Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тодор Живков започва политиката, която разваля отношенията между България и Македония, пише Слободан Богоевски в своята студия "Мощта на историята". Северномакедонският разузнавач обяви, че Красимир Каракачанов е бил вербуван от югослужбите през 80-те години в Скопие. Бившият военен министър отрече. Всъщност бившият Първи прекратява договореностите между Сталин и Георги Димитров за отцепване на Пиринския край към Македония и Югославия като жест към Тито и за сдобряване между СССР и Белград.

Според бившия македонски разузнавач обаче у нас всички, които са следвали принципа на Живков, са заемали високи места в администрацията, в службите.

След промените през 1990 г. е трябвало да се адаптират.

"Много от тях се озоваха на ключови места, някои забогатяха и имаха възможност да повлияят на определени процеси. Това нанесе големи щети на отношенията ни с България", добавя Богоевски.

Той не се спира подробно върху информацията, която изнася, не дава конкретни примери за приближени на бившия Първи, които са получили облаги.

Напада и Георги Димитров, че през 1941 г. е притиснал Тито да вдигне македонците на въстание, а после са били изоставени.

Според него тезата за "Македония от 1944 г. като създание на Тито" е голяма заблуда. И споменава поименно Красимир Каракачанов, обръщайки се към него, че теорията е несъстоятелна.

Богоевски твърди, че чак под натиска на Георги Димитров през април 1941 г. Тито включва македонците във втория призив за въоръжено въстание в Югославия.

Историята не може да се остави на историците, защото тя е по-мощна от атомно оръжие, с което се създават нови нации, а други се изтриват от сцената, пише в своя студия бившият шеф на македонските служби Слободан Богоевски.