показват красотата в този свят, която може да бъде създадена само от един човек. Песен. Поема. Картина".